Dorien en Shobuj Rahman-Spies zetten huis en hart open: "Als je met deze jongeren optrekt, wil je vanzelf helpen"

Levensverhaal 21 mei 2025 5 minuten Eelkje Bikker, Elisabeth magazine
Shobuj en Dorien Rahman-Spies openen al jarenlang hun hart en huis voor Bengaalse studenten
Beeld Marleen Annema

Shobuj en Dorien Rahman-Spies openen al jarenlang hun hart en huis voor Bengaalse studenten. Zelf kwam Shobuj als achttienjarige vanuit Bangladesh naar Nederland. "Ik heb hier ook zonder familie geleefd”, vertelt hij. "Ik weet hoe dat voelt, dus zeg ik: ‘Ik ben jouw vader, dit is jouw zusje, dit is jouw moeder.’”

"Op een dag kregen we een telefoontje”, vertelt Dorien. "Er zou een Bengaal in het park verblijven, die niet wist waar hij naartoe moest. Shobuj ging erheen en zag die jongen op zijn koffer zitten, in zijn nette broek met zijn mooie schoenen; huilend. Het was donker en koud, hij had honger, hij had de moed verloren. Zijn situatie raakte me enorm! Ik was heel blij dat Shobuj met hulp van zijn netwerk iets voor die jongen kon betekenen.”

Shobuj: "Als ik een kamer of een baantje kan regelen, dan doe ik dat. Omdat ik méns ben. Als zij geen geld hebben voor eten, dan help ik. Het is niet zo dat wij duizenden euro’s overhebben, maar zij moeten nadenken over tien euro. Al geven wij honderd euro, we gaan er niet dood van."

Dorien:"Dit is gewoon onze keuze in het leven. Anderen hebben misschien een dure hobby, gaan vaak op vakantie of verven hun haren; dat kost ook veel geld.”

Doe eens gek
Shobuj en Dorien leren elkaar kennen als ze begin twintig zijn. "Ik werkte toen al in de horeca”, vertelt Shobuj, "dus ik was altijd laat thuis. Mijn appartement was een verzamelplaats voor vrienden en kennissen, meerdere mensen hadden een sleutel. Wanneer ik thuiskwam, kon ik aansluiten bij de gezelligheid.”
Dorien vult aan: "Ik was ’s avonds bij een vriendin op bezoek die van plan was nog naar dat appartement te gaan, omdat haar vriend daar was, ook een Bengaal. Normaal gesproken was ik helemaal niet iemand die laat naar bed ging, maar ik dacht: doe eens gek, ik ga mee!”

"Juist”, zegt Shobuj nadrukkelijk. "Dus ik kwam thuis en mijn appartement zat vol mensen die aan het kaarten waren. Naast Dorien was nog een plekje vrij, dus ik zei: ‘Schuif eens op.”’ Shobuj keert zich naar Dorien en zegt lachend: ,,Dat vond jij wel fijn, zei je toen.” Dorien grinnikt. "Nou ja, dat was ook omdat mijn Engels nog niet zo goed was en jij sprak toen al Nederlands. Ik vond de sfeer heel fijn, ik houd van spelletjes doen en ze gingen bijvoorbeeld om één uur ’s nachts met elkaar rijst eten. Zo leuk vond ik dat!”

Shobuj en Dorien Rahman-Spies wonen met hun dochter (15) en twee zonen (12 en 9) in Leeuwarden. Shobuj (volgens Nederlandse telling 43, volgens Bengaalse telling 44) is eigenaar van een pizzeria. Dorien (40) werkt als verpleegkundige op de somatische afdeling van een verpleeghuis. Ze hebben een grote bewogenheid voor Bengaalse studenten.

Na een paar ontmoetingen slaat de spreekwoordelijke vonk over, maar helaas voldoet Shobuj niet aan Doriens wensenlijstje voor een huwelijkskandidaat. Dorien: "Hij rookte en hij was moslim. Ik had net belijdenis gedaan en wilde graag een huwelijk zoals mijn ouders: samen naar de kerk gaan, bidden en zingen. Dat had ik voor ogen.”

Na een poosje maakt Dorien de verkering uit, maar als ze elkaar later onverwacht weer ontmoeten, is er geen ontkomen meer aan: ze besluiten samen verder te gaan. Shobuj: "We hebben afgesproken: ik zal nooit van haar vragen moslim te worden en zij van mij niet om christen te worden.” Dorien: "We blijven bij ons eigen geloof.”

Geld van anderen
Het stel heeft dus al vanaf hun kennismaking contact met andere Bengalen, maar zo’n tien jaar geleden zagen ze steeds meer jongeren uit Bangladesh naar Nederland komen om te studeren. Sommigen komen met een studiebeurs, anderen sprokkelen zelf het benodigde geld bij elkaar. "Studenten van buiten de EU moeten meer dan tienduizend euro collegegeld per jaar betalen”, vertelt Shobuj.

"Daarbovenop moeten ze iets van tienduizend euro beschikbaar hebben om te laten zien dat ze hun huur en eten kunnen betalen. In Bangladesh doe je alles met z’n allen, dus wat gebeurt er? Ze krijgen geld van anderen zodat ze de overheid kunnen laten zien dat ze het hebben, maar vervolgens geven ze het terug en zitten ze hier alsnog zonder leefgeld.”

"Op deze manier is het afronden van hun opleiding voor hen een mission impossible”, vult Dorien aan. "Ze moeten zoveel werken om voldoende geld bij elkaar te krijgen dat ze bijna niet aan studeren toekomen.”

Total loss
Voor Dorien komt haar bewogenheid met deze jongeren voort uit haar geloof: ,,Ik kan er niet zo goed christelijke woorden op plakken, maar als je het zelf goed hebt, dan moet je dat delen! Deze jongeren missen hun ouders, hun familie, hun taal, hun eten. Wijzelf hoeven ons geen zorgen te maken over de vraag of we hier mogen blijven of niet. Ik kan hun wat dat betreft geen veiligheid bieden, maar ik kan wel zeggen: kom maar hier, spreek je eigen taal, eet lekker rijst met je hand, ontspan maar even… Ze zitten hier soms te slapen op de bank; total loss. Door te leven als een christen probeer ik een voorbeeld voor deze jongeren te zijn.”

Veel studenten hebben een luisterend oor of goede raad nodig, vertelt Shobuj. Naast vriend, broer of vader heeft hij soms ook de rol van maatschappelijk werker: ,,Als iemand zorgen heeft of er is ruzie, dan wil ik die situatie oplossen.”

Plezier
Shobuj: "Voor sommigen is ons huis een beetje hun tweede thuis. Alleen beneden, hoor − en niet elke dag. Op maandag is het bij ons Bengalendag.” De voertaal is wisselend. "Ik vind het belangrijk dat ze zich in hun eigen taal kunnen uitdrukken”, zegt Dorien, "maar met degenen die Nederlands willen leren, spreek ik Nederlands. Zelf beheers ik de Bengaalse taal niet, dus er wordt ook Engels gesproken.” Het stel vindt het belangrijk dat de jongeren ook eens plezier hebben. "Meestal gaan we ’s middags met elkaar voetballen, we hebben echt van die hesjes gekocht.” Shobuj vult aan: "Na het voetballen gaan we uitgebreid koken en eten. Soms zitten we daarna nog tot één of twee uur ’s nachts spelletjes te doen.”

De kinderen vinden dit allemaal prima. "Vaak gaan ze mee voetballen”, zegt Dorien. "De jongste twee vinden het leuk om met de Bengalen te gamen en Engels te praten. Ze krijgen zo ook een stukje Bengaalse cultuur mee.”

Bewogenheid Nederlanders
Het verbaast Dorien en Shobuj soms dat Nederlanders zo weinig bewogen lijken te zijn met anderen. "In Bangladesh deel je desnoods één bordje eten met z’n tienen”, zegt Shobuj. "Heb je één hapje, dan deel je dát. In Nederland wordt er soms gezegd: ‘Sorry, je kunt niet blijven eten, dat komt niet zo goed uit.’”

Er is wel steun vanuit de kerk, vertelt Dorien. "Na de laatste overstromingen heeft Shobuj bijvoorbeeld drie soorten rijst gekookt en die in de kerk verkocht. Mensen mochten zelf bepalen hoeveel ze ervoor gaven. Daarmee hebben we veel geld opgehaald.”

"We willen mensen ook niet veroordelen”, benadrukt Shobuj. "Nee, want het is ook een stuk onwetendheid”, vult Dorien aan. "Wij maken heel veel schrijnende dingen mee, waar veel mensen niets van afweten. Voor mij zijn deze Bengaalse studenten mijn naasten. Als je met deze jongeren optrekt, dan wil je ze vanzelf helpen.”

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit het Elisabeth Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Abonneer je op de nieuwsbrief of neem een abonnement op dit magazine.

Praatmee

Beluister onze podcast

#362 Jeffrey & Ton van der Schans over het GerGem-curatorium en het predikantentekort
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Don Ceder
Nieuws

ChristenUnie kritisch over optreden Israëlische regering en kolonisten

De ChristenUnie kiest in het Israëlisch-Palestijns conflict steeds duidelijker positie. De partij onderstreept haar traditionele verbondenheid met Israël als veilige haven voor het Joodse volk, maar spreekt zich tegelijkertijd nadrukkelijker uit tege

Duitse politie
Nieuws

Christen aangevallen op straat in Berlijn na vraag over geloofsleven

In de Duitse hoofdstad Berlijn is een 24-jarige man zwaar mishandeld nadat hij aangaf christen te zijn. Vijf onbekenden vielen hem aan toen ze hem op straat naar zijn religie vroegen. De Duitse autoriteiten behandelen de zaak als een mogelijke religi

Opperrabbijn Jacobs
Column

Demoniseren, wegkijken, zwijgen: waarschuwende woorden bij Joods monument

In zijn nieuwste dagboek blikt opperrabbijn Binyomin Jacobs terug op een intense week vol indrukwekkende ontmoetingen. Van Katwijk tot Leeuwarden, van Winterswijk tot Amersfoort draaide het telkens om herinnering, verbinding en waakzaamheid. Terwijl

Ds. Olaf Latzel
Nieuws

Duitse kerk straft ds. Latzel met salarisverlaging na 'homofobe' uitspraken

De Duitse predikant Olaf Latzel krijgt vier jaar lang vijf procent minder salaris vanwege eerdere negatieve uitspraken over homoseksualiteit en geslachtsverandering. Deze maatregel is opgelegd door de Bremische Evangelische Kirche als blijvende herin

Josh McPherson, Ryan Visconti en Landon Schott
Nieuws

Voorgangers blikken terug op bezoek aan Witte Huis: "Daar wordt God gediend"

Drie Amerikaanse voorgangers spreken openlijk over hun recente bezoek aan het Witte Huis. Naar eigen zeggen zagen ze sterke tekenen van Gods aanwezigheid binnen de tweede Trump-regering. Tijdens een recente podcastaflevering deelden pastors Josh McPh

zorgorganisatie Sirjon
Nieuws

Medewerkers reformatorische zorginstelling vernederen bewoners

Zes medewerkers van een zorginstelling voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking hebben hun cliënten vernederd, daarvan beelden gemaakt en die met elkaar gedeeld in een besloten groep op Snapchat, meldt het ANP. De filmpjes zijn gemaakt o

Ds. A. B. Broekman
Nieuws

Nieuwe dominee voor protestantse gemeente Vroomshoop: ds. A. B. Broekman

De protestantse gemeente te Vroomshoop mag in de persoon van ds. A. B. Broekman een nieuwe dominee verwelkomen. De predikant uit Gramsbergen wordt in het Overijsselse dorp de opvolger van ds. J. A. Droogendijk die vorig jaar met emeritaat ging. Broek

Ds. R. de Jong
Video

CGK-predikant vraagt kinderen wat er aan de muur in hun slaapkamer hangt

"Wat hangt er aan de muur van jullie slaapkamer?", vroeg ds. R. de Jong onlangs in een preek aan de kinderen. De CGK-predikant uit Sliedrecht wijst op het feit dat veel kinderen hun kamers volhangen met posters van Barbie, Cars of de selecties van Aj

Meerartikelen

Symelle
Video

Symelle werd katholiek: "Hij heeft mij terug naar huis geroepen"

Met een rooms-katholieke vader en een Syrisch-orthodoxe moeder kreeg Symelle van twee kanten het geloof met de paplepel ingegoten. Toch nam ze in haar tienerjaren afstand van religie, omdat ze het geloof rationeel wilde bewijzen. Door de gesprekken m

Nieuwe locatie GZB en IZB
Persbericht

Nieuwe locatie voor GZB en IZB in Zeist

GZB en IZB hebben een locatie aangekocht voor een gezamenlijk Huis van Zending. Vanaf de zomer van 2026 gaan de missionaire organisaties kantoor houden in de Arendsburg, een historisch gebouw naast de Oude Kerk in Zeist. “We zien ernaar uit wat deze

Prof. dr. Arnold Huijgen
Opinie

SGP-hoofdbestuur ontraadt ‘vrouwenmotie’: begrijpelijk?

Het SGP-hoofdbestuur ontraadt een motie die vrouwelijke politieke deelname binnen de partij wil toestaan. De motie, ingediend door SGP Vlissingen, stelt dat vrouwen zelf mogen kiezen om landelijk actief te zijn. Aanstaande zaterdag komt de motie aan

Jan-Willem Grievink
Opinie

EO zet Amerikaanse evangelicals weg als stelletje malloten

De documentaire Bidden voor het einde over Amerikaanse evangelische christenen werd vorige week uitgezonden door de EO. Maar die docu heeft één duidelijk doel: deze Amerikaanse evangelicals wegzetten als een stelletje malloten die denken dat ze door

Curatorium GG
Nieuws

Curatorium GerGem laat op tweede vergaderdag geen kandidaat toe

Op dinsdag 20 mei is er geen kandidaat toegelaten tot de predikantsopleiding van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem). Dit betekent dat na twee vergaderdagen tot nu toe één kandidaat - dhr. P.C. Kok uit Waddinxveen - is toegelaten. Op woensdag 21 mei

paus Leo XIV
Nieuws

Nieuwe paus Leo XIV: "Christenen hebben bijzondere band met Joodse volk"

Tijdens de inauguratieceremonie van de nieuwe paus Leo XIV was afgelopen zondag ook de Israëlische president Isaac Herzog aanwezig in het Vaticaan. Herzog vroeg de paus om “zich te blijven inzetten voor hun vrijlating en het hervatten van de interrel

Gaza-demonstratie
Nieuws

Deze christenen verzetten zich tegen Israël-standpunt kabinet-Schoof

De grote demonstratie zondag in Den Haag tegen het kabinetsbeleid rond Israël verliep rustig. Aan het protest deden volgens de organisatie ruim 100.000 mensen mee. "Premier Schoof weigert een rode lijn te trekken. Daarom doen wij het. Nederland blijf

Prop. J. W. Sterrenburg
Nieuws

Hervormde gemeente Hardinxveld-Giessendam verwelkomt nieuwe dominee: prop. S. van den Berg

De hervormde gemeente te Hardinxveld-Giessendam (Wijk 1) heeft een nieuwe dominee: prop. S. van den Berg (foto). De proponent uit Rotterdam wordt daar de opvolger van de in 2022 naar Katwijk aan Zee vertrokken ds. W. J. Westland. De hervormde gemeent

Moslima zwaait met Syrische vlag
Nieuws

Mensenrechtenorganisatie bezorgd om Syrische christenen: “Christendom dreigt te verdwijnen”

De christelijke mensenrechtenorganisatie Christian Solidarity International (CSI) maakt zich zorgen over de toekomst van christenen in Syrië. Dat schrijft CBN News. Tegelijkertijd is men voorzichtig positief over de recente belofte van president Dona

Vlag van de Alpha-cursus
Nieuws

Alpha-cursus bereikt recordaantal deelnemers wereldwijd: ‘Iedereen kan uitnodigen’

In 2024 namen wereldwijd meer dan twee miljoen mensen deel aan de Alpha-cursus. Dat maakte afgelopen jaar het meest succesvolle jaar ooit sinds de start van Alpha in 1977. De cursus helpt mensen op laagdrempelige wijze kennis te maken met het christe

Marije
Interview

Hoe Marije vrede vond in Jezus na een zoektocht vol leegte: "Ik ging rebelleren" 

Marije van der Velde groeide op in een streng religieus gezin op een afgelegen eiland. Ze leerde veel over God, maar kende Hem niet persoonlijk. "Ik wist veel over Hem, maar wie Hij zelf was, dat wist ik niet", vertelt ze. De regels en rituelen bepaa

'Alles in Allen'
Video

Peter & Marie-Sophie Moerbeek brengen eerste aanbiddingsnummer uit: 'Alles in Allen'

'Alles in Allen', zo heet de eerste single van Peter & Marie-Sophie Moerbeek. Het echtpaar uit Lelystad zijn in hun eigen kerk actief als elektrisch gitarist en aanbiddingsleider. Op deze plek vonden ze hun passie voor Jezus én muziek. De twee zijn e