SGP Next organiseert netwerkbijeenkomst over Kerk & Slavernij
![SGP Next SGP Next](https://images.cvandaag.nl/artikel-foto/e3b59ab177890550d4a68434b1cc6ee6/sgp-next.jpg)
7 februari organiseert SGP Next zijn volgende netwerkbijeenkomst over het thema Kerk & Slavernij. Een actueel thema om stil te staan bij de impact van slavernij op mensen, de rol van de kerk en of en hoe slavernij nu nog bestaat. De avond wordt gehouden in de Wiese te Schalkwijk.
Tijdens deze avond van SGP Next worden bezoekers uitgedaagd om hun eigen visie te herijken. In zijn lezing geeft Martijn Stoutjesdijk een stoomcursus over de omvang en het verloop van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden. Daarna bespreekt hij de rol van de kerk bij dat verleden: hoe dacht de kerk over slavernij (theologie) en hoe ging ze er in de praktijk mee om? Tot slot besteedt hij speciale aandacht aan de manier waarop slaaf gemaakten de kerk zagen: als vijand, of als bondgenoot?
De opening zal worden verzorgd door ds. R. de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. Ook geeft hij een korte reflectie op de hoofdlezing en het thema van de avond. Als scriba heeft hij zich regelmatig uitgesproken over de rol van de kerk en hoe zij daarmee om zou moeten gaan.
Tijdens de avond kunnen deelnemers kiezen uit twee deelsessies. In sessie één staan we stil bij het verleden: wat was de rol van de kerk in ons slavernijverleden? Deze sessie is in handen van Bente de Leede. Bente is historicus, gespecialiseerd in koloniale geschiedenis. Als promovendus aan de Universiteit Leiden doet zij onderzoek naar de protestantse religie in koloniaal Sri Lanka, met name de ervaringen van de gewone bevolking tijdens de VOC-periode. Ook is Bente redacteur bij Nachtzon Media. Daarnaast is er ook een boek van haar hand verschenen “Kerk, Kolonialisme en Slavernij”.
Deelsessie twee gaat over het heden en de toekomst: bestaat slavernij nog? We staan ook stil bij wat jij kunt doen. Deze sessie zal worden geleid door Jasmijn Haverkamp-Kuisch van International Justice Mission. IJM strijdt tegen verschillende vormen van geweld, slavernij en uitbuiting door slachtoffers te bevrijden, daders te vervolgen en rechtssystemen te versterken. Niet alleen ver weg, maar ook dichtbij, in ons eigen land. Jasmijn neemt de bezoekers van haar workshop mee in de verhalen van slachtoffers, survivors en collega’s in het werkveld van IJM, waar, ondanks alles, hoop te vinden is.”
Daarnaast is er op deze avond een unieke tentoonstelling aanwezig over kerken & slavernij. De tentoonstelling gaat in op de rol die de kerk speelde op de plantages in Suriname en het legitimeren van de slavernij.
Praatmee