SGP: iftar-vieringen politie en ministeries volstrekt ongepast

De SGP stelt Kamervragen over islamitische iftar-vieringen op ministeries en bij de politie. "De sterke religieuze lading en achtergrond van ramadan zijn strijdig met de vereiste neutraliteit van de overheid en de politie", aldus Tweede Kamerleden Diederik van Dijk en AndrƩ Flach.
De partij stelt de Kamervragen aan minister van Justitie en Veiligheid David van Weel en minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark. "Als je hoort dat politieagenten in functie de sjahada uitspreken bij een iftar-viering, dan gaan er bij mij wel een paar alarmbellen rinkelen", zegt Van Dijk. "De ramadan is ingesteld door Mohammed en voor moslims een uiting van de innerlijke jihad. Dat wetende, kan ik niet anders concluderen dan dat deze uitingen en vieringen haaks staan op de vereiste neutraliteit van de politie en de overheid."
De SGP wil van de regering weten of zij erkent dat het organiseren van iftars niet samen kan gaan met de vereiste neutraliteit, hoe vaak het voorkomt dat de Nationale Politie en de overheid iftar-vieringen organiseert en hoeveel belastinggeld ermee gemoeid is.
Verder vraagt de SGP aan de ministers of ze hun mening delen dat het niet bij de neutrale en gezagsuitstralende houding van de politie past als een politieambtenaar in functie een islamitisch gebed uitspreekt. De partij doelt daarbij op beelden die veel op social media gedeeld werden. Daarop was te zien hoe een islamitische agent in uniform tijdens een iftar, in aanwezigheid van publiek, een gebed uitsprak via de microfoon.
Daarnaast willen de Kamerleden weten of er door de politie en op ministeries ook bijeenkomsten voor andere religieuze stromingen worden georganiseerd. Het antwoord lijkt men in de volgende vraag zelf al te geven: 'Wat is de reden dat voornamelijk islamitische feestdagen een plek krijgen bij de politie en ministeries? Deelt u de mening dat de neutraliteit van de overheid ter discussie kan worden gesteld bij het regelmatig organiseren van islamitische bijeenkomsten?'
'Wanneer er met regelmaat selectief stilgestaan wordt bij bepaalde religieuze feesten is dit niet inclusief en divers tegenover andere religies waarvoor geen of minder bijeenkomsten worden georganiseerd', concludeert de SGP.
Praatmee