Een leesregel: lees de Bijbel als een betrouwbaar boek

Verdieping 19 oktober 2024 7 minuten Dr. R. W. de Koeijer
Dr. R. W. de Koeijer

Het aanhalen van een losse tekst kan heel aansprekend zijn, maar het kan de betekenis ervan ook verduisteren. Daarom zijn er richtlijnen nodig om de Bijbel op de goede manier te lezen. De genoemde richtlijnen noem ik ā€˜leesregelsā€™ of ā€˜leessleutelsā€™. De eerste: lees de Bijbel als een betrouwbaar boek.

We belijden dat de Bijbel de bron is van het geloof. We zeggen ook dat trouw Bijbellezen uiterst belangrijk is voor de kennis van God en het leven met Hem. Maar is de Bijbel eenvoudig? Aan de ene kant wel. Als je het Woord biddend leest, zul je verwonderd het kloppende hart ervan ontdekken. Dit is samengevat door de evangelist Johannes. Als hij de woorden en wonderen van Jezus heeft beschreven, noemt hij het doel van zijn Evangelie: ā€˜deze zijn beschreven, opdat u gelooft dat Jezus de Christus is, de Zoon van God, en opdat u, door te geloven, het leven zult hebben in Zijn Naam.ā€™ (Joh.20:31) De spits van het Woord is dus het geloof in Christus als Gods Zoon en het leven met Hem.

Aan de andere kant zijn er richtlijnen nodig om de Bijbel te lezen. Anders kun je zomaar verdwalen of Gods Woord verkeerd begrijpen of toepassen. Of je begrijpt een tekst, een passage of een Bijbelboek niet goed in het licht van de hele Bijbel. Daarom moet je de Bijbel lezen als een betrouwbaar boek.

Beloften
Wat betekent de term ā€˜betrouwbaarā€™? We vinden betrouwbaarheid belangrijk voor een christen: je houden aan je beloften. Het komt bij anderen helemaal verkeerd over als je mooie dingen zegt, maar intussen je woord niet houdt. Dan ben je niet betrouwbaar. Waarom is de Bijbel betrouwbaar? Omdat de HEERE betrouwbaar is.

Gods betrouwbaarheid zie je vooral in de vervulling van de profetie.

Een voorbeeld hiervan is te vinden in Psalm 12:7. David leeft met allerlei onbetrouwbare mensen die met hun woorden veel schade aanrichten. Daartegenover staat God: ā€˜De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal.ā€™ De psalmtekst bedoelt dat God meent wat Hij zegt. Daarom bedriegt Hij je niet. Daarom kun je op Hem aan. In het verband van de psalm betekenen deze woorden dat Hij de Zijnen vast en zeker beschermt, want dat heeft Hij beloofd (vs.8). Gods betrouwbaarheid wijst dus op de vervulling van Zijn beloften.

Een ander voorbeeld vinden we bij de profeet Jesaja. Als het volk Israƫl in ballingschap is gevoerd, belooft God dat de gevangenschap in Babel niet het eindpunt is (Jes.40:1-11). De HEERE zal Zijn volk verlossen. En dat is gebeurd: een rest is teruggekeerd naar het beloofde land.

Voetstappen
Gods betrouwbaarheid zie je vooral in de vervulling van de profetie. Laten we 2 Petrus 1:19-21 hierbij als leidraad nemen. Deze verzen worden vaak aangehaald als bewijs voor de betrouwbaarheid van de Bijbel. Petrus schrijft hoe belangrijk het is om op het profetische woord te letten, want het is ā€˜vast en zekerā€™ (vs.19). Hij bedoelt dat de profetie van Christus getuigt. De vervulling van de messiaanse profetieĆ«n heeft hij op de berg gezien, toen hij met Johannes en Jakobus getuige was van de heerlijkheid van Jezus als de Zoon van God. Met de andere apostelen heeft Petrus dan ook als kernboodschap verkondigd dat Gods beloften vervuld zijn in de komst en het verlossingswerk van Christus.

De opkomst van het moderne denken bracht een ontkenning van de Bijbelse wonderen.

Deze vervulling in Christus is volgens 2 Petrus 3 bepalend voor de toekomst. Omdat God betrouwbaar is, kun je er zeker van zijn dat Christus terugkomt. Er komt veel op dit geloof af, want spotters zeggen volgens Petrus dat alles hetzelfde blijft. Toch ā€˜vertraagt de Heere de belofte nietā€™ (vs.9). In onze tijd roepen allerlei heftige wereldgebeurtenissen de vraag op of God de dingen wel in Zijn hand heeft. Niettemin heeft Jezus in MattheĆ¼s 24 en Markus 13 verkondigd dat zulke ingrijpende dingen signalen zijn dat Hij terugkomt. Daarbij hoort ook het positieve teken van de verbreiding van het Evangelie (Matt.24:14). Zijn voetstappen komen steeds dichterbij. Omdat de profetie betrouwbaar is, kun je als gelovige zeker zijn van de toekomst. God is betrouwbaar.

Moderne ontkenning
Als Gods beloften betrouwbaar zijn, geldt dat ook voor Zijn wonderen. De opkomst van het moderne denken bracht een ontkenning van de Bijbelse wonderen. Jezus kan niet echt over het water hebben gelopen. Lazarus kan niet werkelijk uit het graf zijn opgewekt. De volgende stap lag voor de hand: Jezus is niet echt uit de doden opgestaan. Deze ontkenning heeft natuurlijk alles te maken met de visie op wie Jezus is, want alleen een bijzonder mens kan de dood niet overwinnen. Alleen als Gods Zoon heeft Jezus macht over de dood.

Tegelijk betekende deze moderne ontkenning een streep door de betrouwbaarheid van andere delen van de Bijbel. Het zette dus tevens een streep door andere wonderen, zoals de plagen in Egypte of de doortocht door de Rode Zee. Uiteindelijk heeft deze ontkenning te maken met een ander verstaan van het begin van de Bijbel. Want als God hemel en aarde uit niets heeft geschapen, kan Hij doen wat Hij wil. Hoe groot en machtig is de HEERE.

Zondeval
De geschiedenis die de Bijbel vertelt, is eveneens betrouwbaar. Allerlei beschreven gebeurtenissen zijn niet ā€˜waarā€™ op de manier van een geschiedenisboek, want daarbij ligt de nadruk op historische details, bepalende achtergronden, motieven en personen. De Bijbelse geschiedenis heeft vooral de bedoeling om te laten zien wie God is. Hij leidt de geschiedenis en grijpt in de loop van de gebeurtenissen in.

De historische betrouwbaarheid van de Bijbel heeft alles te maken met het wonder dat God ons zondige bestaan echt is binnengekomen.

Tegelijk zijn deze gebeurtenissen historisch wel betrouwbaar. Anders belijden we een Bijbel die verkondigt dat de dingen waar zijn, maar niet waar gebeurd. Dan is er dus geen God Die de geschiedenis in Zijn hand heeft en ingrijpt. Uiteindelijk heeft Jezusā€™ opstanding dan ook niet werkelijk plaatsgevonden. Hier vindt een scheiding tussen God en de geschiedenis plaats die de Bijbel zo niet kent.

Historisch betrouwbaar is ook wat we lezen in het begin van de Bijbel. De Schrift presenteert Adam als een historisch persoon. Als we dit niet kunnen geloven op basis van Genesis 1, moeten we antwoord geven op Romeinen 5:12-21. Daar plaatst Paulus de tweede Adam ā€“ Christus ā€“ tegenover de eerste Adam. Als Christus werkelijk heeft geleefd, dan ook Adam. Als Adam een historisch persoon is, heeft de zondeval werkelijk plaatsgevonden. Dan is Gods opzoekende liefde voor Adam, Abraham, IsraĆ«l en de wereld echt waar. De historische betrouwbaarheid van de Bijbel heeft dus alles te maken met het wonder dat God ons zondige bestaan echt is binnengekomen.

Thuiskomen
Ik kom terug bij het begin van dit artikel. De Bijbel is betrouwbaar, omdat de Heere God betrouwbaar is. Dit staat tegenover de mooie woorden van mensen, ook van christenen, waarop je helaas niet altijd aankunt. Dat Gods Woord betrouwbaar is, betekent dat je er niet bedrogen mee uitkomt. Je kunt ermee leven en sterven.

Twee teksten geven dit aan. De eerste komt uit Psalm 56. David heeft last van angst voor zijn vijanden, maar hij vertrouwt op God: ā€˜Op de dag dat ik vrees, vertrouw ik op U.ā€™ (vs.4) Hoe kan David op God vertrouwen? Hij kent Gods woorden: ā€˜In God prijs ik Zijn woord, op God vertrouw ik, ik vrees niet.ā€™ (vs.5) David houdt zich vast aan Gods Woord, waarbij we moeten denken aan Zijn belofte van hulp en kracht.

Petrus vergat nooit dat hij op de berg Jezusā€™ heerlijkheid had gezien. Het bevestigde hem in de overtuiging dat Gods profetische spreken betrouwbaar is.

In het Nieuwe Testament krijgt deze belofte een verdieping dankzij het verlossingswerk van Christus. In Romeinen 10 lezen we: ā€˜Ieder die in Hem gelooft, zal niet beschaamd worden.ā€™ (vs.11) Hier heeft vertrouwen betrekking op het verlossingswerk van Christus. Als gelovigen voor Gods troon staan, zullen ze niet bedrogen uitkomen. Ze zullen dan niet worden veroordeeld, maar thuiskomen. Hoe weet Paulus dit? ā€˜Zo is dan het geloof uit het gehoor en het gehoor door het Woord van God.ā€™ (vs.17) Ook hier is het Woord de basis van vertrouwen en hoop, die reiken tot op de dag dat Jezus terugkomt.

Gevoel
Hoe kom je tot de belijdenis dat de Bijbel betrouwbaar is? Volgens de Nederlandse Geloofsbelijdenis is Gods Geest hiervoor onmisbaar. Hij is nauw betrokken geweest bij het ontstaan van de Bijbel, doordat Hij de bijbelschrijvers heeft geĆÆnspireerd (NGB 3). Onder Zijn bijzondere leiding hebben ze daarom betrouwbare woorden gesproken en geschreven. Artikel 3 belijdt dat de verzameling van de 66 Bijbelboeken een proces is geweest onder leiding van Gods Geest. Hij is het Die getuigenis geeft in je hart dat de Bijbel betrouwbaar is (NGB 5). Hij leert je de Schrift aannemen als Gods Woord.

Is dit alleen een gevoel? Nee, het is aannemen wat de Schrift zelf getuigt. Het geheim van deze geestelijke houding is dat je Christus als Verlosser en Heere hebt ontdekt in de Bijbel. Dit was beslissend voor Petrus. Hij vergat nooit dat hij op de berg Jezusā€™ heerlijkheid had gezien. Het bevestigde hem in de overtuiging dat Gods profetische spreken betrouwbaar is.

De eerste leessleutel geeft dus aan dat je innerlijk overtuigd moet zijn van de betrouwbaarheid van de Bijbel. Dit is een belangrijk uitgangspunt om verder te lezen en God in Zijn Woord te ontmoeten.

Dr. R. W. de Koeijer is predikant van de hervormde gemeente te Waddinxveen en lid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond. GeĆÆnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (ā‚¬ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor ā‚¬ 10,-!

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israƫl-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Paus
Nieuws

Honderden Belgen willen zich laten 'ontdopen' na uitspraken paus over abortus

Honderden Belgen hebben zich uitgeschreven als lid van de Rooms-Katholieke Kerk. In een open brief vragen zeker 500 mensen aan de kerk om hen te ā€˜ontdopenā€™, al is dat in de praktijk niet mogelijk. Wel kunnen ze zich uitschrijven bij de kerk. Directe

India
Nieuws

Christelijke minderheid India verder onder druk door technologie

In India groeit de druk op christelijke minderheden, vooral in het centraal gelegen Chhattisgarh, waar hindoe-nationalistische groepen zoals de Vishva Hindu Parishad (VHP) technologie inzetten om christenen te intimideren en tot het hindoeĆÆsme te bek

Chiel
Nieuws

Het Bijbelverhaal over Jozef uitgelicht in nieuw seizoen van EOā€™s 'Ezel Chiel'

In een nieuw seizoen van de EO-serie Ezel Chiel komt een nieuw Bijbelverhaal aan bod, namelijk dat van Jozef. Elke avond voor het slapen gaan, vertelt Anne Appelo op een bijzondere manier het verhaal van Jozef. Van toen hij door zijn broers in de put

ds. P. W. J. van der Toorn
Video

Ds. Van der Toorn heeft een boodschap voor welvarende christenen

"Als alle christenen in de wereld tien procent van hun inkomen zouden afstaan, zou er geen wereldarmoede meer zijn. Zijn we bereid om te beknibbelen op onze luxe? Als je leeft met de Heere Jezus, leef je toch niet meer voor jezelf?" Deze confronteren

Ds. Kees Kant
Video

Volgens ds. Kees Kant is ongebreideld kritiek leveren op Israƫl niet onschuldig

In Genesis 12:3 staat: ā€œIk zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken.ā€ Wat houdt dat vervloeken in? In hoeverre kunnen we dan als christenen kritiek hebben op IsraĆ«l en waar zijn de grenzen? En zijn er consequenties aan ongebre

ds. C. Budding
Video

Terugkijken: ds. C. Budding beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. C. Budding te gast om te spreken over het thema 'Opent uwe mond, eist van Mij vrijmoedig'. De Urker predikant woonde tot voor kort in

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Adrie de Winter

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is deze keer Adrie de Winter te gast. Sinds 2000 is hij een betrokken lid van de Zendingswerkgroep binnen Evangeliegemeente De Wijngaard op het Zeeuwse eiland Walcheren. Maar als we nog verder teruggaan

Leander Janse
Video

Hoe om te gaan met roddel en kritiek? Leander Janse legt uit

De apostel Paulus had tijdens zijn gevangenschap te maken met onrecht en laster van medebroeders. Ondanks deze pijnlijke ervaring, blijft Paulus vreugdevol omdat Christusā€™ naam wordt verkondigd, ongeacht de motieven van anderen. Hij benadrukt dat zij

Meerartikelen

Pakistan
Nieuws

Christelijke tweeling in Pakistan mishandeld en beschuldigd van godslastering

In Pakistan zijn twee christelijke broers, Rahal en Tabish Masih, gearresteerd en beschuldigd van godslastering nadat ze een TikTok-video hadden gemaakt tijdens een dorpsfeest in Kalay Wala, Punjab. De tweeling wordt ervan beschuldigd pagina's uit de

Ard-Jan Gijsbertsen
Nieuws

Ard-Jan Gijsbertsen interim-directeur bij Youth for Christ

Youth for Christ Nederland heeft een nieuwe frontman: per 1 oktober 2024 is Ard-Jan Gijsbertsen interim-directeur bij de missionaire jongerenorganisatie. Gijsbertsen vervangt Bram Rebergen, die ruim negen jaar het gezicht was van Youth for Christ Ned

pro palestina
Nieuws

SGP in opstand tegen komst islamitische haatprediker naar Nederlandse universiteit

De SGP heeft aan het kabinet om opheldering gevraagd over de komst van een islamitische haatprediker naar Nederland. Mohammed Khatib, kopstuk van het zeer omstreden en extremistische Samidoun, komt spreken op de Radboud Universiteit in Nijmegen. SGP

Burkina Faso
Nieuws

Islamitische terroristen richten bloedbad aan in Burkina Faso

Op zondag 6 oktober 2024 vond een nieuwe terroristische aanval plaats in de stad Manni in het oosten van Burkina Faso. Lokale bronnen vertelden de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN) dat het dodental meer dan 150 bedraagt. In de stad woont

Jan-Willem Grievink
Verdieping

Profetie dreigt soms een soort ā€˜hobbyā€™ van mensen te worden

Eerder wees ik in deze columnreeks op het belang van profetie in de Bijbel, maar ook op het soms eenzijdige karakter van moderne profetie. Er worden in onze tijd elk jaar duizenden profetieĆ«n uitgesproken. Soms helemaal ā€˜raakā€™, maar soms ook overduid

Johan Vink
Verdieping

Een uitdaging voor christenen: hoe blijft je geloof onder druk krachtig?

Corrie ten Boom heeft ooit over deze tijd gezegd dat onderscheidingsvermogen de belangrijkste gave is die wij nodig hebben. Ik merk in toenemende mate hoe waar dat is. Er is weinig meer vanzelfsprekend. Er komt ongelooflijk veel op ons bord aan halve

Meloni
Nieuws

SGP juicht Italiaans verbod op draagmoederschap toe: 'Kinderen zijn gƩƩn handelswaar'

In Italiƫ doet de overheid er alles aan om draagmoederschap uit te bannen. In het land is een wet aangenomen waardoor het voor Italianen verboden is een kind te krijgen via een draagmoeder, ook als dat in het buitenland gebeurt. Wie dat toch doet, ri

Dion Graus
Nieuws

SGP en PVV clashen: "Hoe kun je als gelovige zo over de wolf denken?"

PVV-Kamerlid Dion Graus heeft een ā€œgigantische aanvaringā€ gehad met zijn SGP-collega AndrĆ© Flach. Dat onthult de PVVā€™er tijdens een debat in de Tweede Kamer. De twee raakten het niet eens over de positie van de wolf in Nederland. Graus stelde onder m

Israƫli's vieren dood Sinwar
Nieuws

Israƫlische minister deelt Bijbeltekst na eliminatie Hamas-leider Sinwar

Israƫl stelt dat de Hamasleider in de Gazastrook, Yahya Sinwar, is gedood bij een militaire operatie in de strook. De Israƫlische premier Benjamin Netanyahu liet weten dat Sinwars dood niet het eind van de oorlog betekent, maar "het begin van het ein

David Tupan in Hour of Power
Video

Oprichter motorclub Satudarah komende zondag te gast in Hour of Power

Morgen in Hour of Power schuift een hele bijzondere gast aan: de oprichter van de motorclub Satudarah, David Tupan. Hij vertelt over de krachtige manier waarop God in zijn leven kwam en hoe hij zijn leven aan God gaf. Zijn droom is om als 'levend chr

ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker deelt getuigenis van stoere visser uit Katwijk

"In de geschiedenis van Ruth lezen we over Naomi, die veel tegenslagen kreeg maar toch op God bleef vertrouwen. Dank de Heere als Hij mensen op je pad brengt. Mensen die in voor- en tegenspoed op God vertrouwen", vertelde ds. M. Messemaker onlangs ti

Chris Verhagen
Video

Moet Israƫl zich zorgen maken over Iran? Christelijke apologeet in gesprek

Een jaar na de verschrikkelijke en beestachtige aanval van Hamas op Israƫl, gaat Chris Verhagen in gesprek met broeder Rik. De initiatiefnemer van YouTube-kanaal Christelijke apologeet en zijn gesprekspartner staan stil bij de ontwikkelingen die nadi