cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gijsbert van den Brink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 januari 2023 door Prof. dr. Gijsbert van den Brink

De Bijbel uitgeven met allerlei menselijk commentaar: ongepast?

De onlangs verschenen 'Wetenschapsbijbel' - officieel: Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap - heeft de afgelopen weken de spreekwoordelijke pennen in beweging gebracht. Veel lezers toonden zich zeer erkentelijk voor de grote hoeveelheid behulpzame informatie die in deze uitgave geboden wordt. Ze gaven aan zich er enorm door gesterkt te weten in de overtuiging dat de Bijbel voluit relevant is voor de bezinning op complexe hedendaagse vraagstukken. Of het nu gaat om klimaatverandering, geweld in de Bijbel of het hedendaagse wetenschappelijke wereldbeeld, al die thema’s (en nog veel meer) komen in deze uitgave immers aan de orde.

Natuurlijk was men het niet per se met alle ruim zestig commentatoren eens, maar in elk geval kreeg men, zo blijkt uit veel reacties, voldoende materiaal in handen om tot een eigen afweging te komen over hoe de Bijbel valt door te vertalen als het gaat om dit soort heikele punten. Tegelijk was er, zoals te verwachten viel, ook wel kritiek op de uitgave. Sommige critici (zoals enkele briefschrijvers in het Reformatorisch Dagblad) vonden dat de hedendaagse wetenschap in de ‘wetenschapsbijbel’ te serieus genomen wordt; anderen (zoals de recensent van het NRC Handelsblad, in een overigens positief getoonzette bespreking) vonden juist dat de rol van wetenschap te beperkt blijft.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Als één van degenen die in het RD een kritische reactie schreven op de 'Wetenschapsbijbel' een korte opmerking.

Met veel van wat Van den Brink hier zegt kan ik het best eens zijn: verhelderende opmerkingen naast de Bijbeltekst zijn soms nuttig. Mijn probleem is: er staan stukken in de 'Wetenschapsbijbel' die het duidelijke spreken van de Bijbel ondergraven. Het is ongepast om artikelen te schrijven en bij de Bijbel te stoppen die eigenlijk zeggen: 'Wat er staat moet je eigenlijk niet zo lezen. De wetenschap weet beter hoe het eigenlijk zit.'