Een vergeten boodschap: God spreekt door gevoel
‘Je bent niet tot gevoel gekomen, maar tot geloof.’ Deze uitspraak heb ik regelmatig gehoord in mijn omgeving, terwijl ik opgroeide in de dingen van God en Zijn Heilige Geest. Het is een waar woord en alle aanneming waardig. Want het klopt; geloof is iets anders dan gevoel. Geloof is een zeker weten en een vast vertrouwen, zoals de Heidelbergse Catechismus dat zegt. Pistis, het Griekse woord voor geloof, betekent letterlijk ook vertrouwen.
Maar dat geloven en vertrouwen gaat niet buiten je gevoel om. Alhoewel je ook weer niet altijd op je gevoel kan vertrouwen. Tenminste niet op alléén je gevoel. God maakte de mens tot een levend wezen, een levende ziel. Naast onze geest en ons lichaam, hebben we een ziel die bestaat uit verstand, wil en gevoel. God heeft ons dus ook gevoel gegeven. Daarom mogen we dat ook leren gebruiken. En niet in de laatste plaats om Gods stem te verstaan of anders gezegd; Zijn geopenbaarde wil te ontdekken.
Een gereinigd en geheeld bewustzijn
Ons gevoel, of bewustzijn, zoals de Bijbel het ook noemt, is een zeer complex en kwetsbaar onderdeel van ons menselijk zijn. Maar net zo essentieel als ons verstand en onze wil, anders had God het ons niet gegeven.
Voor het op een betrouwbare manier verstaan van wat God spreekt in ons gevoel is het nodig dat ons bewustzijn daadwerkelijk ook gereinigd is. Daarin zit ook een kant van ons als mensen. Innerlijke genezing is het toepassen van het offer van Jezus in ons gevoel en onze emoties. Zodat we geheiligde mensen zijn, die in staat zijn om de verwondingen en pijn van het verleden door God te laten helen en zo ons gevoel open kunnen stellen voor het spreken van God in een gereinigd en geheeld bewustzijn.
‘Hoeveel te meer zal het bloed van Christus, die door de eeuwige Geest Zichzelf als een smetteloos offer aan God gebracht heeft, ons bewustzijn reinigen van dode werken, om de levende God te dienen?’ (Hebreeën 9:14)
Ook de doop is een belangrijke stap in de reiniging van ons geweten en bewustzijn. Het maakt dat wij als geheiligde mensen zo gepositioneerd raken door de eenwording met de opstanding van Christus, dat we in ons gereinigde geweten Gods wil kunnen ontvangen.
‘Als tegenbeeld daarvan redt u thans de doop, die niet is een afleggen van lichamelijke onreinheid, maar een bede van een goed geweten tot God, door de opstanding van Jezus Christus’ (1 Petrus 3:21).
Het natuurlijke en geestelijke aanvoelen
God spreekt in het gevoel. In ons geweten, in ons bewustzijn. In het voelen, tastbaar, en in het gevoel, in emoties. Ja, zelfs ons natuurlijke zintuig van voelen kan God gebruiken om Zijn wil bekend te maken en tot ons te spreken.
Voelen in het geestelijke is vergelijkbaar met ons gevoel als natuurlijk zintuig. Ons lichaam (onze huid) is geladen met zenuwuiteinden die ons op allerlei manieren tastbare informatie geven over onze ervaringen. We kunnen zelf actief zaken betasten en bevoelen en zodoende informatie en prikkeling ontvangen, maar er is ook gevoelsoverdracht als iemand aan ons voelt. Ook in het geestelijke kunnen we krachten en ervaringen waarnemen.
Met aanvoelen benoemen we de intuïtieve ervaring. De atmosfeer (de occulte wereld noemt dit vaak aura) van die ene persoon, plaats of dat gebied. We voelen zaken aan die we niet kunnen horen of zien, maar die beslissende informatie kunnen geven over onze samenwerking met de hemel.
Bewogen zijn zoals Jezus
Het meest krachtig en eenvoudig is het als Paulus het zelf - geleid door de Heilige Geest - uitlegt. In Romeinen 12:1-2 schrijft hij: ‘Ik roep u er dan toe op, broeders, door de ontfermingen (oiktirmos = ingewanden) van God, om uw lichamen (somata/sōma = fysiek lichaam) aan God te wijden als een levend offer, heilig en voor God welbehaaglijk: dat is uw redelijke (logikos = logische) godsdienst (latreian = wederdienen/ overgave).
En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd (meta-morphoō = volledig van gedaante veranderd) door de vernieuwing van uw gezindheid (nous = het innerlijke/ orgaan van de gewaarwordingen en neigingen, met inbegrip van het gevoel en het verstand) om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.’
Is dat niet geweldig, dat de hemel kan spreken in ons voelen en aanvoelen? Ook daarin mogen we ons uitstrekken om te zijn als onze Meester, onze Koning Jezus, Die in het midden van een dringende mensenmassa voelde dat iemand Hem aanraakte en nodig had. (Marcus 5:25-34) De bewogenheid die Hem in beweging bracht om reformatie te brengen in de tempel (Johannes 2:15-16). De bewogenheid waardoor Hij de schare ‘zag’ en vanuit Zijn innerlijk een enorme liefde voelde die Hem hielp de liefde van de Vader bekend te maken en Zijn lijden te doorstaan (Mattheüs 9:35-38).
Albert van der Heide is een bevlogen spreker en schrijver. Lees hier meer over Albert. Bovenstaand artikel verscheen eerder op de website van Fluister Nederland en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.
Praatmee