Christelijke organisaties luiden noodklok over vervolging Armeens Apostolische Kerk

Christelijke organisaties roepen de Armeense regering op om een einde te maken aan de toenemende druk op de Armeens Apostolische Kerk. Volgens hen is er sprake van systematische vervolging van geestelijken en kerkleiders. Dat schrijft Christian Today.
De zorgen werden geuit in een gezamenlijke verklaring van onder andere Christian Solidarity International (CSI), Coptic Solidarity en SOS Chrétiens d’Orient. De spanningen tussen de Armeense regering en de eeuwenoude kerk zijn hoog opgelopen.
De arrestatie van aartsbisschop Mikael Ajapahyan heeft wereldwijd tot bezorgdheid geleid. De geestelijke werd opgepakt nadat hij in de media had opgeroepen tot een machtswisseling. In een interview met News.am zei hij: “Ik roep op tot een coup om het land te redden van deze waanzin. Als ze het land niet redden, zijn ze ook schuldig.”
Volgens de Armeense autoriteiten zijn deze uitspraken aanleiding voor vervolging op grond van “anti-democratische activiteiten”.
Maar volgens CSI is er sprake van een bredere en verontrustende trend. “De afgelopen weken zagen we de ogenschijnlijk willekeurige arrestatie van hoge geestelijken en vooraanstaande kerkelijke leden, onteigening van eigendommen en het binnentreden van politie in heilige ruimtes zoals de zetel van de kerk in Etchmiadzin", aldus de Zwitserse organisatie.
Etchmiadzin (foto) is het geestelijk centrum van de Armeens Apostolische Kerk, die behoort tot de oudste christelijke gemeenschappen ter wereld.
De Armeense regering lijkt bovendien plannen te hebben om de Catholicos, het hoofd van de kerk, te vervangen door een staatscommissie. Premier Nikol Pashinyan ontkent dit niet. Volgens hem probeert hij de kerk te redden van “anti-christelijke” en “anti-statelijke” krachten die het instituut zouden hebben overgenomen.
CSI waarschuwt dat de Armeense overheid met deze acties de onafhankelijkheid van de kerk ernstig ondermijnt. De organisatie eist de onmiddellijke vrijlating van aartsbisschop Ajapahyan en een einde aan de bemoeienis van de staat met kerkelijke zaken.
Ook de Wereldraad van Kerken (WCC) heeft zich uitgesproken over de situatie. Eerder deze maand liet de WCC weten “diepe zorgen” te hebben over de gang van zaken in Armenië.
Praatmee