De sabbat: wat mag wel en wat mag niet?
Jezus liep in Marcus 2:23-3:6 met Zijn discipelen op de sabbat door de korenvelden. Tijdens hun wandeling hadden ze wat korenaren geplukt en meegenomen.
Het andere verhaal is dat Jezus ook op een sabbat een man met een misvormde hand genas.
Beide voorvallen werden het gesprek van de dag. Schiftgeleerden vroegen zich hardop af of dit allemaal wel kon en mocht op de sabbat.
Wat mag wel en wat mag niet?
Het doet me denken aan de discussies uit mijn jeugd. Anders dan bij EO werd er thuis niet gediscussieerd over het houden van de sabbat of de zondag. Wel over wat wel of niet mocht op zondag.
Dat de invulling van de zondag in grote lijnen neerkwam op die van de sabbat, kwam toen niet bij me op. De sabbat van de Joden was haast automatisch onze zondag van vroeger.
Daar zou het nodige over te zeggen zijn.
Voor deze meditatie wil ik dat gesprek dit keer te laten liggen.
Want, ook al houd je niet de sabbat, toch kan iedereen leren van wat Jezus in die discussies over de sabbat zei. Jezus wees erop dat deze wekelijkse rustdag er was voor de mens en de mens niet voor rustdag.
Daar kan iedereen wat van leren.
Het is dus niet de bedoeling dat wij van de rustdag een doel maken, maar de rustdag is er omdat wij het doel van de rustdag zijn. De rustdag is er voor ons en niet andersom.
De hele sabbat is gegeven om te genieten van God. Dat is wat God Zelf zegt als Hij de sabbat instelt. Het gaat om genieten van God en daarbij ook om tot rust te komen. We mogen ons verblijden in God.
En geldt dat ultieme doel ook niet voor de zondag?
Wat deed Jezus op de sabbat?
Dat is duidelijk, naar gewoonte ging Hij naar de synagoge. Ja, de sabbat was helemaal gericht op God, bij Jezus, maar hoe bijzonder, Jezus deed wel Zijn werk van Zijn Koninkrijk op de sabbat. Genezing, het Koninkrijk laten komen, lijkt bijna wel bij uitstek te behoren bij de sabbat.
Genieten van God.
Over wie Hij is, over wat Hij gedaan heeft, over wat Hij gaat doe.
Genoeg om over na te denken en je af te vragen of het je om de regels gaat of om het doel. En als het dat geen van beiden is, is het goed om je dan af te vragen of je in gehoorzaamheid gebruik maakt van de rustdag. Welke dan ook.
Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.
Praatmee