Pastor mishandeld bij sluiting van kerk in Indonesiƫ
In het regentschap Jombang, Indonesiƫ, hebben ongeveer vijftig overheidsfunctionarissen op 18 augustus een predikant uit zijn kerk gesleurd en het winkelpand waarin zijn gemeente samenkwam gesloten en verzegeld. De pastor werd bedreigd met een gevangenisstraf. Het maakte onderdeel uit van een brede actie waarbij tientallen winkels werden gesloten omdat ze op grond van de overheid zouden staan.
De Good God Church kwam samen in een winkelpand. Predikant Herri Soesanto vertelt in een podcast hoe het pand in beslag werd genomen door de overheid en hoe hij als voorganger het pand werd uitgesleurd door tientallen mensen. "Het teleurstellende is dat dit mijn vrienden waren", vertelt hij in de podcast van Gus Aan Anshori, zoon van een vooraanstaande islamitische geestelijke.
De predikant toonde de bijna genezen blauwe plekken op zijn handen, opgelopen door het geweld van de menigte, en benadrukte: "Dit is een anarchistische daad die de stad Jombang te schande maakt. De stad Jombang is wijs, maar de acties van de regent zijn gewelddadig en anarchistisch."
Het sluiten van de kerk vond plaats onder leiding van waarnemend regent Teguh Narutomo. Pastor Herri voegde eraan toe dat hij bedreigd werd met gevangenisstraf vanwege de situatie.
Eigendom en vergunningen
Naast de kerk sloten ambtenaren ook tientallen andere winkels op het terrein, met het argument dat de grond eigendom is van de stad. Herri verklaart dat hij en andere eigenaren van de winkelpanden bij aankoop niet geĆÆnformeerd waren over de samenwerking tussen het vastgoedbedrijf en de lokale overheid van Jombang om het bedrijventerrein te ontwikkelen.
"De ontwikkelaar heeft ons daar helemaal niets over verteld", zei hij. Hoewel de kerk in 2016 een certificaat voor het gebruik van het gebouw had verkregen, werd hun verzoek om verlenging geweigerd. In plaats daarvan eiste de overheid dat zij huur en achterstallige huur zouden betalen.
āIn 2022 vroeg de lokale overheid ons huurders om huur te betalen vanaf 2016 tot 2021, een bedrag van 19.105.000 roepia (ruim duizend euro per jaar)ā, vertelde Herri.
Ondanks het feit dat de kerk het pand had gekocht en belasting had betaald zonder op de hoogte te zijn van de plannen tussen de ontwikkelaars en de overheid, werd er nu huur geĆ«ist. De kerk hield op 18 en 25 augustus kerkdiensten op de veranda van het afgesloten pand, waarbij gemeentelid Anania Budi Yanuari Hidayat haar teleurstelling uitsprak. āNatuurlijk voelen wij ons als gelovigen gekwetst en geschokt. We voelen ons als stiefkinderen, alsof ons bezit voor hen niets waard is", zei Anania tegen de media.
Religieuze tolerantie in gevaar
Predikant Herri benadrukte dat er nog geen oplossing is voor het probleem. āWat is de houding van de overheid ten opzichte van religieuze tolerantie als de kerk nu gesloten is?ā, vroeg hij. Hij riep op tot wijsheid bij de overheid van Jombang en vroeg: āWat zal er met onze gemeente gebeuren?ā
Lokale ambtenaren rechtvaardigen de sluiting door te stellen dat het nodig was om het land van de overheid te beveiligen. "Wat duidelijk is, is dat we de plaats hebben beveiligd," zei een hoge ambtenaar van Jombang. "Als het als gebedsplaats wordt gebruikt, valt dat automatisch buiten onze macht. Het is een winkelpand voor zaken. We beschouwen het als een winkelpand, niet als een gebedsplaats."
Het regentschap Jombang heeft beloofd een oplossing te zoeken voor de gemeente, hoewel de juridische status van het pand onduidelijk blijft. Ilham Rohim, een ambtenaar bij het Jombang Ministerie van Religieuze Zaken, verklaarde dat de kerk nooit een vergunning had aangevraagd om het pand als gebedsplaats te gebruiken.
De coƶrdinator van het Anti-Discriminatie Islamitisch Netwerk (JIAD) in Oost-Java, Aan Anshori, drong er bij de overheid op aan om een tijdelijke plaats voor de gemeente beschikbaar te stellen totdat er een permanente oplossing wordt gevonden.
Praatmee