cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Annelijn de Gier
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 januari 2023 door Annelijn de Gier

Waarom GerGem-kerkdiensten een positieve invloed hebben op mijn geloof

In het Nederlands Dagblad werd onlangs gesteld wat de kracht is van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) en wat dit kerkverband aantrekkelijk kan maken. Inhoudelijk kan die vraag het best beantwoord worden met de focus op ellendekennis, genade en bekering in combinatie met de uitgebreidheid van de preken.

Doordat de preken uitgebreid zijn en er sprake is van een vaste structuur, namelijk die van een driepuntenpreek, is er tijd en ruimte om per punt de diepgang op te zoeken. Hierdoor is het educatieve gehalte relatief hoog en wordt de Bijbelkennis van kerkgangers flink opgeschroefd. Dit verklaart ook waarom mensen die dit kerkverband verlaten snel en makkelijk elders een functie als ouderling kunnen bekleden. Daarnaast hebben de diensten een vaste structuur van Schriftlezing, Schriftuitleg en toepassing, waardoor de preken dicht bij de kern blijven en er echt sprake is van verheldering en ontstaat niet het risico dat verzen uit de context getrokken worden om een eigen punt te kunnen maken. En dus draagt het bij aan de inhoudelijke betrouwbaarheid en verhoogt het de kwaliteit.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Het mag duidelijk zijn dat Annelijn de Gier zich helemaal thuis voelt binnen de Gereformeerde Gemeente. Ik zou haar één advies willen geven, voor zowel werk als kerk: sta open voor en verdiep je echt in de standpunten van de degenen die je tegen komt, en die zich niet thuis voelen binnen de Gereformeerde Gemeente of zelfs maar het christelijk geloof. Sta open voor de mogelijkheid dat andere mensen andere keuzes maken, zonder in een oordeel te vervallen.