cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 mei 2023 door Dr. P. J. van Midden

De brief van christelijke jongeren aan kerken en predikanten ademt wanhoop

Het is al lang geleden, maar het gaat levenslang met me mee. In een jongerengespreksgroep hadden we het over gebed. Een jongen die duidelijk tegen zijn zin in onze kring zat zei: ‘Mijn vader bidt altijd: ‘ Onze …’ en daarna onverstaanbare klanken die, als ik ze moet opschrijven, zoiets klonken als ‘vaddaboradankkoratg.’ Iedereen schoot in de lach.

‘Heb je weleens aan je vader gevraagd wat hij eigenlijk bidt?’ vroeg ik. Dat was niet het geval, maar hij beloofde het uit te zoeken. Korte tijd later kwam de uitslag: ‘Mijn vader zegt dat die dominee zich met zijn eigen zaken moet bemoeien.’ Opnieuw: iedereen schoot in de lach. Maar hoe komisch is het? We hebben het over de kern van ons geloof: contact met God. En, minstens zo belangrijk: contact met elkaar, in dit geval met jongeren. Ze staan helemaal aan het begin van een in veel gevallen ingewikkelde levensloop. Mensen die je de weg wijzen zijn er in maten en soorten. Wie kun je vertrouwen? Wie is echt in je geïnteresseerd? Wie vertelt je over God, over Jezus? Wie loopt met je op? Ik denk aan dat bittere Zuid-Afrikaanse spreekwoord: ‘Een dominee is als een wegwijzer: hij wijst de weg zonder die zelf te gaan.’

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De wereld valt het evangelie aan met vragen, dilemma's en beschuldigingen. Geestelijke strijd die door christenen gestreden moet worden. Met geloof, kennis, wijsheid en kracht. Want de antwoorden zijn er! En daar moeten we jongeren mee helpen. Want de lastige thema's als klimaat, lhbti, abortus, wetenschap, atheïsme, etc. zijn ook hun wereld. Help jongeren daarmee, en veel volwassenen ook. Onderwijs op dat gebied is in kerken hard nodig. Kennis op doen want de waarheid komt van God.