Pakistan: door moslimmenigte zwaar toegetakelde christen buiten levensgevaar

De 74-jarige christen die zaterdag door een islamitische menigte in de Pakistaanse stad Sargodha zwaar werd toegetakeld, is buiten levensgevaar. Zijn toestand is op dit moment stabiel. Dit weekend trok een woedende moslimmenigte naar zijn huis na een valse beschuldiging van godslastering. De moslims werden daarbij opgehitst door een lokale imam.
Terwijl ze door de luidsprekers van de moskee werden opgehitst, trok een steeds groter wordende groep naar het huis van Nazeer Masih Gill. De man was daarvoor buiten zijn huis afvalpapier aan het verbranden, zo vertelt zijn neef tegenover Morning Star News. Toen hij even naar binnenging, gooide iemand een exemplaar van de Koran in het vuur. Een moslimbuurman beschuldigde hem vervolgens van het ontheiligen van de islam en stookte, samen met de imam, lokale moslims op om hem aan te vallen.
De groep moslims takelde Nazeer vervolgens zwaar toe, vernielde zijn huis en stak ook zijn schoenfabriek in de brand. Hij werd zwaargewond afgevoerd en verkeerde in levensgevaar. Nu weet Morning Star News echter te melden dat zijn toestand stabiel is. "Gill onderging een hersenoperatie en is nu in stabiele conditie", vertelde inspecteur Shahid Iqbal van het politiebureau Sargodha Urban aan Christian Daily International-Morning Star News. "Zijn familie is veilig en wordt uit voorzorg in een safehouse ondergebracht. Ze kunnen terugkeren naar hun huis zodra de situatie normaliseert."
Het geweld en vandalisme van de woedende islamitische mannen en jongens bleef overigens niet beperkt tot Nazeer en zijn eigendommen. De hele christelijke gemeenschap werd doelwit, waarbij er volgens lokale bronnen meerdere huizen en ook kerken werden aangevallen en beschadigd. Zeven christenen raakten gewond. De bronnen spreken over honderden relschoppers. De politie heeft inmiddels flink wat arrestaties verricht.
Relschoppers aangepakt
Iqbal meldt dat de relschoppers worden aangepakt en aangeklaagd. Hij spreekt daarbij onder over aanklachten wegens poging tot moord, het belemmeren van agenten bij het uitvoeren van hun werkzaamheden en het aanvallen van agenten. Ook voor het in de brand steken van gebouwen worden de relschoppers vervolgd.
Toen agenten Nazeer uit zijn branden huis wisten te redden, keerde de moslimmenigte zich tegen deze agenten. "De menigte begon stenen naar ons te gooien en rukten hem uit onze handen", vertelt Iqbal. "Ze sloegen hem vervolgens met stenen en stokken en toen wij probeerden in te grijpen, vielen ze ons ook aan. Zeker tien politieagenten zijn gewond geraakt toen ze de man probeerden te redden en naar het ziekenhuis brachten."
Positieve rol moslims
De politie-inspecteur benadrukt in zijn reactie bovendien dat diverse islamitische bewoners van de stand, inclusief geestelijken, een positieve rol speelden in de situatie. Daardoor kon de familie van Nazeer gered worden uit een benarde situatie, zo vertelt hij. "Anders hadden zij ook het slachtoffer kunnen worden van deze gewelddadige menigte."
Er is een officiele aanklacht wegens godslastering ingediend tegen Nazeer Gill. Morning Star News sprak echter met een politiefunctionaris die stelde dat Nazeer en zijn familie een goede reputatie hebben in de buurt. Ze zouden ook nooit eerder betrokken zijn bij religieuze conflicten. "Het is goed mogelijk dat iemand Gill en zijn familie in de val wilde lokken. We zijn vastbesloten de waarheid te achterhalen en de dader verantwoordelijk te houden", aldus de politiefunctionaris die anoniem wens te blijven.
Verhoogde veiligheid
Na de rellen besloot de regionale overheid in te grijpen en de veiligheidsmaatregelen te verhogen. Men voerde per direct een protestverbod in van zeven dagen en zondag werden er in de bewuste regio meer dan duizend extra agenten ingezet bij kerken en in christelijke wijken. Daardoor keerden in de loop van de zondag veel christelijke gezinnen, die zaterdag hun huis waren ontvlucht vanwege de dreiging, terug naar hun huis.
Een prominente islamitische geestelijke, Maulana Abdul Khabeer Azad, hield samen met islamitische geleerden van verschillende stromingen en christelijke leiders een persconferentie op zondag 26 mei in het kantoor van de commissaris van Sargodha.
"De bescherming van de rechten van minderheden is een opdracht van de islam en de grondwet van Pakistan garandeert de rechten van alle minderheden", zei Azad. "Niemand mag zijn eigen rechtbank in het land oprichten." Katholiek aartsbisschop van Lahore, Sebastian Francis Shaw, benadrukte dat christenen vredelievende burgers zijn en alle religies respecteren.
Praatmee