cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

15 december 2022 door Matthijs Vlaardingerbroek

Waarom verlaten mensen op dít moment massaal de kerk?

‘Kerkverlating is te vergelijken met een burn-out. Anderen zien het vaak al van verre bij je aankomen, maar als het je persoonlijk overkomt, overkomt het je echt’, stelt opiniemaker Matthijs Vlaardingerbroek. Vandaag publiceert Cvandaag zijn tweede artikel in een serie van zes artikelen over geloofsverlies en kerkverlating in ons land.

Waarom deze aandacht voor geloofsverlies en kerkverlating? In het eerste artikel heb ik beschreven in welke crisis wij ons als kerk bevinden. Dat er momenteel honderden christenen zijn, en misschien zijn het er wel duizenden, die door een persoonlijke geloofstransitie gaan. Een transitie van enthousiast kerklid naar iemand die de kerk verlaten heeft. Maar misschien nog wel belangrijker: een geloofstransitie van een enthousiaste gelovige naar iemand, die in de komende jaren agnostisch of zelfs misschien atheïstisch wordt.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs Vlaardingerbroek over kerkverlating
- De innerlijke strijd van kerkverlaters: je leefde braaf als volgeling van Jezus, en nu?
- Durven christenen hun oordeel over kerkverlaters los te laten?
- God blies het kaarsje van Zijn aanwezigheid in mijn leven uit
- Hoe de coronalockdown als katalysator van een massale leegloop van kerken functioneerde
- Er vindt momenteel een stille ramp binnen kerkelijk Nederland plaats
Meer over Matthijs Vlaardingerbroek over kerkverlating »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
"ik schat in dat het ingrediënt van onze crisis de maandenlange kerkelijke lockdown was" - om bij je chemische metafoor te blijven, denk ik dat de lockdown als katalysator gewerkt kan hebben bij sommigen, maar het zal niet zo snel de oorzaak zijn. Als je geloof helemaal afhangt van naar de kerk kunnen gaan, dan ontbreekt er toch iets in de diepte. We hebben elkaar wel nodig om als kerk te kunnen functioneren, maar ook om te blijven geloven? Uiteindelijk gaat het om je eigen relatie met God en niet bouwen op mensen.