Ook in tijd van secularisatie verbindt God zegen aan het gebruik van de genademiddelen

Verdieping26 juni 2024 7 minuten Piet Vergunst
Piet Vergunst

Denk even bewust na over wat je hier leest, laat het doordringen: ‘De secularisatie in Nederland zet flink door. Vooral jonge mensen geven massaal aan zich niet (meer) tot een religie te rekenen.’ Aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ontkerkelijking is geen thema, secularisatie bestaat niet uit cijfers. Het onderwerp gaat over mensen, tienduizenden mensen per jaar, tegelijk over elk mens. Jezus leerde ons dat in de gelijkenis van het verloren schaap (Luk.15). De herder gaat achter het verlorene aan, laat de negenennegentig in de woestijn als hij er één verliest. De enkeling die wegzwerft, dat is het dramatische achter berichten die melden dat de Protestantse Kerk dagelijks 128 leden verliest.

Geen kerk, wel bidden
De kerk, ze hoort er voor zovelen in ons land niet meer bij. Ik denk aan de man die op zijn fiets stapte, twee weken geleden, toen we een weekend in Overijssel waren en ik op zondagmorgen om 11 uur de fiets weer naast de caravan zette. Ik vertelde waarom ik vroeg weg was en informeerde of hijzelf ook wel eens een kerk bezocht. ‘Niet meer, dat was vroeger. Maar ik bid nog elke dag, voor het slapen gaan en voor het eten.’ God is er wel, Zijn gemeente dus niet meer. Wat is er gebeurd, in zijn leven en dat van anderen?

Eerst maar de realiteit van enkele cijfers: vorig jaar rekende 42 procent van de Nederlanders zich tot een geloofsgemeenschap, wat katholiek, protestants of islamitisch kan zijn. Dat is een daling van elf procent in tien jaar tijd. Verwacht wordt dat de secularisatie nóg sterker zal doorzetten, omdat van de 75-plussers 63 procent tot een geloofsgemeenschap hoort, wat voor de leeftijd van 15 tot 35 jaar dertig procent is.

De gemeente houdt haar relevantie – relevant zijn is vandaag immers belangrijk – als de Zaligmaker centraal staat, in prediking en catechese, als we de Heere Jezus als de Middelaar tussen God en mij alle accent geven.

In dezelfde periode als het CBS zijn onderzoek bekendmaakte, werd bekend dat de Protestantse Kerk in tien jaar tijd een derde van haar leden verloor. In 2023 nam het ledental met 47.000 af. Uiteraard zijn dat niet zoveel mensen die bewust de kerk verlaten. Er zijn ouderen die overlijden en er zijn kleinere gezinnen dan vroeger, zodat hier tevens een oorzaak ligt. Dat neemt niet weg dat de kerk waartoe wij behoren, vorig jaar met 3,2 procent kromp. De gemiddelde leeftijd ligt op 53 jaar, terwijl de grootste leeftijdsgroep die is tussen 75 en 79 jaar.

Zalig worden
In schril contrast staat dit met Handelingen 2:47, waar we lezen dat ‘de Heere dagelijks mensen aan de gemeente toevoegde die zalig werden’. De Heilige Geest heeft ons bewust deze formulering gegeven. Er staat niet dat er mensen bijkwamen die actief werden, die zich wilden inzetten, die er middellijk voor zorgden dat de gemeente minder zorg kende over haar continuïteit. Het gaat in de gemeente om het zalig worden van mensen. Dat had de engel (Matt.1:21) tegen Jozef gezegd: ‘En Maria zal een Zoon baren, en u zult Hem de naam Jezus geven, want Hij zal Zijn volk zalig maken van hun zonden.’

Spurgeon schrijft bij deze tekst: ‘Het is zeker waar dat Christus Zijn hele volk van de toekomende toorn zal verlossen. Hij redt hen van het vreselijke oordeel dat zij door hun zonden verdiend hadden; maar Zijn overwinning houdt nog veel meer in. Hij verlost Zijn volk van hun zonden. O, heerlijke bevrijding van onze ergste vijanden.’

Een relevante gemeente
Dit is de urgentie die de kerk aantekent in de agenda van mijn leven. Dit is de essentie van de eredienst, waar zondaren vrijspraak ontvangen als ze gelovig zien op Christus’ offer, een offer waaraan in de verkondiging woorden gegeven worden. Hebreeën 10 spreekt in een indringend appel om te volharden over het onrein achten van het bloed van het verbond en het versmaden van de Geest van de genade. De gemeente houdt haar relevantie – relevant zijn is vandaag immers belangrijk – als de Zaligmaker centraal staat, in prediking en catechese, als we de Heere Jezus als de Middelaar tussen God en mij alle accent geven. Zo eren we God het meest, Hem Die uit liefde Zijn Zoon zond. Zo zijn we missionair als ooit Spurgeon, die de achterbuurten van Londen niet schuwde.

Laten we stoppen met de gedachte dat vernieuwing op zichzelf tot zegen of groei leidt.

Vernieuwing
Hoe heilzaam en helpend kan het zijn als deze noties breed in de Protestantse Kerk gedeeld zouden worden. Terwijl ik dit schrijf, ontvang ik een bericht van het blad #protestant, een uitgave van de kerk. Omdat het volgende nummer ‘over de eredienst/viering/samenkomst gaat, zoeken we gemeenten die bewust hebben nagedacht over de invulling daarvan en hier vernieuwing in hebben aangebracht. Doet u iets inspirerends met kerkmuziek, met de inzet van gemeenteleden of past u op een andere manier een vernieuwde vorm toe, op wat voor onderdeel dan ook, laat het ons weten’.

In deze zinnen lees ik twee keer over ‘vernieuwing’, over de invulling van de eredienst en over de vorm. Nu beseft elke kerkenraad dat we in 2024 leven en dat elke vorm dienstbaar mag zijn aan de inhoud. Laten we echter stoppen met de gedachte dat vernieuwing op zichzelf tot zegen of groei leidt. Als Johannes de Doper uit preken gaat, is zijn boodschap: ‘Zie het Lam van God, Dat de zonde van de wereld wegneemt!’ De volgende dag staat Johannes weer te preken, met slechts twee volgelingen. Opnieuw is het zijn boodschap ‘Zie, het Lam van God!’ (Joh.1:29,36) En als Saulus opgenomen wordt in de kring van de discipelen, lezen we: ‘En meteen predikte hij Christus in de synagogen, dat Hij de Zoon van God is.’ (Hand.9:20)

Aan de roeping van elke kerkenraad en elke ambtsdrager raken we hier: erover waken dat het in de prediking en op het huisbezoek over Christus gaat en dat we in ons diaconale werk Zijn barmhartigheid tonen. Het is een thema dat nooit van de kerkenraadstafel verdwijnen mag, dat dieper reikt dan onze discussies over kleine kwesties die gemakkelijk kunnen afleiden.

Hart en geweten
Tegen kerkverlating bestaat geen remedie. Onlangs belde me een ouderling uit de provincie Utrecht: ‘Ik hoor dat in x (hij noemde de naam van drie plaatsen) de kerk helemaal vol blijft zitten. Kun je me vertellen wat zij goed doen en wij niet?’ Nee, een recept is er niet. Wel blijven de woorden staan die ik leerde van onze oud-voorzitter ds. W.L. Tukker dat ‘de gereformeerde prediking niet het hart van een mens mee heeft, maar wel zijn geweten.’

Al is er geen ‘recept’ om jong en ouder te bewaren bij de dienst aan God, tegelijk weten we dat de Heere Zijn zegen verbindt aan het gebruik van de genademiddelen.

Al is er geen ‘recept’ om jong en ouder te bewaren bij de dienst aan God, tegelijk weten we dat de Heere Zijn zegen verbindt aan het gebruik van de genademiddelen. De prediking van elke zondag is dat – en daarom geeft het te denken als kinderen mogen kiezen of ze mee willen naar de kerk. Er is een toenemende huiver dat we onze jongeren en kinderen te veel of te vaak bij de eredienst betrekken, gevoed door de angst dat ze in een tijd van secularisatie er snel genoeg van krijgen. Het kan ook zijn dat die kinderen (’s avonds) thuisblijven, omdat de ouders het ook wel best vinden. In elk geval zouden ze met deze keuzen zomaar het paard van de geloofsopvoeding achter de kerkelijke wagen kunnen spannen.

Huisgodsdienst
Bij die genademiddelen hoort zeker de huisgodsdienst, een zaak die discipline en toewijding vraagt, een thema dat bloot legt waarnaar het verlangen van ouders uitgaat. Zijn ouders vooral blij als hun dochter naar de havo mag of hun zoon op voetbal deel uitmaakt van de selectie? Uiteindelijk gaat het in de geloofsoverdracht om vroomheid die het dagelijkse leven doortrekt, om eeuwigheidsernst, om een verlangen om voortaan naar al Gods geboden te leven (HC, zondag 33).

Kerkverlating, is dat een keuze van onze jongeren onderweg naar de volwassenheid? Dat kan zeker. Vaker lijkt het me – let wel: zonder te generaliseren – gevolg van een tekort aan geestelijke urgentie in de opvoeding, aan besef dat we één ding nodig hebben op weg naar de ontmoeting met God. Dat betekent dat nauwgezet huisbezoek aan jonge en iets oudere ouders van grote betekenis kan zijn.

Tegelijk zoekt ons antwoord op de ontkerkelijking het naast de geloofsopvoeding in de pastorale zorg. Verdriet om mijn wegdwalende kind mag gedeeld worden op veilige plekken in de christelijke gemeente. Denk aan die gemeenten waar moeders periodiek samenkomen om met elkaar te bidden voor kun kind. Naar Gods belofte zijn die gebeden reukwerk voor Zijn aangezicht.

Tegelijk zoekt ons antwoord op de ontkerkelijking het naast de geloofsopvoeding in de pastorale zorg.

Niet afdrijven
De apostelen schreven lang geleden al over de zuigkracht van de wereld. De Geest zegt uitdrukkelijk (1 Tim.4:1) dat in latere tijden sommigen afvallig zullen worden van het geloof, onder meer door misleiding. Om die reden lezen we ook Hebreeën 2: ‘Daarom moeten wij ons te meer houden aan wat door ons gehoord is, opdat wij niet op enig moment afdrijven.’ Afdrijven, dat gebeurt soms zonder dat je het zelf door hebt, zodat we elkaar in de gemeente nodig hebben.

Dankbaar zijn we ondertussen voor het vele goede wat ons in een tijd van massale kerkverlating geschonken is. Die dankbaarheid maakt ons tegelijk waakzaam. Als Jezus Zijn kerk zegt dat Hij zeker zal komen, klinkt uit Zijn mond ook: ‘Houd vast wat u hebt.’ Opdat de krans van de overwinning niet naar een ander gaat.

Piet Vergunst is hoofdredacteur van De Waarheidsvriend. Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Praatmee

Beluister onze podcast

#332 Jeffrey & Martin Koornstra over trotse kerkgangers, hbo-pastors en de Heilige Geest
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Oklahoma
Nieuws

Amerikaanse staat gaat Bijbels onderwijs verplichten: "Elk klaslokaal zal een Bijbel hebben"

In de Amerikaanse staat Oklahoma wordt het ook op openbare scholen verplicht om de leerlingen te onderwijzen uit de Bijbel. Dat heeft Ryan Walters, de hoofdinspecteur van Openbaar Onderwijs in Oklahoma, gezegd. De Republikein stelt dat de Bijbel nood

Hakop
Nieuws

Iran veroordeelt christelijke toerist tot tien jaar cel vanwege 'evangeliserende activiteiten'

Een Armeense toerist, Hakop Gochumyan, is in Iran veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens vermeende illegale evangelisatie-activiteiten, een strafbaar feit volgens de strenge religieuze wetten van het land. Dat meldt Christian Post.  Volgens

Martin Koornstra
Podcast

Cvandaag podcast: moet een voorganger universitair opgeleid zijn?

‘Jezus maakte een groep vissers de eerste leiders van de kerk. Waarom denken zoveel mensen nu dat een universitaire opleiding belangrijk is om predikant te mogen worden?’, vroeg PKN-predikant Marten Visser zich vorige week af via het sociale medium X

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over bekering: "God wil dat we met al onze zonden breken"

"Ik weet wel dat u met 90 procent van uw zonden gebroken heeft toen de Heere in uw leven kwam. Dat is goed geweest, maar die 10 procent moet er ook aan. De ellende is dat we vanouds die zonden aan de hand houden die het dichtst op ons hart zitten en

Damascus
Video

Damascus & Rokus Maasland brengen nieuwe single uit: 'Lichtdragers'

'Lichtdragers', zo heet de nieuwe single van Damascus en Rokus Maasland, ook wel bekend als zanger van The Bowery. Het lied verscheen gisteren en is een stevig rockanthem vol hoop, waarbij de luisteraar wordt aangemoedigd om de blik omhoog te richten

echtscheiding
Verdieping

Jezus heeft Joodse echtscheidingsbepalingen niet afgeschaft

Er kan een moment komen van huwelijksbeëindiging. Toen Jezus kritiek gaf op een zelfzuchtige scheidingspraktijk in Zijn dagen, sprak Hij echter niet over de scheidingsgronden die van oudsher golden in het Jodendom. Jezus heeft deze bepalingen niet af

Kerk in Nood
Nieuws

Christenen in Mozambique bidden in een kerk die verwoest is door moslimterroristen

Wanneer de katholieken van Mocímboa da Praia, Mozambique, op zondag samenkomen bij de ruïnes van de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis, doen ze dat niet alleen vanuit toewijding. Ze stellen een daad van verzet en vormen een symbool van hoop voor de c

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt licht toe waarom hij voor Israël in de bres springt

Gebed voor Israël is een belangrijke  manier waarop christenen hun betrokkenheid handen en voeten kunnen geven. Er wordt sinds 7 oktober veel gebeden voor Israël. Zo ook in de Alblasserwaard, waar Jacques Brunt sinds oktober Israël-bidstonden organis

Meerartikelen

Ronald Cornelisse & Joël Voordewind
Video

Komende zondag zijn Ronald Cornelisse & Joël Voordewind in Hour of Power te zien

Jan van den Bosch ontvangt komende zondag in Hour of Power twee bijzondere gasten: Ronald Cornelisse en Joël Voordewind van Stichting Tot Heil des Volks (THDV). Cornelisse was negen jaar dakloos en belandde vanwege drugshandel in de gevangenis. Nu is

GlobalRize
Nieuws

Plugin van GlobalRize maakt explosieve groei door

Het gebruik van de plugin die GlobalRize ontwikkelde voor het tonen van Bijbelteksten op websites, BibleLink, maakt een enorme groei mee. Sinds de website GotQuestions de plugin gebruikt, exploderen de statistieken. In twee maanden tijd vertienvoudig

dr. R. (Reinier) van Kooten
Video

Wat hebben de zond- en schuldoffers van Leviticus tot ons te zeggen?

Het accent in Leviticus ligt niet alleen op de verzoening van zonden, maar ook op het leven met God in een verzoende relatie, zo maakte dr. R. (Reinier) van Kooten onlangs duidelijk tijdens een thema-avond van Geloofstoerusting. De zond- en schuldoff

John Cao
Podcast

Terugluisteren: John Cao doopte zijn medegevangenen met regenwater

John Cao zat zeven jaar gevangen in China. Kort na zijn vrijlating sprak SDOK met hem via een videocall. Hoe was het om gevangen te zitten? Wat deed dit met zijn geloof? John vertelt over zijn ervaringen achter de tralies, het dopen met regenwater en

Dr. Pieter J. Lalleman
Boekfragment

Worden Jezus' discipelen in de Bijbel gepresenteerd als 'superchristenen'?

Binnen een team moet je altijd voor elkaar opkomen en elkaar verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Naar buiten toe moet je eensgezindheid uitstralen en je moet je fouten zo lang mogelijk verzwijgen. Dat geldt natuurlijk ook voor het ‘team’ dat na

Martin Koornstra
Podcast

Nederlandse kerkgangers ‘trots op eigen kerk’: opvallend?

Een onlangs gehouden marktonderzoek laat zien dat 77 procent van de Nederlandse kerkganger een gevoel van trots heeft over zijn eigen kerk. Hoe opmerkelijk is dit en mogen we dit cijfer positief opvatten? Veelgevraagd spreker Martin Koornstra bespree

Pieter Grinwis
Nieuws

CU-Kamerlid Pieter Grinwis sprak Eppo Bruins nog niet over zijn ministerschap

De beoogde bewindslieden van het nieuwe kabinet nemen momenteel deel aan hoorzittingen, waar Tweede Kamerleden uitgebreid vragen aan hen kunnen stellen. Dit is een nieuw onderdeel binnen de Nederlandse politiek en een aantal partijen weigert hieraan

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vraagt zich af: zien christenen uit naar een geestelijke herleving?

Een krachtige werking van de Heilige Geest. Dat is wat de kerk in Nederland volgens ds. M. Klaassen nodig heeft. We kunnen somber worden als we zien hoe kerken leeglopen, mensen afhaken en de wereld veel leuker en aantrekkelijker gevonden wordt dan h

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Wat de zonde tegen de Heilige Geest écht betekent

De bekende Engelse schrijver, C.S. Lewis heeft veel bekende boeken geschreven en veel daarvan gaan over ons christelijke geloof. Éen van zijn boeken heet The Great Divorce: de grote scheiding en het gaat over de hemel en de hel: twee werelden die noo

Opwekking Transnistrië
Positief nieuws

Geestelijke herleving in Transnistrië: "Sommige gangsters werden christen"

Transnistrië is een afgescheiden republiekje, met een grote Russische minderheid. Het ligt tussen Moldavië en Oekraïne en riep ruim dertig jaar geleden zijn onafhankelijkheid uit. Het heeft een eigen regering, leger, munteenheid en paspoort, maar hoo

Jurjen ten Brinke
Verdieping

Is de afstand tussen christenen en moslims echt zo groot?

In onze multiculturele samenleving komen moslims steeds dichterbij. Natuurlijk, voetbalvrienden kunnen moslim zijn; of je buurman of collega. Of nog dichterbij: je dochter wordt moslima. Of: je zus verlooft zich met een moslim. Wat geloven moslims en

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus ons in de loopgraven van het leven staande houdt

"Als we weten wie we in Christus zijn en in Hem blijven, dan heeft de boze geen vat op ons." Dat vertelt Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God.' De binnen evangelische kringen bekende schrijver en spreker merk