Moeilijkheden in 'probleemgezin' predikant waren bekend binnen Hersteld Hervormde Kerk
Zes kinderen van de Hersteld Hervormde predikant Henk J. en zijn vrouw klaagden deze week hun ouders aan voor mishandeling. Binnen de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) waren al langer signalen over moeilijkheden in het gezin. "Er zijn gesprekken met hem gevoerd waar we verwachting van hadden, maar daar is niets uitgekomen", vertelt woordvoerder ds. D. J. Diepenbroek namens de kerk.
De zes kinderen - jonge mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 34 jaar - klagen beide ouders aan voor mishandeling. De aanklacht tegen de vader behelst het slaan met houten kleerhanger en pantoffel, evenals het duwen van een kind waardoor die met de nek tegen de tafel viel. In de aanklacht wordt eveneens vermeld dat de predikant Ć©Ć©n van zijn kinderen langdurig met het hoofd onder water heeft gehouden.
De aanklacht tegen zijn vrouw spreekt over slaan met houten kleerhanger, stofzuigerstang, hapjespan, hak van een schoen, slaan - al dan niet met broodmes - tegen het hoofd en het knijpen in de armen. De periode van de mishandeling waarvoor aangifte is gedaan is tussen 1992 en 2007. De leeftijden die de kinderen destijds hadden, lag tussen de drie en achttien jaar. De mishandelingen vonden geregeld plaats, bij sommigen waren ze aan de orde van de dag.
Predikant Henk J. stond afgelopen zondag nog op de kansel en is ook de komende weken nog volop ingepland. Binnen de HHK was er al geruime tijd contact met ds. Henk J. over moeilijkheden in het gezin, laat dominee Diepenbroek, woordvoerder van de Hersteld Hervormde Kerk desgevraagd weten. "Er zijn gesprekken met hem gevoerd waar we verwachting van hadden, maar daar is niets uitgekomen." Op de vraag of de HHK heeft overwogen de predikant op non-actief te zetten, stelt Diepenbroek dat dit niet aan de orde is geweest. Over de inhoud van de gesprekken wil de woordvoerder geen mededelingen doen.
Een lopende aangifte was niet bij de landelijke kerk bekend, zegt Diepenbroek. "Na publicatie in de pers is het orgaan opzicht dinsdagavond direct bijeengekomen om te overleggen of de predikant de komende weken al dan niet voor kan gaan." Daar is nog geen uitslag van, meldt Diepenbroek. "We verwachten deze wel voor aankomende zondag aan de betrokkenen mee te delen." Een eventueel verzoek vanuit de predikant voor een time-out heeft Diepenbroek niet vernomen. "Dat kan wellicht via informele weg, maar niet via de officiƫle kanalen."
De reden waarom pas 2021 aangifte is gedaan, kwam doordat het jongste zusje op soortgelijke wijze slachtoffer werd van het handelen van de ouders, meldt Niels Dekker, als woordvoerder van de stichting Namens de Familie, namens de zes kinderen die aangifte deden. "Dat was het keerpunt voor vijf van de kinderen. De geschiedenis herhaalde zich en daar moest een einde aan worden gebracht. In tientallen jaren zijn de zes kinderen allemaal van jongs af aan slachtoffer geworden van gruwelijke fysieke en ook psychische mishandelingen door hun vader en moeder."
Tijdens de inleidende zitting van afgelopen dinsdag deed predikant Henk J. een verzoek om met een mediator rond de tafel te gaan en de rechtszaak op de lange baan te schuiven. Henk J. gaf aan te lijden onder de situatie en vroeg - mede namens zijn vrouw - of "het contact met de kinderen hersteld kon worden". De kinderen vonden deze uitspraak typerend en manipulatief, zegt Dekker. "Net als de poging van diens advocaat om de rechtszaak achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. De afgelopen tientallen jaren heeft het onrecht achter gesloten deuren kunnen plaatsvinden. Al die tijd hebben ze daarmee moeten leven. De kinderen hebben echter niets te verbergen. Rechtspraak is openbaar en de kinderen hechten aan die openbaarheid. Zij willen dat de waarheid eindelijk (in)gezien en gehoord wordt. Ze waren dan ook blij dat de rechtbank het verzoek daarom resoluut afwees."
Tijdens de rechtszitting bleek dat de ouders voor elk kind een brief hadden meegenomen. De inhoud van de brief was niet anders dan de voorgelezen tekst in de rechtszaal en was voor elk kind hetzelfde, vertelt Dekker. "Alleen de naam verschilde." Ze hebben de brieven daarop aan hun slachtofferadvocaat Nelleke Stolk gegeven.
De rechtszaak en mediabelangstelling voelen voor de kinderen onwerkelijk, vertelt hun woordvoerder. "Het is nogal wat om als zoons en dochters aangifte te doen tegen je eigen ouders en die in de rechtbank in het verdachtenbankje zien zitten. Voor het zestal was het echter wel een noodzakelijke stap, omdat het geweld thuis moest stoppen en ze erkenning en gerechtigheid zoeken voor het enorme leed wat hen is aangedaan", zegt Dekker.
De inhoudelijke zitting was gepland op 23 juli, maar wordt verplaatst omdat niet alle betrokkenen op deze datum kunnen, vertelt de woordvoerder. "Tot die tijd zullen de kinderen zich vooralsnog onthouden van elk commentaar dan datgene dat hierboven is gezegd. Verzoek aan iedereen is ook om die privacy van deze zes slachtoffers te respecteren."
Aan de predikant en zijn advocaat zijn een aantal vragen over deze situatie voorgelegd. Zij wilden niet reageren in verband met privacy.
Naar aanleiding van de eerste versie van bovenstaand artikel werd door lezers ten onrechte de conclusie getrokken dat de Hersteld Hervormde Kerk op de hoogte was van de mishandeling in het predikantengezin. Om die reden is het nieuwsartikel gewijzigd. De zinsnede 'signalen over de situatie in het gezin' is veranderd in 'signalen over moeilijkheden in het gezin'.
Praatmee