Het bekeringsverhaal van Marije: "Een refomeisje ging voor mij in gebed"

Levensverhaal18 juni 2024 6 minuten Jeffrey Schipper
Marije
YouTube

"Een reformatorisch meisje kreeg de opdracht om voor me te bidden, en dat deed ze trouw elke dag", vertelt Marije. Bij Heart Cry Nederland vertelde ze onlangs haar bijzondere bekeringsverhaal. Een verhaal over worstelen met de uitverkiezing, een mislukte zoektocht naar aards geluk en de kracht van gebed. Maak tijd voor het indrukwekkende levensverhaal van een verloren dochter, die is thuisgekomen bij God.

Worsteling met uitverkiezing
Marije maakt duidelijk dat ze zich op basis van 1 Petrus 3:15 genoodzaakt voelt om te getuigen van Gods werk in haar leven. "Ik ben geboren in een streng religieus gezin (binnen de rechterflank van de reformatorische gezindte, red.) met vier kinderen, waarvan ik de tweede ben. Elke zondag gingen we twee keer naar de kerk. Op maandag hadden we catechisatie en op donderdag een meisjesclub. Ik leerde veel over God, maar ik leerde God zelf niet kennen. Bovendien had ik mijn hele leven veel vragen.

Ik wilde dingen begrijpen, maar mij was geleerd om vooral veel te bidden en te lezen. Als ik geluk had en uitverkoren was, zou ik bekeerd worden. Geloof was noodzakelijk en tegelijkertijd ongrijpbaar. Het was een vicieuze cirkel waarin ik machteloos was, terwijl ik volledig verantwoordelijk werd gehouden. Mijn puberteit verliep niet vlekkeloos en mijn rugzak werd gevuld met pijn, afwijzing, verdriet en rouw. Ik koos ervoor om de Pabo te doen aan de CHE, heel rebels, want iedereen verwachtte dat ik naar een andere school zou gaan." 

Geluk zoeken en reizen
"Daar ontmoette ik nieuwe mensen die iets hadden wat ik niet had. Ik probeerde nog steeds veel. Ik las nog steeds mijn Bijbel, ging elke zondag naar de kerk, en droeg vaak een hoedje." Desondanks was er van een levendig geloofsleven nog geen sprake. Ze maakte een reis naar de andere kant van de wereld: Australië. "Het gezin waarin ik au pair was, kende God alleen als een vloek. Ik probeerde nog wel godsdienstig te zijn, las mijn Bijbel, maar internet was schaars en een kerk was er niet. Echt missen deed ik het ook niet. De vorm viel weg en het enige wat overbleef was inhoudsloos."

"Het geluk leek ongrijpbaar. Telkens als ik dacht dat ik het even had, glipte het weer door mijn vingers."

"Ik verliet het gastgezin om echt te gaan reizen door Australië. Er ging een wereld voor me open en ik maakte de meest geweldige dingen mee", vertelt ze verwijzend naar, zonsondergangen, kamperen op het strand, verse vis op een kampvuur, krokodillen en walvishaaien. "Het leven was mooi en ik genoot. Eindelijk was ik echt gelukkig, tenminste, dat dacht ik. Maar die rust, die had ik nog steeds niet. Al die mensen die ik onderweg ontmoette en die nog nooit van God gehoord hadden, waren ook gewoon goede mensen. Ze leefden goed en leken echt gelukkig te kunnen zijn. Ik leefde voor mezelf, wat een ongekende vrijheid met zich meebracht."

"Na een jaar vertrok ik naar Nieuw-Zeeland, waar ik twee jaar bleef. Ik reisde door het hele land." Ze was actief in de saleswereld en vergelijkt haar toenmalige leven met de film The Wolf of Wall Street. "De wereld bood veel, en ik kreeg mooie kansen, maar het was nog steeds leeg. Ik was verblind door aards geluk en wilde meer van dit leven. Ik regelde een visum naar Canada en boekte mijn ticket, maar toen ging de wereld op slot. Vanwege een lockdown in Nieuw-Zeeland moest ik terug naar Nederland, maar daar kon ik absoluut niet wennen. Mijn prachtige huis aan de rand van een bergmeer werd ingeruild voor een appartement in Rotterdam. Ik werd weer juf en was weer gewoon Marije. Alles hunkerde in mij om terug te gaan naar dat geluk en die vrijheid."

Geluk leek ongrijpbaar
"Wat me diep raakte toen ik terugkwam in 2020, was de vrijheid die ik had gekend in Nieuw-Zeeland, tegenover de massale angst en hysterie in Nederland. In Nieuw-Zeeland voelde ik het nieuws niet. Terug in Nederland had iedereen een mening en geloofde iedereen klakkeloos wat het nieuws zei. In een land met vrijheid van meningsuiting voelde ik me gedwongen dezelfde mening te hebben als de anderen. De angst deed me herinneren aan mijn opvoeding, waar de basis ook angst was. Het geluk leek ongrijpbaar. Telkens als ik dacht dat ik het even had, glipte het weer door mijn vingers.

"Meer mensen begonnen ineens over Jezus te praten."

Ik wroette in mijn verleden op zoek naar oorzaken. Ik wilde grip krijgen om het te kunnen ombuigen. Het leven was toch maakbaar? Maar het was als los zand tussen mijn handen. Mijn leven begon steeds meer te lijken op een rijdende auto in keiharde regen. De ruitenwissers zwiepten heen en weer, en telkens als ik dacht even zicht te hebben, sloeg de regen weer genadeloos op de ruiten. Ik faalde in mijn relatie en op mijn werk. Waarom lukte het me niet om echt gelukkig te zijn?" 

Een biddende stagiair
"Op een dag stapte een gelovige stagiair mijn klas binnen. Ik had een oordeel over haar, een reformatorisch meisje van de Driestar. Mijn hele verleden kwam weer terug. Wat ik me wel herinner, is dat wij elke dag gingen wandelen en ik haar duizend vragen stelde. Er was iets aan haar wat me irriteerde maar ook intrigeerde. Later vertelde zij dat ze de opdracht had gekregen om voor me te bidden, en dat deed ze trouw elke dag.

Zij stuurde mij het liedje Even When You're Running van Casting Crowns. Ik luisterde het voor het eerst in de auto en ik weet nu wat er met me gebeurde. Een maand lang luisterde ik het lied en ik huilde alleen maar. Op mijn werk zat het niet mee, mijn relatie ging uit en ik kwam aan de grond te zitten. Twee vriendinnen van de middelbare school, beide oprecht christen, begonnen me vragen te stellen. Iemand op social media die net als ik een andere kijk op de wereld had, begon ineens over Jezus. Alles wat zij zei, kwam binnen. Meer mensen begonnen ineens over Jezus te praten.

"God is geen God van religie, maar van relatie. Hij wilde een relatie met mij. Stapje voor stapje trok God me dichter naar Zijn armen."

Ik was uitgeput en moe gestreden en stuurde vanuit het niets mijn ex een berichtje met vragen. Wat als we ongelukkig zijn omdat we God uit het oog zijn verloren? Wat als alleen God echt vrede en rust brengt? Ik voelde dat deze vragen de kern raakten, maar wist niet wat ik ermee moest. Ik was bang om erachter te komen dat dit ook weer een doodlopend spoor zou zijn, een illusie, een teleurstelling. Wat zou er overblijven na alles geprobeerd te hebben?"

Jezus is dé Weg
"Met die vragen stapte ik op een zondag de kerk binnen. De preek ging over de Samaritaanse vrouw en haar ontmoeting met Jezus bij de waterput. Elk woord was voor mij. Er brak iets open in mijn ziel. 'Komt allen tot Mij die vermoeid en belast zijn, en Ik zal je rust geven.' Ik snakte naar die rust. Een paar weken later, ongeveer twee jaar geleden, ging ik op mijn knieën. Ik riep uit: 'Hier ben ik. God, als U echt waar bent, neem het van me over. Want ik weet het niet meer.'

Mijn vriendinnen toonden engelengeduld om al mijn vragen te beantwoorden. Wat ik niet wist, was dat zij al die jaren voor mij waren blijven bidden. Toen ze merkten dat God steeds meer het net om mij heen sloot, gingen ze nog krachtiger bidden. Zij zetten wekkers op dezelfde tijd, zodat ze tegelijkertijd konden bidden. Ze moedigden me aan, want ze wisten dat ik eindelijk op het juiste spoor zat. De waarheid maakt vrij. Jezus is de weg, de waarheid en het leven. God is geen God van religie, maar van relatie. Hij wilde een relatie met mij. Stapje voor stapje trok God me dichter naar Zijn armen. Elke stap dichter naar Hem toe, was er eentje verder uit de wereld. Zo mocht ik thuiskomen. Ben ik er nu? Oh nee.

Mijn leven is nu pas echt begonnen. In het begin was er veel strijd om los te komen van de machten en krachten die ik (via New Age, red.) toegang had gegeven. Maar zij moesten mij loslaten in Jezus' naam. God heeft alles gedaan om dat ene schaap terug te brengen naar de 99 anderen. Ik was als de verloren dochter en mocht terugkeren naar huis. Vorig jaar februari werd ik gedoopt. Die rust waar ik al die jaren naar op zoek was, had ik eindelijk gevonden. De antwoorden lagen niet in mezelf. Antwoorden zoeken in jezelf is als soep eten met een vork. De antwoorden liggen in Hem en in Hem alleen.

"Antwoorden zoeken in jezelf is als soep eten met een vork. De antwoorden liggen in Hem en in Hem alleen."

Op dit moment ben ik nog steeds juf en woon ik in Rotterdam. God opent deuren voor mij. Ik heb een stabiele basis gevonden in de kerk, waar ik die ene zondag naar binnen liep. God heeft me gezegend met fijne vriendinnen om me heen. Alles is veranderd. Wij mogen Zijn Koninkrijk hier op aarde zichtbaar maken door Hem te dienen en te volgen. De oogst is groot, arbeiders zijn er weinig. God roept ons op om te geloven. Daarin ligt de wedergeboorte. Een nieuw leven, omdat Hij voor ons stierf.

Ik hoop dat mijn verhaal jou een stukje heeft laten zien van Gods grootheid, Zijn genade en dat er altijd ruimte is om terug te komen, hoe ver je ook afdwaalt. Blijf bidden, want God kan alles ten goede keren. Ik mag daarvan getuigen. Aan Hem alle eer!"

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jack Hibbs
Nieuws

Volgens deze voorganger is moordaanslag een waarschuwing van God aan Trump om zich te bekeren

"Laat uw bebloede oor u naar Jezus Christus leiden." Dat is de oproep van voorganger Jack Hibbs van de megakerk Calvary Chapel Chino Hills in Californië aan Donald Trump. Tijdens zijn preek zondag stelde hij dat de moordaanslag een waarschuwing van G

Pro-Israël demonstranten
Nieuws

Onderzoek: 'Evangelicals steunen Israël het meest onder alle christenen'

Evangelicals zouden de grootste steunbetuigers van Israël onder christenen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Messiaanse Joodse organisatie Chosen People Ministries. All Israel News beschrijft dat de evangelicals Israël vooral steunen in de hu

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Het lukte Jezus niet om grote wonderen in Nazareth te doen: hoe kan dat?

Misschien bent u in uw leven wel eens op een plek geweest, een nieuwe plaats waar u naar toe verhuisde of een nieuwe organisatie waar u voor ging werken en dat u er na een paar maanden tot uw schrik achterkwam dat je er niks voor elkaar kreeg. Alsof

Ds. Oscar Lohuis
Opinie

Acceptatie van de homoseksuele praxis is afdwaling van de Bijbel

Steeds meer predikanten gaan om. Er zou volgens hen toch wel enige ruimte moeten zijn voor homoseksuele jongeren om hun seksualiteit te beleven. Hier gaat dan echter een belangrijke wissel om. Een aantal jaren geleden zat ik met een collega te praten

podcast Heilige Grond
Podcast

Hoe blijft de hel relevant? Arnold Huijgen en Guido Derksen in gesprek

Al eeuwenlang spreken hel en hiernamaals tot de verbeelding. Theoloog Arnold Huijgen zette vorig jaar met zijn oratie het onderwerp weer op de kaart en geograaf en schrijver Guido Derksen bracht de hel in kaart. Het boek Hemel en hel in kaart dat hij

Wilkin van de Kamp
Video

Waarom Gods genade slechts beperkte invloed op je gedrag heeft

Het is prachtig als een christen in het vertrouwen mag leven dat God zijn of haar zonden uit genade wil vergeven. Maar als het alleen daarbij blijft, is de kans groot dat je steeds in je oude zondepatronen zal terugvallen. God wil ons echter bovenop

Dr. Viktor Kostov
Nieuws

Advocaat Viktor Kostov: "Het is niet aan de overheid om te bepalen hoe een kerkgebouw eruit ziet"

“Het is ongekend onrechtvaardig als iemand gedwongen wordt om tegen zijn geloof in God in te gaan”. Dat is waarom dr. Viktor Kostov, voormalig atheïst, zich inzet als advocaat om de vrijheid van godsdienst voor christenen te verdedigen. In de afgelop

Geld of je leven-is er leven na de groei?
Nieuws

Gert-Jan Segers en Paul Schenderling op zoek naar leven van genoeg in nieuwe EO-podcast

Is er een economie zonder groei mogelijk? EO-presentator Hans van der Steeg onderzoekt met oud-politicus Gert-Jan Segers en econoom Paul Schenderling of we op dezelfde voet kunnen doorleven als nu, of dat er grote veranderingen moeten komen in de man

Meerartikelen

kringenmateriaalboekje
Nieuws

New Wine presenteert nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest

New Wine presenteert op de New Wine Zomerconferentie 2024 (20 t/m 26 juli) een nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest. In tien hoofdstukken en bijeenkomsten kun je je verdiepen in en meer ervaring krijgen met de persoon en het werk van de

Heart2Heart
Nieuws

Honderden christenen komen bijeen tijdens vierde editie Heart2Heart Zomerweek

Stichting Heart2Heart organiseert deze zomer voor het vierde jaar op rij een Zomerweek voor jong en oud onder het thema ‘Heavenly Blessing’. De Zomerweek wordt van 2 tot 8 augustus 2024 gehouden op Vakantiepark Eigen Wijze in Bant (Noordoostpolder).

Upgrade Festival
Nieuws

David de Vos en Arie de Rover spreken tijdens driedaags Upgrade Festival in Zeeland

Op 16, 17 en 18 augustus 2024 is het zover: Upgrade Festival 2024 gaat van start. Na het grote succes van de volledig uitverkochte eerste editie van Upgrade Festival vorig jaar, vindt nu de tweede editie plaats, opnieuw op dezelfde prachtige locatie

Kees Postma
Column

Christenen die elkaar het leven zuur maken: een kerkelijke auto-immuunziekte

Op nieuwjaarsdag 1980 zat Luitenant Simon Bates, van het Britse leger, verscholen in de Noord-Ierse heuvels rond Tullydonnell. Hij en zijn mannen hadden een hinderlaag opgezet voor de IRA. Eén van de basisregels tijdens een hinderlaag is dat je nooit

David de Vos
Nieuws

David de Vos gaat met theatertour heel Nederland door

'Biografie Rauw heeft in de afgelopen maanden veel losgemaakt. Misschien ook bij jou. De één herkent zich in mijn verhaal, de ander zit vol vragen. Aan het einde van het boek spreek ik de wens uit om de theaters van Nederland te vullen. Dat moment is

pakistan
Nieuws

Pakistan wil met nieuwe wet christelijke meisjes beschermen tegen gedwongen islamitisch huwelijk

In Pakistan is een nieuwe wet aangenomen die de minimumleeftijd om te trouwen voor zowel jongens als meisjes op 18 jaar stelt. Daarmee zouden christelijke meisjes, die vaak het slachtoffer zijn van ontvoeringen en gedwongen huwelijken met moslims, me

Roemke
Dagelijks leven

Unieke beelden: pastor imiteert Trump op Republikeinse Conventie en gaat daarna in gebed

Op dit moment vindt de Republikeinse Conventie in Milwaukee plaats. De eerste avond van deze conventie werd met gebed afgesloten door pastor James Roemke van de Messiah Lutheran Church. Nadat de voorganger vertelde ontzettend blij te zijn dat Trump v

Ramon Roks
Nieuws

Celibatair levende homoseksueel stopt met priesteropleiding Den Bosch vanwege anti-homohouding

De 27-jarige Ramon Roks stopt met zijn priesteropleiding in het bisdom van ’s-Hertogenbosch omdat hij zich als celibatair levend homoseksueel niet welkom voelt in het bisdom door de houding van sommige mensen. Dat meldt het dagblad Trouw.  Roks heeft

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden wijst op christenen die Gods aanwezigheid niet ervaren

"Er wordt in onze dagen veel geklaagd over een gebrek aan godservaring. We zeggen al snel: ‘Waar is God nou? Als ik Hem nodig heb, hoor ik Zijn stem niet.’ Heeft u wel eens geprobeerd om de eenzaamheid te zoeken?", aldus ds. G. van Zanden. De hervorm

Peter van der Weerd
Podcast

HHK-predikant bezorgd over lage opkomst kerkactiviteiten: terecht?

“Als we een Bijbelstudiegroep hebben en er komt vijf man, spreken we van een 'goede opkomst'. Bij een Bijbellezing, zomaar midden in de week, zit er een handjevol.” Onlangs uitte ds. W. J. C. van Blijderveen zijn zorgen over de lage opkomst bij kerke

Karin Mechielsen
Video

Biddende moeder deelt indrukwekkend getuigenis over haar zoon

Karin Mechielsen vertelt in onderstaande video van De Stadskerk in Groningen over hoe haar geduld met God op de proef gesteld werd, toen haar zoon het geloof begon te verliezen. "God greep mijn zoon in zijn nekvel", vertelt zij. Maak tijd voor een bi

porno kijken
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller kijkt drie keer per week porno: 'Ik smeek God om hulp'

'Ik ben een jongeman van begin 20 jaar. Al een aantal jaren ben ik 'serieuzer' geworden in het omgaan met geloof en met de Bijbel. Ik probeer zoveel mogelijk naar de kerk te gaan en probeer ook doordeweeks naar de kerk te gaan. Maar ondanks dit loop