Grote zorgen om opgepakte christelijke vrouw (36) in Iran
De Iraanse christen Mojdeh Falahi (36) zit sinds 9 september zonder aanklacht gevangen en haar familie maakt zich grote zorgen over haar toestand. Tijdens een kort bezoek op maandag 30 september barstte Falahi in tranen uit, vertelde haar zwager Sam Khosravi tegenover Morning Star News.
Falahi, die is bekeerd van de islam tot het christendom, werd gearresteerd door de Islamitische Revolutionaire Garde nadat zij een andere christen wilde helpen die een dag eerder was opgepakt. Ondanks dat er nog geen aanklachten tegen haar zijn ingediend, vermoedt de familie dat zij zwaar ondervraagd wordt in een poging informatie te verkrijgen over andere christenen in Iran.
"Mentaal gaat het heel slecht met haar", aldus Khosravi. "Ze huilt voortdurend en lijkt gebroken." De familie vreest dat ze mishandeld wordt en dat haar gevangenschap blijvende psychische schade zal veroorzaken.
Falahi's moeder probeert dagelijks bij de rechtbank om haar vrijlating te vragen, maar tot nu toe zonder resultaat. Na veel smeken mocht ze haar dochter vijf minuten zien, maar die ontmoeting bevestigde haar ergste angsten. "Mojdeh kan tijdens deze ontmoetingen niet vrij spreken omdat ze wordt afgeluisterd", legde Khosravi uit. "We weten niet precies wat er met haar gebeurt."
De familie begrijpt niet waarom Falahi zo lang wordt vastgehouden, aangezien ze geen leider is binnen een kerk en dus waarschijnlijk weinig informatie heeft over andere christenen. Toch zijn ze bezorgd dat de Iraanse autoriteiten haar proberen te breken om haar geloof te laten verloochenen. Dat gebeurt vaker met christenen in Iran die gevangen worden genomen. "Het doel is vaak niet alleen straf, maar om iemand zodanig te breken dat ze nooit meer dezelfde zullen zijn", aldus Khosravi.
Uit eerdere incidenten is het gebleken dat gevangengenomen christenen soms zodanig worden vernederd en getraumatiseerd, dat ze zelfs na hun vrijlating geen kerk meer durven betreden. "Het draait allemaal om vernedering en angst", vertelt Khosravi. "Er zijn dingen die ze hun leven lang niet zullen vergeten."
Iran staat op de negende plaats op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. De situatie voor christenen in het land is bijzonder gevaarlijk, met steeds meer invallen door de Islamitische Revolutionaire Garde in huiskerken en toenemende gewelddadige ondervragingen.
Praatmee