Zij luisteren in het geheim naar christelijke programma's: de keuze voor het Leven kan leiden tot de dood
Gevangenschap, verstoting door de familie, mishandeling en zelfs moord. Wie christen wordt in een land als Noord-Korea, Jemen, Iran of Somalië brengt daarmee zijn of haar aardse leven in gevaar. Het is een wrange werkelijkheid waar zendingsorganisatie TWR zich goed van bewust is. Toch is TWR juist in deze landen actief.
Omdat ‘gewone’ zending moeilijk en soms zelfs onmogelijk wordt gemaakt, is media-evangelisatie een van de weinige effectieve manieren om mensen in deze landen te bereiken met Gods Woord. En ze worden ook bereikt: de getuigenissen van luisteraars vormen een bemoediging én een oproep om onze broeders en zusters in gesloten landen niet te vergeten. Ilyas* uit Jemen riskeert de doodstraf omdat hij christen is geworden
‘Is het veilig om met je te praten en vragen te stellen over de Bijbel?’ Voorzichtig zocht Ilyas contact met het TWR-nazorgteam in Jemen. Hij wilde meer weten over God en worstelde met de vraag: Accepteert Jezus mensen die niet in een christelijk gezin zijn geboren?
Er volgden verschillende gesprekken en op een dag vroeg Ilyas: ‘Hoe kan ik een nieuw leven met Jezus hebben? Hoe kan ik een relatie met Hem hebben? Zou Hij mij accepteren en nooit afwijzen?’
Het team verzekerde Ilyas van de onvoorwaardelijke liefde van Jezus en gaf uitleg over de Heilige Geest. Hij reageerde met dit gebed: ‘Ik verklaar dat ik een volgeling van Christus wil zijn. Ik heb berouw van mijn zonden en wil Jezus als mijn Heer en Redder aanvaarden. Ik bid dat ik God altijd zal behagen door een goede discipel te zijn. Ik wil Zijn licht laten weerkaatsen naar anderen om me heen. Ik ben nu een nieuwe schepping!’
Sadiq* uit Somalië is getrouwd met Leyla*. Via een vriend ontdekte Sadiq de radio-uitzendingen van TWR. Met zijn nieuwgevonden geloof kwamen ook angst en zorgen.
‘Op zaterdag 22 september 2018 nodigde een vriend me uit om in het geheim naar uw radioprogramma te luisteren. Vanaf die dag luisterden we samen, totdat mijn vriend emigreerde. Ook daarna zat ik elke zaterdag op tijd klaar om geen les te missen. In de tussentijd was ik getrouwd met Leyla, maar ik hield voor haar geheim dat ik naar uw radioprogramma’s luisterde.
Op een avond vroeg Leyla waar ik elke zaterdag naar luisterde. Ik was bang, maar gaf toch antwoord. Ik zei: “Het gaat soms ook over vrouwen.”
Toen vroeg Leyla of ze voortaan mee kon luisteren. Vanaf die dag aanbidden mijn vrouw en ik samen God, en als God het wil, zullen we dat blijven doen. Bid alstublieft dat we sterk zijn in ons geloof en dat God ons beschermt tegen islamisten.’
* Niet de echte namen en niet de personen op de foto.
Evangelisatie in landen waar christenen zwaar vervolgd worden
De kans dat mensen in gesloten landen het Evangelie horen is klein. Met behulp van moderne media zet TWR zich in om hen toch te bereiken. Zo zendt TWR al jaren uit in Noord-Korea, Jemen, Iran en Somalië*. De komende tijd wil de zendingsorganisatie ook programma’s ontwikkelen voor de miljoenen mensen in Nigeria en Eritrea*.
Via uitzendingen van TWR komen luisteraars tot bekering en worden vervolgde christenen bemoedigd. Helpt u mee, zodat het Evangelie in 2025 ook in gesloten landen blijft klinken?
*Landen die in de top 10 van de ranglijst christenvervolging van Open Doors staan.
Praatmee