Ron van der Spoel behandelt de tweede vraag die God ooit aan de mens stelde

'Waar is je broer?', dat was de tweede vraag die God aan de mens stelde. In dit geval was dat aan KaĆÆn die net daarvoor zijn broer Abel gedood had. Dit omdat KaĆÆn het niet kon uitstaan dat God Abels offer wĆ©l aannam. De vraag 'waar is je broer' is echter breder te trekken dan alleen deze geschiedenis. Volgens Ron van der Spoel, actief als predikant binnen de PKN, wordt deze vraag ook vandaag aan ons gesteld. Dat zegt hij in een video van IZB.
āāWaar is je broer?ā, dat is de tweede vraag die God aan de mens stelt. In dit geval aan KaĆÆn. KaĆÆn was jaloers omdat God het offer van Abel wel aannam en dat van hem niet. En in plaats van dat KaĆÆn daarmee naar God gaat, wordt hij bozig, en uiteindelijk eindigt dat in het doden van zijn broer Abel. Dan zegt God: āHet bloed van je broer schreeuwt tot mij in de hemel.'
Ik vind dat zo indrukkend, want Abels bloed is het eerste bloed dat vloeit van een mens, maar daarna, tot op de dag van vandaag, is er zoveel bloed dat vloeit. Letterlijk en figuurlijk. Zoveel mensen bloeden in hun lijf of in hun ziel. Dat heeft vaak te maken met hoe we met elkaar omgaan. Dat heeft heel veel te maken met de vraag of we de ander als onze broer of zus zien, iemand die op jouw pad komt, iemand die jouw gegeven is, iemand tot wie jij je mag verhouden.
God vraagt aan KaĆÆn maar ook vandaag aan ons: āWaar is je broer? Waar zijn de mensen die Ik jou gegeven heb? Je leeft niet alleen en je leeft niet voor jezelf. Je leeft in relatie: āIk heb ze aan jou gegeven. Het is Mijn geschenk aan jou, maar zie jij ze ook?'
Help je ze ook? Ben je er echt voor de ander of leef je voor jezelf? Het is een hele bekende maar cruciale vraag om bij stil te staan: 'Wie is dan mijn broer? Wie is dan mijn naaste?' God zegt: āIk hoor de mensen schreeuwen die eenzaam zijn en niemand hebben.' Misschien zijn het je buren, een collega of klasgenoot. Dan vraag ik vandaag aan jou: waar is die broer?"
Bekijk in onderstaande video van IZB de bijdrage van Ron van der Spoel terug:
Praatmee