Israël en de Bijbel lanceert tiendaags gebedsboekje voor Joden wereldwijd

Gesponsord 26 september 2024 5 minuten Israël en de Bijbel
Israël en de Bijbel
Israël en de Bijbel

Bidden voor Israël? Natuurlijk, moeten we dat doen! Zeker nu Israël steeds meer alleen komt te staan in de oorlog tegen Hamas die inmiddels al bijna een jaar duurt. Maar in hoeverre wordt er ook gebeden voor de circa 8 miljoen Joden buiten Israël? De organisatie Israël en de Bijbel helpt je graag met het gebedsboekje ’10 dagen bidden voor Joden verspreid over de wereld’. Bid mee voor de wereldwijde Joodse gemeenschap!

Gebedstiendaagse 
Om de Joodse gemeenschap wereldwijd een hart onder de riem te steken, organiseert Israël en de Bijbel een gebedstiendaagse. Deze gebedstiendaagse vangt aan op de dagen tussen Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) en Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Op die dagen zijn religieuze Joden traditiegetrouw in de synagoge te vinden en hopen en bidden ze dat ze voor het komende jaar weer in het Boek des Levens worden ingeschreven. Wat zou het mooi zijn als juist tijdens deze tien dagen door christenen gezamenlijk gebeden wordt voor de verspreiding van het evangelie onder het Joodse volk wereldwijd.

Verspreid over de wereld
Vaak wordt vergeten dat er ook buiten Israël een grote Joodse gemeenschap is en Joden dus overal ter wereld te vinden zijn. Maar hoe komt dat eigenlijk? Daarvoor moeten we terug de Bijbelse geschiedenis in, waar God Israël verkoos als Zijn volk en een verbond met hen sloot. Niet ‘omdat zij talrijker waren dan de andere volken,... maar omdat de HEERE hen liefhad’, lezen we in Deuteronomium 7 vers 7. Door Genesis werden zij ‘de dragers van het zaad’ genoemd waaruit Jezus, de beloofde Messias, is voortgekomen. Maar het volk moest de Heere wél dienen in het land en daardoor een licht zijn voor de wereld. Bij ongehoorzaamheid zouden zij uit het land geworpen worden (Deut. 28:37).

Het gevolg is dat het merendeel van het Joodse volk al ruim 2000 jaar buiten het land Israël woont. Van de 15,7 miljoen Joden hebben zo’n 8,3 miljoen een leven opgebouwd in de diaspora. Met die term wordt er gesproken over Joden die buiten het Beloofde Land leven.

In de tijd van de Heere Jezus was dat niet anders. De verstrooiing van het Joodse volk begon zo’n 2700 jaar geleden. Intussen zijn wereldrijken ten onder gegaan, maar bestaat het Joodse volk nog steeds! Het is een wonder te noemen dat de Joden zoveel eeuwen diaspora hebben overleefd. Dat zegt ook meteen alles over Gods onvoorwaardelijke trouw en liefde voor hen.

De Joden zijn een volk, maar door de verstrooiing zijn er verschillende etnische groepen ontstaan die hun eigen taal, cultuur en leefwijze hebben. Want na de ballingschappen naar Assyrië en Babel is het volk nooit volledig teruggekeerd naar het land. Ook niet na de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70 na Christus. Daarom zijn Joden – tot op de dag van vandaag - in alle uithoeken van de wereld te vinden.

Drie groepen
Wanneer we over de Joden spreken, worden zij meestal in die grote groepen ingedeeld: Asjkenaziem, Sefardiem en de Joden in de moslimlanden. De verschillen tussen deze groepen hebben niet zozeer met de Joodse godsdienst te maken, maar vooral met taal, uiterlijk en gebruiken. Laten we de drie grootste groepen even onder de loep nemen.

Asjkenazische Joden
Allereerst heb je de Asjkenazische Joden. Zij vormen de grootste groep met twee derde deel van het Joodse volk (ongeveer 10 miljoen). Volgens een gangbare theorie stammen zij oorspronkelijk uit Duitsland en hebben zij zich tijdens en na de Kruistochten in Oost-Europa gevestigd. In de 19e en 20e eeuw emigreerden velen van hen naar Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Zuid-Afrika. Het Jiddisch, een vorm van Duits geschreven met Hebreeuwse letters, is van oudsher hun taal.

Sefardiem
De tweede groep uit dit rijtje van drie zijn de Sefardiem, Joden die oorspronkelijk in Spanje woonden, maar in de 15e en 16e eeuw uit Spanje werden verdreven. Zij spraken Spaans of Ladino (een Joodse vorm van Spaans).

Mizrachiem
De derde groep vormen de Mizrachiem, de Joden uit het Midden-Oosten. Hun taal was en is het Arabisch. Hoe talrijk ze zijn, hangt af van de vraag tot welke groep de Joden uit Noord-Afrika (van Marokko tot Egypte) behoren. Sommigen rekenen ze tot de Sefardiem, omdat ze cultureel en godsdienstig door hen zijn beïnvloed, anderen weer tot de Mizrachiem, omdat ze Arabisch spreken.De tweede en derde groep tellen tezamen ongeveer vijf miljoen Joden.

Gebedspunten
Tijdens de eerste drie dagen van de gebedstiendaagse ligt de focus in het gebedsboekje op de grootste drie Joodse groepen. Daarnaast worden er ook concrete gebedspunten gedeeld. Deze gebedspunten staan in relatie tot het werk dat Israël en de Bijbel onder het Joodse volk mag doen. Denk daarbij onder meer aan de verspreiding van Bijbels, voor meer openheid onder orthodoxe Joden voor het evangelie en voor Joodse gemeenschappen die het zwaar hebben in moslimlanden.

Naast deze drie grote groepen zijn er nog meer Joodse groepen. Denk daarbij aan Russische Joden, Engelstalige Joden, Israëlische Joden, Ethiopische Joden en Indiase Joden. Ook voor deze groepen is er aandacht en zijn er concrete gebedspunten in het gebedsboekje opgenomen.

De gebedspunten die per groep genoemd worden verschillen van elkaar, omdat de omstandigheden en situatie per groep ook weer verschillen. Natuurlijk is er één gebedspunt dat van toepassing op elke groep is: namelijk dat Joden tot het geloof mogen komen dat Jezus Christus de Zoon van God is en dat Hij de beloofde Messias is!

Antisemitisme
Naast het feit dat het goed is om te bidden voor de verschillende Joodse gemeenschappen, laten we in onze gebeden ook het toenemend antisemitisme benoemen. Sinds 7 oktober 2023 – de dag waarop Hamas Israël binnenviel en meer dan 1200 mensen om het leven bracht - neemt antisemitisme wereldwijd hevig toe en komt dit overal aan de oppervlakte. We zien dit ook in eigen land. Daarom is het zaak om juist nu voor de bescherming van de Joodse gemeenschap – in Israël en daarbuiten- te bidden en zo onze steun en liefde aan hen te blijven betuigen.

Zie onderstaande button om het gebedsboekje van Israël en de Bijbel te bestellen. Tot en met 2 oktober kan dit gratis. Dit geldt ook voor kerkelijke gemeenten die meerdere exemplaren willen bestellen. 'Late' belangstellenden kunnen voor het gebedsboekje mailen naar info@israelendebijbel.nl.

Praatmee

Beluister onze podcast

#367 Jeffrey & Farshid Seyed Mehdi over oorlog Israël-Iran en een hoopvolle toekomst
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Donald Trump
Nieuws

Amerikaanse kerkleiders spreken zich fel uit tegen wetsvoorstel Trump: “Onmenselijk”

Een groep katholieke bisschoppen en evangelische Latino-leiders spreekt zich fel uit tegen het wetsvoorstel van president Donald Trump, bekend als de 'One Big Beautiful Bill'. Zij waarschuwen dat het plan - dat asiel in Amerika flink moet terugdringe

Ds. M. H. Bil
Nieuws

Ds. M. H. Bil aanvaardt beroep uit Veenendaal en verlaat Dodewaard

De hervormde gemeente te Veenendaal mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. M. H. Bil heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In de Sionskerk volgt Bil ds. P. Hoogendam op die vorig jaar vanwege gezondheidsredenen vervroegd met emeritaat gin

Ds. A. A. Egas
Video

Ds. Egas ontving van de koster een bijzonder verzoek: "Kan het een plekje in de kerk krijgen?"

Onlangs ontving ds. A. A. Egas een bijzonder verzoek van de koster van de gemeente waaraan hij verbonden is. De koster toonde de CGK-predikant uit Damwoude een mooie ingelijste plaat waarop de brede en de smalle weg te zien is. Egas werd gevraagd of

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over Gods Geest: "Hij wil dat we op Jezus gaan lijken"

Als we Jezus als onze Zaligmaker kennen, mogen we ook weten dat de Geest in ons wil werken. Op het moment dat de Geest in ons werkt, zal Hij ons van binnenuit veranderen zodat we steeds meer op Jezus gaan lijken. Dat vertelde spreker Wilkin van de Ka

Samen Geloven
Interview

Deze kerk in Waddinxveen ziet interculturele contacten als verrijking

Nederland verbubbelt, blijkt uit onderzoek van het CBS. "Dat is één van onze redenen om het verkenningstraject van Samen Geloven aan te gaan", vertelt Jeroen van Gent, pastoraal ouderling van wijkgemeente De Rank in Waddinxveen. "We dachten: laten we

kerk
Nieuws

Christelijke gezinnen aangevallen in India: “Keer terug naar het hindoeïsme”

Een lunchbijeenkomst van twintig christelijke gezinnen in het oosten van India is op brute wijze verstoord door een gewelddadige aanval van honderden hindoe-nationalisten. De aanval vond plaats op 21 juni in de afgelegen regio Malkangiri, in de deels

GroenGelovig
Persbericht

GroenGelovig 2025 op zaterdag 18 oktober in De Basiliek in Veenendaal

Op zaterdag 18 oktober vindt in De Basiliek in Veenendaal GroenGelovig 2025 plaats. Het evenement is een initiatief van Tearfund en wil mensen motiveren en handelingsperspectief geven om hun leven en hun omgeving eerlijker en rechtvaardiger te maken.

Syrie
Nieuws

Kerkleider haalt uit naar Syrische president tijdens begrafenis slachtoffers bomaanslag

De Grieks-orthodoxe patriarch van Antiochië, Johannes (X) Yazigi, heeft zich fel uitgesproken tegen de Syrische regering na de dodelijke aanslag op een kerk in Damascus. Tijdens een emotionele uitvaartdienst in de Kerk van het Heilig Kruis legde hij

Meerartikelen

Jacobs
Column

Hoe steeds meer Joodse activiteiten geen doorgang meer vinden in Nederland

Opperrabbijn Jacobs verbaasde zich tijdens zijn bezoek aan Belgrado over de vrijheid voor Joden. De synagoge aldaar hoefde niet beveiligd te worden. Dat is in Nederland weer anders. Sterker nog, hij vertelt in zijn nieuwe dagboek hoe steeds meer Jood

Dr. Steven Paas
Opinie

Theologische verheffing van Israël is en blijft riskant

In tegenstelling tot wat Bjorn Lous beweert, bevatten mijn artikelen (zie o.a. mijn eerdere reactie op Bjorn) geen persoonlijke aanvallen, geen verdediging van een superieure ‘religie’, geen karikaturale of onredelijke eisen aan Joden en geen uitwerk

Tyler Blevins
Getuigenis

Bekende Amerikaanse gamer: "Mijn band met Jezus wordt steeds sterker"

De bekende Amerikaanse gamer en livestreamer Tyler Blevins, wereldwijd bekend onder zijn online naam Ninja, laat zich steeds openlijker uit over zijn christelijk geloof. Tijdens een recente livestream op Twitch vertelde hij dat hij en zijn vrouw Jess

Babette van Drunen
Interview

Babette verloor haar vader, maar vond de Vader terug: “Ik geloof dat ik lang heimwee had”

We leerden haar kennen als de vrije geest uit B&B Vol Liefde, een jonge vrouw op zoek naar heling en liefde. Maar achter die ogenschijnlijke vrijheid ging diepe gebrokenheid schuil. Babette van Drunen zocht haar herstel jarenlang in de New Age, tot z

Mordechai Klimer
Interview

Joodse Messiasbelijder over grenzen aan naastenliefde: "Bidden we soms ook voor de duivel?"

Mordechai Klimer is een Messiasbelijdende Jood, geboren in Israël als zoon van Holocaustoverlevenden. Hij draagt een boodschap met zich mee die even ongemakkelijk als hoopvol is: over herstel, over verzoening, en over de rol van Israël in Gods plan.

Jurjen ten Brinke
Video

God voelt ver weg: hoe nu verder? Bekende christenen reageren

Het is een vraag die we misschien allemaal wel eens stellen: hoe kom ik dichter bij God als ik mij ver bij Hem vandaan voel? Die vraag legden we onlangs onder meer voor aan SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom, ds. Kees van Velzen, EO-presentator Ju

priester
Nieuws

Zorgen in Nicaraguaanse kerk: priester verdwijnt na arrestatie

De Nicaraguaanse priester Pedro Abelardo Méndez Pérez is sinds 19 juni spoorloos, nadat hij samen met zijn chauffeur werd gearresteerd door de politie. Méndez verdween na het leiden van een eucharistieviering in Granada. Dit roept ernstige zorgen op

Noord-Korea
Nieuws

Christenen aangehouden na poging om Bijbels naar Noord-Korea te sturen

Zes Amerikaanse christenen zijn door de Zuid-Koreaanse autoriteiten gearresteerd nadat ze probeerden 1.600 plastic flessen gevuld met Bijbels naar Noord-Korea te sturen via zee. De flessen bevatten miniatuur-Bijbeltjes, USB-sticks, geld en rijst. Dat

Christelijk zomerkamp
Nieuws

Christelijk zomerkamp in Colorado mag blijven bestaan: ‘Overheid mag geloof niet straffen’

Het christelijk zomerkamp IdRaHaJe uit Colorado mag blijven bestaan. Vanwege een nieuwe genderwet van de staat riskeerde het zomerkamp namelijk haar deuren te moeten sluiten. Dit werd echter via een rechtszaak voorkomen. Het zomerkamp blijft de ruimt

Ds. V. S. van der Meer
Video

HHK-predikant wijst op grote verschillen tussen rivaliserende voetbalclubs en de kerk

"De kerk is geen clubje, zoals bij het voetbal waar de één zegt: 'Ik ben voor Feyenoord' en de ander: 'Ik ben voor Ajax of PSV'. De kerk is het lichaam van Christus", aldus ds. V. S. van der Meer. De hersteld hervormde predikant wees in een recente p

U.S. Customs and Border Protection
Nieuws

Iraanse christenen gearresteerd door immigratiediensten in Los Angeles

Pastor Ara Torosian van Cornerstone Church in West Los Angeles slaat alarm nadat vijf leden van zijn Iraanse gemeente zijn gearresteerd door Amerikaanse immigratiediensten. Onder de arrestanten zijn een gezin met een 3-jarig kind en een echtpaar dat

china
Nieuws

Chinese huiskerk maakt bijzonder statement na veroordeling drie kerkleiders

De Linfen Covenant Home Church, een ongeregistreerde huiskerk in de Chinese provincie Shanxi, heeft een krachtig statement afgegeven na de veroordeling van drie van haar leiders. De autoriteiten arresteerden de voorgangers op 19 augustus 2022. Dit ge