HHK-predikant vertelt dat bekering plaatsvindt in een directe confrontatie met Jezus
"In de ogen van die directeur is geen woede, maar mededogen en liefde te zien. Als die directeur woedend zou worden, kan hij dat plaatsen. Maar hij kijkt hem vol liefde aan. En dan hoort hij een stem achter hem die zegt: 'Kom terug mijn jongen, want je bent welkom'", aldus ds. J. Koppelaar. De hersteld hervormde emeritus-predikant preekte onlangs uit Handelingen 2 en vertelde dat bekering plaatsvindt in een directe confrontatie met Jezus. Om dat te verduidelijken, gebruikte hij een voorbeeld van een sollicitant die onderweg in botsing kwam met een automobilist die later de directeur van het bedrijf bleek te zijn.
"‘U hebt Jezus genomen en door de handen van de onrechtvaardigen aan het kruis gehecht en gedood.’ Petrus zei dus klip en klaar, zonder schaamte te hebben of bang te zijn voor de reacties, in die preek: 'Jullie hebben door te zondigen Jezus aan het kruis gehecht en gedood. Handelingen 2 vers 36: ‘Zo weten dan zekerlijk het ganse huis Israëls dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus die gij gekruisigd hebt.’ Mijn stelling is dat we alleen bekeerd worden in de confrontatie met Christus", aldus Koppelaar.
"Bekering vindt plaats waar mensen naar de Heere Jezus toegaan en door het Woord wat ze over Hem lezen met Hem geconfronteerd worden, in gebed met Hem in gesprek gaan en ontdekken dat ze tegen Hem gezondigd hebben", vervolgt hij. "Want hoe is anders te verklaren dat in vers 37 staat: ‘En als ze dit hoorden werden ze verslagen in het hart.’ Zoals u weet staat er 'doorstokende het hart'. Het heeft hen diep geraakt. Wat was de reden dat het hen zo diep raakte? Wat was de reden dat Petrus naar buiten ging en bitterlijk weende? Doordat Jezus hem aankeek. In ontmoeting met Jezus vindt de bekering plaats.
Ik zal het u met een voorbeeld duidelijk maken. Er was een jonge kerel die voor een sollicitatie bij een bedrijf op bezoek ging. Hij had een afspraak gemaakt met de directeur van het bewuste bedrijf. Hij was zo zenuwachtig dat hij onderweg niet goed oplette en op een kruising in botsing komt met een andere auto. Hij speert zijn auto uit, is woest, en loopt naar de andere automobilist toe. Hij rukt het portier open, begint te schelden en stompt die man in zijn gezicht. Hij verwijt die andere bestuurder, een oudere man, dat hij de schuldige was.
Nog steeds woest loopt hij naar zijn eigen auto terug, zet hem in zijn achteruit en geeft vol gas. Hij scheurt naar dat bedrijf toe, want hij weet dat hij nu te laat komt. Bij aankomst brengt de receptioniste hem naar een gang toe waar het kantoor van de directeur zich bevindt. Hij neemt daar plaats op een stoel, want de directeur is er nog niet.
Maar op een gegeven moment, als de man zo gespannen is als een snaar, wordt de deur van het kantoor van de directeur geopend. En daar staat die automobilist die hij zojuist uitgescholden en geslagen heeft. Hij ziet de blauwe plekken in zijn gezicht van de stompen die hij zelf uitgedeeld heeft. Kan je je voorstellen hoe hij door de grond zakt? Doorstoken in het hart. Kan je je voorstellen dat hij zij ogen niet meer durft op te heffen, maar ze neerslaat en denkt dat hij deze baan nooit meer zal krijgen? Hij keert zich om en loopt weg.
Maar het bijzondere is dat in de ogen van die directeur geen woede, maar mededogen en liefde te zien is. Als die directeur woedend zou worden, kan hij dat plaatsen. Maar hij kijkt hem vol liefde aan. En dan hoort hij een stem achter hem die zegt: 'Kom terug mijn jongen, want je bent welkom.' Dan keert hij zich na enig aarzelen om en ziet hij die directeur daar met zijn armen uitgebreid staan. 'Je bent welkom in ons bedrijf. Kom binnen', zei hij.
Heeft u begrepen hoe uw bekering nu moet verlopen als u nog onbekeerd bent? Bekering is omkeren. Waarom keren we ons om? Omdat Christus ons liefdevol blijft aankijken en zegt: 'Keer je om, bekeer je en geloof die blijde boodschap dat je welkom bent.’"
In onderstaande video is het bewuste preekfragment van ds. J. Koppelaar terug te zien. Onderstaande beelden zijn afkomstig van het YouTube-kanaal Evangelie Herauten. Op dagelijkse basis plaatst dit kanaal preekfragmenten van reformatorische predikanten uit verschillende kerkverbanden.
Praatmee