Israƫl en de Bijbel lanceert tiendaags gebedsboekje voor Joden wereldwijd

Bidden voor IsraĆ«l? Natuurlijk, moeten we dat doen! Zeker nu IsraĆ«l steeds meer alleen komt te staan in de oorlog tegen Hamas die inmiddels al bijna een jaar duurt. Maar in hoeverre wordt er ook gebeden voor de circa 8 miljoen Joden buiten IsraĆ«l? De organisatie IsraĆ«l en de Bijbel helpt je graag met het gebedsboekje ā10 dagen bidden voor Joden verspreid over de wereldā. Bid mee voor de wereldwijde Joodse gemeenschap!
Gebedstiendaagse
Om de Joodse gemeenschap wereldwijd een hart onder de riem te steken, organiseert Israƫl en de Bijbel een gebedstiendaagse. Deze gebedstiendaagse vangt aan op de dagen tussen Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) en Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Op die dagen zijn religieuze Joden traditiegetrouw in de synagoge te vinden en hopen en bidden ze dat ze voor het komende jaar weer in het Boek des Levens worden ingeschreven. Wat zou het mooi zijn als juist tijdens deze tien dagen door christenen gezamenlijk gebeden wordt voor de verspreiding van het evangelie onder het Joodse volk wereldwijd.
Verspreid over de wereld
Vaak wordt vergeten dat er ook buiten IsraĆ«l een grote Joodse gemeenschap is en Joden dus overal ter wereld te vinden zijn. Maar hoe komt dat eigenlijk? Daarvoor moeten we terug de Bijbelse geschiedenis in, waar God IsraĆ«l verkoos als Zijn volk en een verbond met hen sloot. Niet āomdat zij talrijker waren dan de andere volken,... maar omdat de HEERE hen liefhadā, lezen we in Deuteronomium 7 vers 7. Door Genesis werden zij āde dragers van het zaadā genoemd waaruit Jezus, de beloofde Messias, is voortgekomen. Maar het volk moest de Heere wĆ©l dienen in het land en daardoor een licht zijn voor de wereld. Bij ongehoorzaamheid zouden zij uit het land geworpen worden (Deut. 28:37).
Het gevolg is dat het merendeel van het Joodse volk al ruim 2000 jaar buiten het land IsraeĢl woont. Van de 15,7 miljoen Joden hebben zoān 8,3 miljoen een leven opgebouwd in de diaspora. Met die term wordt er gesproken over Joden die buiten het Beloofde Land leven.
In de tijd van de Heere Jezus was dat niet anders. De verstrooiing van het Joodse volk begon zoān 2700 jaar geleden. Intussen zijn wereldrijken ten onder gegaan, maar bestaat het Joodse volk nog steeds! Het is een wonder te noemen dat de Joden zoveel eeuwen diaspora hebben overleefd. Dat zegt ook meteen alles over Gods onvoorwaardelijke trouw en liefde voor hen.
De Joden zijn een volk, maar door de verstrooiing zijn er verschillende etnische groepen ontstaan die hun eigen taal, cultuur en leefwijze hebben. Want na de ballingschappen naar AssyrieĢ en Babel is het volk nooit volledig teruggekeerd naar het land. Ook niet na de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70 na Christus. Daarom zijn Joden ā tot op de dag van vandaag - in alle uithoeken van de wereld te vinden.
Drie groepen
Wanneer we over de Joden spreken, worden zij meestal in die grote groepen ingedeeld: Asjkenaziem, Sefardiem en de Joden in de moslimlanden. De verschillen tussen deze groepen hebben niet zozeer met de Joodse godsdienst te maken, maar vooral met taal, uiterlijk en gebruiken. Laten we de drie grootste groepen even onder de loep nemen.
Asjkenazische Joden
Allereerst heb je de Asjkenazische Joden. Zij vormen de grootste groep met twee derde deel van het Joodse volk (ongeveer 10 miljoen). Volgens een gangbare theorie stammen zij oorspronkelijk uit Duitsland en hebben zij zich tijdens en na de Kruistochten in Oost-Europa gevestigd. In de 19e en 20e eeuw emigreerden velen van hen naar Noord- en Zuid-Amerika, Australiƫ en Zuid-Afrika. Het Jiddisch, een vorm van Duits geschreven met Hebreeuwse letters, is van oudsher hun taal.
Sefardiem
De tweede groep uit dit rijtje van drie zijn de Sefardiem, Joden die oorspronkelijk in Spanje woonden, maar in de 15e en 16e eeuw uit Spanje werden verdreven. Zij spraken Spaans of Ladino (een Joodse vorm van Spaans).
Mizrachiem
De derde groep vormen de Mizrachiem, de Joden uit het Midden-Oosten. Hun taal was en is het Arabisch. Hoe talrijk ze zijn, hangt af van de vraag tot welke groep de Joden uit Noord-Afrika (van Marokko tot Egypte) behoren. Sommigen rekenen ze tot de Sefardiem, omdat ze cultureel en godsdienstig door hen zijn beĆÆnvloed, anderen weer tot de Mizrachiem, omdat ze Arabisch spreken.De tweede en derde groep tellen tezamen ongeveer vijf miljoen Joden.
Gebedspunten
Tijdens de eerste drie dagen van de gebedstiendaagse ligt de focus in het gebedsboekje op de grootste drie Joodse groepen. Daarnaast worden er ook concrete gebedspunten gedeeld. Deze gebedspunten staan in relatie tot het werk dat Israƫl en de Bijbel onder het Joodse volk mag doen. Denk daarbij onder meer aan de verspreiding van Bijbels, voor meer openheid onder orthodoxe Joden voor het evangelie en voor Joodse gemeenschappen die het zwaar hebben in moslimlanden.
Naast deze drie grote groepen zijn er nog meer Joodse groepen. Denk daarbij aan Russische Joden, Engelstalige Joden, Israƫlische Joden, Ethiopische Joden en Indiase Joden. Ook voor deze groepen is er aandacht en zijn er concrete gebedspunten in het gebedsboekje opgenomen.
De gebedspunten die per groep genoemd worden verschillen van elkaar, omdat de omstandigheden en situatie per groep ook weer verschillen. Natuurlijk is er Ć©Ć©n gebedspunt dat van toepassing op elke groep is: namelijk dat Joden tot het geloof mogen komen dat Jezus Christus de Zoon van God is en dat Hij de beloofde Messias is!
Antisemitisme
Naast het feit dat het goed is om te bidden voor de verschillende Joodse gemeenschappen, laten we in onze gebeden ook het toenemend antisemitisme benoemen. Sinds 7 oktober 2023 ā de dag waarop Hamas IsraĆ«l binnenviel en meer dan 1200 mensen om het leven bracht - neemt antisemitisme wereldwijd hevig toe en komt dit overal aan de oppervlakte. We zien dit ook in eigen land. Daarom is het zaak om juist nu voor de bescherming van de Joodse gemeenschap ā in IsraĆ«l en daarbuiten- te bidden en zo onze steun en liefde aan hen te blijven betuigen.
Zie onderstaande button om het gebedsboekje van Israƫl en de Bijbel te bestellen. Tot en met 2 oktober kan dit gratis. Dit geldt ook voor kerkelijke gemeenten die meerdere exemplaren willen bestellen. 'Late' belangstellenden kunnen voor het gebedsboekje mailen naar info@israelendebijbel.nl.
Praatmee