Oorlog en vrede in het Midden-Oosten: 16 perspectieven op dit complexe conflict

Gesponsord 10 maart 2025 5 minuten Marien Kollenstaart, NEM
Omhelzing
NEM

Ontwikkelingen in de strijd in het Midden-Oosten volgen elkaar sinds 7 oktober 2023 in rakettempo op. Afschuwelijke beelden en felle meningen in de media komen op me af. Gespleten voel ik me - het leed aan beide kanten raakt me. Ik zoek naar grip; wil het liefst begrijpen; maar een beetje begrip lijkt het hoogst haalbaar. Hoe moet ik kijken naar wat er gebeurt en, nog belangrijker: wat is Gods visie erop?

Door de complexiteit van het conflict kom ik tot maar liefst zestien verschillende invalshoeken. En vanwege die ingewikkeldheid niet stellig, maar vragenderwijs. Ze worden onderverdeeld in meer algemeen menselijke oogpunten en specifiek christelijke optieken vanuit het Oude en Nieuwe Testament.

Perspectieven als mens:

  1. Politiek-historische realiteit? Gezien de beladen geschiedenis, de diepe trauma’s en tegenstrijdige belangen van de volken die er wonen plus het geopolitieke krachtenveld is het bijna logisch dat de regio een explosief kruitvat is.
  2. Religieuze strijd? Jeruzalem is een heilige stad voor de drie grote monotheïstische wereldgodsdiensten en zowel moslims als Joden claimen het recht op het Heilige Land. Niet vreemd dus dat dit gebied onder hoogspanning staat.
  3. Antisemitisme? De ‘h’ van haat richting Joden was vroeger van Haman en Hitler, nu van Hamas, Hezbollah en de Houthi-rebellen. Hyperfocus op de fouten van de staat Israël is niet hetzelfde als antisemitisme, maar ook niet zonder gevaar?

Perspectieven vanuit het Oude Testament:

     4. Schepping? Heeft God niet alle mensen en volken gemaakt? Hij houdt net zoveel van Israëliërs als van de Gazanen! Het leed van elk schepsel doet de Schepper pijn!

     5. De zondeval en het lijden in de wereld? Is dit conflict niet het gevolg van de zondeval en een zoveelste voortzetting van de aloude broedermoord tussen Kaïn en Abel? Is oorlog niet het meest vreselijke wapen van de heerser over deze wereld, de boze?

     6. Beloften aan Abraham? Nergens lees ik in de bijbel dat de landbelofte ongedaan wordt gemaakt. Wat gebeurt er als alle Arabische volken de staat Israël erkennen, hoe gevoelig dat ook ligt? Zal door regionale samenwerking merkbaar worden dat Abrahams nageslacht bedoeld is tot zegen?

     7. Herhaling van een aloude broedertwist? De Arabieren kun je zien als afstammelingen van Ismaël en de Joden van hun aartsvader Izaäk. Al vanaf het begin was er heibel in Abrahams tent tussen zijn beide zonen.

    8. Gods oordelen over de landen rondom? In het Oude Testament lees je continu dat heidenvolken rondom Israël geoordeeld worden op basis van hun houding ten opzichte van Gods volk.

    9. Profetische kritiek en straf? Profeten klaagden het volk continu aan op drie punten: afgodendienst, onrecht en het vertrouwen op andere machten. Wat zouden ze nu namens God zeggen? Iets over corruptie, onschuldig bloed vergieten en vertrouwen op de VS? Ook gebruikte God regelmatig vijandelijkheden van andere naties om Zijn eigen volk tot Hem te laten terugkeren. Zou dat nu ook kunnen?

   10. Geestelijke strijd? Zou het zo kunnen zijn dat door het antisemitisme en de strijd om Israël de duivel probeert om alles wat op aarde herinnert aan de God van Israël te vernietigen?

Perspectieven vanuit het Nieuwe Testament:

   11. De leer van Jezus? Jezus leerde Zijn volgelingen een vreedzame en vergevingsgezinde levensstijl. Hij is de lijdende Messias, die zijn Vader bidt om vergeving voor zijn vijanden. Zo is God toch ook nu in deze wereld?

   12. Het evangelie? Omdat God de wereld zo liefhad, stierf Jezus ook voor haatdragende kolonisten en Hamas-terroristen. Door Zijn dood is de muur van vijandschap tussen Joden en andere volken verbroken. Hij is de enige hoop voor door haat verharde harten.

   13. Als een lid lijdt, lijden alle leden mee? Met alle Messiasbelijdende, Palestijnse en Libanese christenen ben ik verbonden in dat ene wereldwijde lichaam van Christus. Hun pijn moet ook mijn pijn zijn. Mijn houding ten opzichte van een van de minste van Jezus’ broeders raakt ook Hem zelf.

   14. De overheid draagt het zwaard toch niet tevergeefs? Als mijn geliefden gegijzeld zijn of ik niet in mijn huis kan wonen vanwege de dagelijkse dreiging van raketten zou ik toch ook verwachten dat mijn volk wordt verdedigd en de vijand verslagen?

   15. Eindtijd? Zijn deze oorlogen te duiden als vervulling van profetieën als dat alle volken tegen Jeruzalem zullen optrekken? Als opmaat van de wederkomst? Er zijn zoveel verschillende eindtijdvisies; hoe kan ik weten hoe laat het is op Gods klok?

Welk perspectief herken jij? Misschien heb je juist een totaal andere bril. Het gevaar is misschien wel dat we oogkleppen op hebben en het gezichtspunt van de ander niet meer willen of kunnen zien. Of niet meer open zijn naar God en vragen hoe Hij tegen dit alles aankijkt. Dat brengt mij bij het laatste perspectief – het gebed.

Soms weten we niet wat we moeten bidden en kunnen we alleen maar zuchten om de gebrokenheid (Romeinen 8:23, 26). Als we iéts nodig hebben, is het wijsheid - daar mogen we om vragen, zegt Jakobus in zijn brief (1:5). We worden opgeroepen om te bidden om de vrede van Jeruzalem (Psalm 122:6). Maar alleen bidden voor Israël is niet genoeg. Paulus vraagt in 1 Timotheüs 2:1-2 namelijk te bidden voor elk mens en voorbede te doen voor alle overheden, regeringen en wereldleiders.

Laten we met Jezus in Johannes 17 bidden om eenheid en dat dit onderwerp christenen niet verdeelt

Bidden voor beide kanten van het conflict - dat er gebouwd mag worden aan de weg van vrede tussen Egypte en Assyrië met Israël als derde erbij, zoals in dat hoopvolle visioen uit Jesaja 19:23-25 staat. Daarbij mogen we pleiten op Gods beloften voor Izaäk en Ismaël, voor Israël en de volken. Laten we met Jezus in Johannes 17 bidden om eenheid en dat dit onderwerp christenen niet verdeelt. ‘Vader, vergeef het hen’ (Lukas 23:34) is het gebed vanaf het kruis dat we mogen bidden voor alle strijdende partijen.

Het Onze Vader is misschien wel krachtigste gebed dat Hij ons leerde – dat ondanks of juist door alles wat er gebeurt zijn Naam toch mag worden geheiligd, Zijn Koninkrijk mag komen en dat Zijn wil mag gebeuren. Dat de hemelse Vader brood geeft aan hen die verhongeren, dat ze elkaar leren vergeven en dat we verlost worden van het kwaad. Onze gebeden mogen we eindigen met het laatste in de Bijbel, als een zucht en schreeuw tegelijk: ‘Heer, kom snel!’ (Openbaring 22:20) Want dan zal er overal op aarde recht en vrede zijn, voor altijd. Amen – dat het zo zal zijn!

Kijken op je knieën is misschien uiteindelijk het enige perspectief dat houvast en richting geeft. Daar ben ik dan wel stellig over!

Marien Kollenstaart is verantwoordelijk voor het onderwijs van de Near East Ministry en organiseert de Reveilweken. Wil je meer van hem of andere NEM-sprekers lezen. Kom dan naar een Reveilweek! Bezoek de website van Near Easy Ministry,

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Ds. M. J. Tekelenburg
Nieuws

Hervormde gemeente Woerden verwelkomt nieuwe dominee: ds. M. J. Tekelenburg

De hervormde gemeente van Woerden (Centrum-Oost) mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. M. J. Tekelenburg (foto) uit Monster heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In Woerden wordt Tekelenburg de opvolger van de in 2023 vertrokken ds. C. J

Jan en Ton
Video

Dominee Ton Heemskerk te gast in Hour of Power

Zondag is het is Pasen! In Hour of Power spreekt Jan van den Bosch met de enthousiaste dominee Ton Heemskerk. Hij legt uit wat Pasen inhoudt en wat dat voor hem persoonlijk betekent. Jarenlang was hij zoekende: "Ik heb Zijn opstandingskracht ervaren,

Ds. W. P. Emaus
Video

Ds. Emaus vertelt waargebeurd verhaal over Luther en een brandende boerderij

In het doopformulier staat dat als we in de naam van de Vader gedoopt zijn, Hij ons met al het goede wil verzorgen en al het kwade van ons zal weren of dat ten goede wil gebruiken. De hervormde predikant ds. W. P. Emaus vertelde op basis daarvan in e

Johan Schep
Video

Johan Schep vertelt hoe Juda vrijwillig slaaf wilde worden in plaats van Benjamin

In de serie 'Jozef' van Growing Faith Nederland behandelt evangelist en Bijbelleraar Johan Schep het levensverhaal van Jozef. Zijn broers verkochten Jozef op jonge leeftijd als slaaf. Uiteindelijk zou Jozef terechtkomen in Egypte, waar hij zou dienen

Engelse kerk
Nieuws

Church of England ziet belangstelling voor kerkdiensten via social media sterk toenemen

De Church of England kijkt met hoop naar de toekomst en dat is niet zonder reden. Het aantal mensen dat via sociale media belangstelling toont voor kerkdiensten is de afgelopen tijd met maar liefst 268 procent gestegen. Dat meldt de kerk op basis van

Yair Strijker
Video

Yair Strijker vertelt over Pesach en hoe Israëli’s deze tijd beleven

Deze week viert het Joodse volk Pesach. Een feest van bevrijding, maar ook met dubbele gevoelens. Waar het feest samen gevierd wordt en zo de mensen verbindt, gebeurt dat dit jaar opnieuw tegen een achtergrond van de doorgaande oorlog. Yair Strijker

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Ellen Wilson-De Pagter

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is deze keer Ellen Wilson-De Pagter te gast. Zij biedt hulp aan minderbedeelde Togolezen. In dit gesprek hoor je hoe Ellen haar man Adjeté leerde kennen. Ze vertelt ook hoe ze haar talenten als zendeling

Matthijn Buwalda
Video

Matthijn Buwalda raakt de kern van Goede Vrijdag met dit eerlijke lied

Goede Vrijdag. De dag die het lot van de mensheid voorgoed veranderde. Matthijn Buwalda brengt de betekenis van Gods offer dichterbij. Hij doet dit op een kwetsbare en eerlijke manier. "Kom me tegemoet, Heer, in mijn denken. En kom me tegemoet, in al

Meerartikelen

Delft
Nieuws

CBS: ontkerkelijking in Nederland zet niet door

De ontkerkelijking in Nederland zet niet verder door. Dat is althans de conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het vrijdag verschenen rapport Religie 2024. Het aantal mensen dat aangeeft bij een kerk, moskee of synagoge te hore

GlobalRize ontmoetingsdag
Video

Hoe ging het eraan toe op de ontmoetingsdag van GlobalRize? Bekijk de video

Elkaar aanvuren om overal ter wereld de hoopvolle boodschap van het evangelie te verspreiden. Dat was het doel van de jaarlijkse GlobalRize ontmoetingsdag. Een dag vol inspirerende getuigenissen, lofprijzing, gebed en ontmoeting. De aanwezigen werden

China
Nieuws

Negen Chinese christenen krijgen celstraffen en hoge boetes voor verspreiden van Bijbels

Negen Chinese christenen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen en forse geldboetes vanwege het doorverkopen en verspreiden van Bijbels. De straffen variëren van enkele maanden tot vier jaar cel, en de boetes lopen op tot meer dan 1 miljoen yuan (on

Hans Reinders
Column

Op Goede Vrijdag werd dit danklied dé Psalm van Jezus

Psalm 22 is een Psalm van David zelf. Het is volgens de kerkvader Diodorus van Tarsus (leefde einde vierde eeuw) daarom aannemelijk dat deze psalm vooral over David zelf gaat. Diodorus meende dat alleen vers 2a, waar staat “Mijn God, mijn God, waarom

Ceder
Opinie

Situatie in Gaza verslechtert drastisch: hoe nu verder?

Het aanhoudende conflict tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas snijdt dwars door harten, ook hier in Nederland. Het geweld, de angst en het intense menselijke leed roepen wereldwijd emoties op. Velen leven mee met Israëlische families

Hugo Bos
Nieuws

Civitas Christiana verliest kort geding tegen Rutgers en moet uitlatingen rectificeren

De christelijke stichting Civitas Christiana moet direct stoppen met het verspreiden van haar ‘Zwartboek Lentekriebels’. Dit heeft de rechtbank bepaald in een kort geding dat was aangespannen door kenniscentrum Rutgers. Volgens de rechter zijn bepaal

Nigeria
Nieuws

Christelijke partijen stellen Kamervragen over oplaaiend geweld Nigeria

SGP en ChristenUnie gaan schriftelijke Kamervragen stellen over het wederom oplaaiende geweld tegen christenen in Nigeria.  Dat maken beide partijen bekend via sociale media. Directe aanleiding zijn islamitische aanvallen op christelijke dorpen in he

Livia Tossici-Bolt
Nieuws

Christen krijgt hoge boete voor aanbieden van gesprek bij Engelse abortuskliniek

De Britse pro-life activiste Livia Tossici-Bolt is veroordeeld tot het betalen van een boete van meer dan 22.000 euro. Dit vanwege het vasthouden van een bord met de tekst “Hier om te praten als je wilt” in de nabijheid van een abortuskliniek in Bour

Transgenders
Nieuws

Brits Hooggerechtshof oordeelt dat transvrouwen niet onder wettelijke definitie van vrouw vallen

Het Britse Hooggerechtshof heeft uitgesproken dat de wettelijke definitie van een vrouw gebaseerd is op biologisch geslacht. Hierdoor worden transvrouwen juridisch niet als vrouwen erkend. De uitspraak is met enthousiasme ontvangen door christelijke

Paula White-Cain en Benjamin Netanyahu
Nieuws

Premier Netanyahu heeft boodschap voor christenen: "Bijbel wordt werkelijkheid in Israël"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zich in een interview met de Amerikaanse tv-dominee Paula White uitgesproken over het profetische belang van Israël en de unieke band tussen Israël en christenen wereldwijd. Ook besprak hij de rol van p

nigeria
Nieuws

Hoge rechtbank wijst blasfemiewetten Nigeria af: 'Schending van mensenrechten'

De hoogste rechtbank van de West-Afrikaanse statenorganisatie Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten(ECOWAS) heeft een baanbrekend oordeel geveld over blasfemiewetten in Nigeria. De rechters oordeelden dat bepalingen in de strafwet van de

Sullivan
Nieuws

Ontvoerde Amerikaanse zendeling gered na vuurgevecht: "Wonder van God"

De Amerikaanse zendeling en voorganger Josh Sullivan is op dinsdagavond 15 april gered na een vuurgevecht tussen de Zuid-Afrikaanse politie en zijn ontvoerders. De bevrijding, waarbij drie daders omkwamen, vond plaats vijf dagen nadat hij met geweld