Zelfs in het onrustige Pakistan baant het Evangelie zich een weg
Pakistan, een dichtbevolkt land waar ‘geweld’ een terugkerend thema lijkt te zijn. Verhalen over hoogoplopende spanningen in de grensregio’s met India en Iran, politieke onrust en het steeds weer oplaaiende geweld tegen de christelijke minderheid halen regelmatig de media. Ook in het Westen. In die uitdagende omgeving weet het Pakistaanse team van zendingsorganisatie TWR zich geroepen het Evangelie te verkondigen.
‘We willen mensen helpen een plek te vinden waar ze het Woord van God kunnen ontvangen, een doel in het leven te vinden en te leven vanuit de redding van Christus’, vertelt een van de teamleden. ‘Daarom stimuleren we de vorming van luistergroepen. Hierbij maken we veel gebruik van audiospelers en SD-kaarten.’
Het concept is eenvoudig: een groep ontvangt een audiospeler en SD-kaart(en) met Bijbelstudiemateriaal en een handleiding waarmee zij als luistergroep aan de slag kan.
‘In het laatste kwartaal van 2023 hebben we vijfenveertig van deze startpakketten voor luistergroepen uitgedeeld’, vertelt een van de Pakistaanse TWR-medewerkers. ‘De ontvangers komen nu wekelijks bij elkaar om te luisteren naar een Bijbelstudie, daarover door te praten en samen te bidden. Vaak luisteren zij in eerste instantie als gezin naar de programma’s, maar we zien regelmatig dat de groepjes langzaam maar zeker worden uitgebreid met andere (niet-christelijke) familie, vrienden of buren.’
Een luistergroep is geboren. En daarmee ook de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier het Evangelie in de omgeving te delen met mensen die Jezus nog niet kennen. Maar dat is niet zonder gevaar. Integendeel.
Christenen leven in de schaduw van bedreiging
In Pakistan vormen christenen een kleine minderheid, die bovendien vaak onder druk staat. Het TWR-team wil hen via de programma’s bemoedigen en hoop bieden vanuit Gods Woord. Daar is veel behoefte aan. Zij hebben te maken met discriminatie, bedreigingen, aanslagen en ontvoeringen. Wereldwijd bekend is het verhaal van Asia Bibi. Zij zou zich schuldig hebben gemaakt aan godslastering en zat negen jaar gevangen vanwege haar geloof.
Zeker, Pakistaanse christenen die het Evangelie met anderen delen lopen grote risico’s. Toch doen velen dit, onder andere via de luistergroepen!
‘Ik voel me gezegend na het luisteren van de Urdu-programma’s van De Weg naar Rechtvaardigheid. Wat ik in de uitzendingen hoor, geef ik ook door aan mijn vrienden. Ze vroegen naar mijn bron en toen heb ik de uitzendingen ook met hen besproken. Ik luister vaak samen met mijn familie. Door deze programma's verandert mijn denkwijze met de dag’, aldus een trouwe luisteraar.
Een andere luisteraar is de 72-jarige Khalid (niet zijn echte naam). Hij kwam juist via programma’s van TWR in aanraking met het Evangelie. Het veranderde zijn leven compleet. ‘Mijn kinderen zijn allemaal getrouwd en ik ben nu alleen. Om in mijn levensonderhoud te voorzien heb ik een verkoopkarretje om taarten, koekjes en snoep te verkopen. Soms had ik het gevoel dat ik niets heb bereikt in mijn leven. Op een dag luisterde ik naar het programma De Weg naar Rechtvaardigheid in mijn eigen taal, het Saraiki. Hierdoor heb ik Christus leren kennen en onlangs heb ik hem aanvaard als mijn Verlosser. Mijn leven heeft dus toch zin! Ik heb alles ontvangen, inclusief verlossing. Via de programma’s word ik bemoedigd door Abrahams geloof en vertrouwen in God.’
Luistergroepen passen goed bij vertelcultuur
In de Pakistaanse regio’s Punjab en Sindh zijn veel mensen analfabeet en de meesten niet-christelijk. Ze zijn eraan gewend dat kennis, tradities en verhalen mondeling worden doorgegeven. Luistergroepen sluiten hier goed op aan. Mensen komen in kleine groepjes samen om naar de programma’s te luisteren. Daarna spreken ze erover door en bidden ze met elkaar.
Daarbij staat zo’n luistergroep er niet alleen voor. ‘Als TWR-team hebben we coördinatoren aangesteld. Zij brengen vervolgbezoeken aan de dorpen en steden in de regio om zo contact te houden met de verschillende luistergroepen’, vertelt een TWR-medewerker.
Ook voor Pakistani die niet in de gelegenheid zijn op een vast tijdstip naar de TWR-radioprogramma’s te luisteren of zich aan te sluiten bij een luistergroep zijn de audiospelers en programma’s van TWR een uitkomst. Een luisteraar: ‘Ik werk veel en kan daardoor niet altijd naar het programma De Weg naar Rechtvaardigheid luisteren. Dankjewel voor het opsturen van de audiospeler en de SD-kaarten met de uitzendingen erop. Nu kan ik zelf het tijdstip kiezen om naar het programma te luisteren. Ik ben dankbaar voor dit hulpmiddel omdat het me gemakkelijker maakt de Bijbel te begrijpen.’
Help TWR het Evangelie te laten klinken in Pakistan!
De getuigenissen van luisteraars laten zien hoe waardevol het werk van TWR is. De programma’s van TWR vormen voor veel mensen in Pakistan één van de weinige mogelijkheden om in contact te komen met het Evangelie. Helpt u mee om hen te bereiken?
Praatmee