Verpleegkundige geschorst omdat ze weigert om man als vrouw aan te spreken

De christelijke verpleegkundige Jennifer Melle is geschorst door een ziekenhuis in Londen. Ze weigerde een mannelijke zedendelinquent - een veroordeelde pedofiel die zich identificeert als vrouw - aan te spreken met vrouwelijke voornaamwoorden. Haar beslissing is volgens Christian Today inmiddels uitgemond in een landelijke discussie over gewetensvrijheid, geloof en genderideologie binnen de Britse zorgwereld.
Melle kreeg de transgendergevangene, die afkomstig is uit een mannengevangenis, onder haar zorg toen deze werd binnengebracht voor behandeling. “Sorry, maar ik kan u niet aanspreken met ‘zij’ of ‘haar’. Dat druist in tegen mijn geloof en christelijke waarden. Wel wil ik u bij uw naam noemen”, vertelde ze de patiënt.
Na deze uitspraak werd Melle volgens haar advocaten van de christelijke organisatie Christian Legal Centre (CLC) uitgescholden en racistisch bejegend door de patiënt. Desondanks werd niet de patiënt, maar zij het onderwerp van een disciplinair onderzoek.
Hoewel de medische dossiers de patiënt aanduiden als man, concludeerde het ziekenhuis dat Melle mogelijk in strijd handelde met de beroepscode van de Nursing and Midwifery Council (NMC). Die stelt dat zorgverleners hun persoonlijke geloofsovertuigingen niet “op ongepaste wijze” mogen uiten. Ze werd als een “potentieel risico” beschouwd en op non-actief gesteld, voorlopig met behoud van salaris, maar ze heeft geen toegang meer tot het ziekenhuis.
Reacties uit politiek en samenleving
De zaak leidde tot grote ophef in het Verenigd Koninkrijk. Schrijfster J.K. Rowling noemde haar schorsing “obsceen” en de conservatieve politica Kemi Badenoch sprak van een “volkomen krankzinnige” situatie. “Ze heeft mijn volledige steun. Het wordt tijd dat de overheid duidelijk maakt dat niemand op het werk gestraft mag worden voor het benoemen van biologische realiteit - zeker niet tegenover pedofielen”, aldus Badenoch.
Melle vertrouwt op Jezus
Melle zelf reageerde gelaten, maar vastberaden: “Ondanks dat ik bedreigd ben, word ik gestraft. Ik word behandeld alsof ik een crimineel ben. Maar ik vertrouw op Jezus om mij door deze situatie heen te leiden. Ik moet hier een grens trekken. Ik maak me zorgen over hoeveel andere NHS-medewerkers in stilte soortgelijke onrechtvaardigheid meemaken.”
Andrea Williams, directeur van het CLC, eist dat het ziekenhuis Melle excuses aanbiedt. Ook roept ze minister van Volksgezondheid, Wes Streeting, op om in te grijpen. “Een zorginstelling zou haar medewerkers moeten beschermen in plaats van straffen omdat ze hun geloof niet willen verloochenen”, stelt Williams.
Reactie ziekenhuis
Een woordvoerder van het ziekenhuis liet weten: “We verwachten van al onze medewerkers dat zij zich houden aan de professionele standaarden van onder andere de NMC. Er is geen enkele rechtvaardiging voor racistische bejegening van ons personeel. We betreuren dat mevrouw Melle dit heeft meegemaakt en onderzoeken haar klachten. Zolang de procedure loopt, kunnen wij geen verdere uitspraken doen.”
De zaak-Melle onderstreept de spanningen tussen christelijke geloofsovertuiging en genderbeleid binnen de publieke sector — en roept fundamentele vragen op over vrijheid van geweten en geloof in het dagelijks werk van zorgverleners.
Praatmee