Israël en de Bijbel lanceert tiendaags gebedsboekje voor Joden wereldwijd

Gesponsord 26 september 2024 5 minuten Israël en de Bijbel
Israël en de Bijbel
Israël en de Bijbel

Bidden voor Israël? Natuurlijk, moeten we dat doen! Zeker nu Israël steeds meer alleen komt te staan in de oorlog tegen Hamas die inmiddels al bijna een jaar duurt. Maar in hoeverre wordt er ook gebeden voor de circa 8 miljoen Joden buiten Israël? De organisatie Israël en de Bijbel helpt je graag met het gebedsboekje ’10 dagen bidden voor Joden verspreid over de wereld’. Bid mee voor de wereldwijde Joodse gemeenschap!

Gebedstiendaagse 
Om de Joodse gemeenschap wereldwijd een hart onder de riem te steken, organiseert Israël en de Bijbel een gebedstiendaagse. Deze gebedstiendaagse vangt aan op de dagen tussen Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) en Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Op die dagen zijn religieuze Joden traditiegetrouw in de synagoge te vinden en hopen en bidden ze dat ze voor het komende jaar weer in het Boek des Levens worden ingeschreven. Wat zou het mooi zijn als juist tijdens deze tien dagen door christenen gezamenlijk gebeden wordt voor de verspreiding van het evangelie onder het Joodse volk wereldwijd.

Verspreid over de wereld
Vaak wordt vergeten dat er ook buiten Israël een grote Joodse gemeenschap is en Joden dus overal ter wereld te vinden zijn. Maar hoe komt dat eigenlijk? Daarvoor moeten we terug de Bijbelse geschiedenis in, waar God Israël verkoos als Zijn volk en een verbond met hen sloot. Niet ‘omdat zij talrijker waren dan de andere volken,... maar omdat de HEERE hen liefhad’, lezen we in Deuteronomium 7 vers 7. Door Genesis werden zij ‘de dragers van het zaad’ genoemd waaruit Jezus, de beloofde Messias, is voortgekomen. Maar het volk moest de Heere wél dienen in het land en daardoor een licht zijn voor de wereld. Bij ongehoorzaamheid zouden zij uit het land geworpen worden (Deut. 28:37).

Het gevolg is dat het merendeel van het Joodse volk al ruim 2000 jaar buiten het land Israël woont. Van de 15,7 miljoen Joden hebben zo’n 8,3 miljoen een leven opgebouwd in de diaspora. Met die term wordt er gesproken over Joden die buiten het Beloofde Land leven.

In de tijd van de Heere Jezus was dat niet anders. De verstrooiing van het Joodse volk begon zo’n 2700 jaar geleden. Intussen zijn wereldrijken ten onder gegaan, maar bestaat het Joodse volk nog steeds! Het is een wonder te noemen dat de Joden zoveel eeuwen diaspora hebben overleefd. Dat zegt ook meteen alles over Gods onvoorwaardelijke trouw en liefde voor hen.

De Joden zijn een volk, maar door de verstrooiing zijn er verschillende etnische groepen ontstaan die hun eigen taal, cultuur en leefwijze hebben. Want na de ballingschappen naar Assyrië en Babel is het volk nooit volledig teruggekeerd naar het land. Ook niet na de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70 na Christus. Daarom zijn Joden – tot op de dag van vandaag - in alle uithoeken van de wereld te vinden.

Drie groepen
Wanneer we over de Joden spreken, worden zij meestal in die grote groepen ingedeeld: Asjkenaziem, Sefardiem en de Joden in de moslimlanden. De verschillen tussen deze groepen hebben niet zozeer met de Joodse godsdienst te maken, maar vooral met taal, uiterlijk en gebruiken. Laten we de drie grootste groepen even onder de loep nemen.

Asjkenazische Joden
Allereerst heb je de Asjkenazische Joden. Zij vormen de grootste groep met twee derde deel van het Joodse volk (ongeveer 10 miljoen). Volgens een gangbare theorie stammen zij oorspronkelijk uit Duitsland en hebben zij zich tijdens en na de Kruistochten in Oost-Europa gevestigd. In de 19e en 20e eeuw emigreerden velen van hen naar Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Zuid-Afrika. Het Jiddisch, een vorm van Duits geschreven met Hebreeuwse letters, is van oudsher hun taal.

Sefardiem
De tweede groep uit dit rijtje van drie zijn de Sefardiem, Joden die oorspronkelijk in Spanje woonden, maar in de 15e en 16e eeuw uit Spanje werden verdreven. Zij spraken Spaans of Ladino (een Joodse vorm van Spaans).

Mizrachiem
De derde groep vormen de Mizrachiem, de Joden uit het Midden-Oosten. Hun taal was en is het Arabisch. Hoe talrijk ze zijn, hangt af van de vraag tot welke groep de Joden uit Noord-Afrika (van Marokko tot Egypte) behoren. Sommigen rekenen ze tot de Sefardiem, omdat ze cultureel en godsdienstig door hen zijn beïnvloed, anderen weer tot de Mizrachiem, omdat ze Arabisch spreken.De tweede en derde groep tellen tezamen ongeveer vijf miljoen Joden.

Gebedspunten
Tijdens de eerste drie dagen van de gebedstiendaagse ligt de focus in het gebedsboekje op de grootste drie Joodse groepen. Daarnaast worden er ook concrete gebedspunten gedeeld. Deze gebedspunten staan in relatie tot het werk dat Israël en de Bijbel onder het Joodse volk mag doen. Denk daarbij onder meer aan de verspreiding van Bijbels, voor meer openheid onder orthodoxe Joden voor het evangelie en voor Joodse gemeenschappen die het zwaar hebben in moslimlanden.

Naast deze drie grote groepen zijn er nog meer Joodse groepen. Denk daarbij aan Russische Joden, Engelstalige Joden, Israëlische Joden, Ethiopische Joden en Indiase Joden. Ook voor deze groepen is er aandacht en zijn er concrete gebedspunten in het gebedsboekje opgenomen.

De gebedspunten die per groep genoemd worden verschillen van elkaar, omdat de omstandigheden en situatie per groep ook weer verschillen. Natuurlijk is er één gebedspunt dat van toepassing op elke groep is: namelijk dat Joden tot het geloof mogen komen dat Jezus Christus de Zoon van God is en dat Hij de beloofde Messias is!

Antisemitisme
Naast het feit dat het goed is om te bidden voor de verschillende Joodse gemeenschappen, laten we in onze gebeden ook het toenemend antisemitisme benoemen. Sinds 7 oktober 2023 – de dag waarop Hamas Israël binnenviel en meer dan 1200 mensen om het leven bracht - neemt antisemitisme wereldwijd hevig toe en komt dit overal aan de oppervlakte. We zien dit ook in eigen land. Daarom is het zaak om juist nu voor de bescherming van de Joodse gemeenschap – in Israël en daarbuiten- te bidden en zo onze steun en liefde aan hen te blijven betuigen.

Zie onderstaande button om het gebedsboekje van Israël en de Bijbel te bestellen. Tot en met 2 oktober kan dit gratis. Dit geldt ook voor kerkelijke gemeenten die meerdere exemplaren willen bestellen. 'Late' belangstellenden kunnen voor het gebedsboekje mailen naar info@israelendebijbel.nl.

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israël-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. “Jezus is Koning” en “Jezus is Heer”, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australië wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiërs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ‘De Basiliek’ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somalië

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ‘Eindtijdbode’ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met m’n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeërlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft èn leven èn overvloed. Niet één, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. Israël leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he