Indrukwekkende gebedsverhoring: Richard wijst op belang van gebed én vasten
Dagenlang niet eten om met volle aandacht God te zoeken. Waarom zou je dat doen? SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom ontmoette vervolgde christenen die regelmatig vasten en de geestelijke zegeningen daarvan ervaren. In dit gratis e-book lees wat de Bijbel over vasten zegt en krijg je praktische handvatten aangereikt. Naar aanleiding van dit e-book en een bijzondere ontmoeting met een pastor in Nepal, gaat Cvandaag in gesprek met Richard Groenenboom. “Vasten kun je zien als een soort uitroepteken achter je gebed”, stelt hij.
“Je eten laten staan. Waarom zou je dat doen? Er is overvloed dus waarom zouden we onszelf gaan lopen pijnigen, hè?”, vraagt Richard zich af. “Het klinkt misschien een beetje als zelfkastijding, maar toch staat het toch wel dertig tot veertig keer in de Bijbel. We lezen nergens dat je als christen moet vasten. Tegelijkertijd lees ik wel dat Jezus ervan uitging dat Zijn discipelen vasten. ‘Als u vast, dan…’, dergelijke uitspraken komen we in het Nieuwe Testament regelmatig tegen. Vasten is eigenlijk een heel vast onderdeel is van het christelijke leven, zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament.”
Wat zegt de Bijbel over vasten?
“Vasten is in de Bijbel vaak een reactie op Gods spreken”, zo merkt de SDOK-woordvoerder op. Ter illustratie verwijst hij naar Mozes. “Hij gaat de berg op om de stenen tafelen in ontvangst te nemen. En voordat hij dat doet, vast hij veertig dagen. Dan is hij in gesprek met God. Een soort heilig moment, zou je kunnen zeggen. Je ziet dat ook bij Jezus. Als Hij gedoopt is, spreekt God deze woorden uit: ‘Dit is Mijn geliefde Zoon, in wie Ik Mijn welbehagen heb.’ Vervolgens gaat Jezus veertig dagen vasten, onder andere om Zich voor te bereiden op de verzoeking van de duivel in de woestijn. Ook dit is, net als bij Mozes, een reactie op Gods spreken.
Hoe denkt u over vasten?
Wil je verder lezen?
Als lid krijg je onbeperkt toegang tot cvandaag.nl
Praatmee