De Leskamer geeft volgend jaar ook toerustingsavonden in de Betuwe
De Leskamer start volgend jaar ook in de Betuwe met het geven van toerustingsavonden. De serie bestaat uit tien lesavonden die persoonlijke vorming op het oog heeft. De docent, dr. Bart Jan Spruyt, die docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarie is, behandelt elke avond een thema of persoon uit de kerkgeschiedenis. Aan de hand van kerkhistorische bronnen wordt gespiegeld aan het verleden. Ook in Gouda biedt De Leskamer nieuwe series leeravonden aan.
De avonden in de Betuwe vinden plaats in de Hiense Kerk bij Dodewaard. Op de eerste leeravond op D.V. 7 januari 2025 staat de Vroege Kerk centraal en worden de briefwisseling tussen Plinius en Trajanus, de brief aan Diognetus en de Didachè bestudeerd. In de volgende avonden passeren belangwekkende onderwerpen als de wereld van de Middeleeuwse kathedralen, de overgang naar de Nieuwe Tijd, De Verlichting, het Reveil en het Liberalisme en de agenda van de gelijkheid de revue.
Nieuwe reeks in Gouda
Ook in Gouda start De Leskamer volgend jaar weer met een reeks van tien leeravonden over de kerkgeschiedenis. Nu met nieuwe thema’s als Flavius Josephus, de Moderne Devotie, Kierkegaard, Dostojevski en ‘rabbi’ John Duncan, eveneens gegeven door dr. Bart Jan Spruyt.
Kerk en Israël
Daarnaast staat hier in het voorjaar ook een cursus van drie leeravonden over de relatie tussen Kerk en Israël op het programma. Een actueel thema gezien de huidige verwikkelingen in het Midden-Oosten. Deze cursus wordt gegeven door dr. C.P. de Boer die Christelijk Gereformeerd predikant te Renswoude en docent Bijbelse theologie aan het seminarie van de Hersteld Hervormde Kerk aan de Vrije Universiteit en groot kenner op dit gebied is.
De ethiek van het ondernemen
Vanaf februari biedt De Leskamer in Gouda ook een serie van vier leeravonden aan waarin onder leiding van prof. dr. Henk Kievit en dr. Jelle van Baardewijk, beide verbonden aan de Nyenrode Universiteit, nagedacht wordt over fundamentele vragen die gepaard gaan met het christelijk ondernemerschap. Hoe geven wij bedrijfsethiek praktisch vorm in ons bedrijf? Hoe geven we leiding aan onze organisaties en teams met oog voor menselijkheid en rechtvaardigheid? Hoe verhouden onze bedrijven zich tot bredere maatschappelijke en spirituele waarden?
Christelijk onderwijs
In het najaar volgt een cursus van drie leeravonden door dr. R. Toes die bedoeld is om met name mensen uit het onderwijs toe te rusten. Dr. Toes heeft met zijn rol als docent, rector, voorzitter van de Raad van bestuur van Driestar-Wartburg en als lid van de Onderwijsraad veel onderwijservaring. Hij zal de cursisten meenemen in de recente ontwikkelingen, de rol van het gezag en de geschiedenis, identiteit en toekomst van het christelijk-reformatorisch onderwijs.
Vorming en weerbaarheid
Voorzitter van De Leskamer Wilco Boender: “We begonnen onze avonden in januari 2023 in Gouda met een serie lezingen over hoogtepunten uit de kerkgeschiedenis. Afgelopen najaar hebben we met dr. H. Klink nagedacht over de verbinding tussen Plato en het christendom. Nu loopt er nog een serie met prof. Andreas Kinneging over politieke filosofie. We kijken met veel vreugde op deze leerzame en inspirerende avonden terug. Het is mooi om te zien dat ons initiatief op brede belangstelling kan rekenen en bij mensen in een behoefte voorziet. Helaas is er onder ons nog zoveel onkunde over de geest van deze tijd. We hopen dat de avonden bijdragen aan de vorming en weerbaarheid van christenen in het moderne leven.”
Deelname aan de avonden kost 25 euro per persoon. Voor een hele serie van 10 avonden betaalt u 220 euro.
Praatmee