cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gerdien Blom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 november 2022 door Gerdien Blom

Op zoek naar een goedwerkend antigif in de strijd tegen polarisatie

“Is spreken niet het voornaamste antigif tegen polarisatie? Dit is mijn principe: hoe extremer de positie die mensen innemen, hoe meer we het gesprek ermee moeten aangaan. Ook als de persoon in kwestie er een radicale, ‘gevaarlijke’ mening op nahoudt. Misschien dan zeker.”

Mattias Desmet, professor klinische psychologie aan de Universiteit Gent, schrijft deze woorden als antwoord op de golf aan kritiek die hij de afgelopen weken over zich heen kreeg. De Vlaamse media sprak er schande van dat hij was verschenen in een Amerikaanse talkshow van een ‘çomplotdenker’. Op een waardige manier geeft de professor reactie op deze hetze. Hij schrijft: “Er bestaan mensen waarmee je niet mag spreken: antivaxers, complotdenkers, klimaatontkenners, virusontkenners, extreemrechtsen, racisten, seksisten, enzovoort. Deze lijst is ondertussen al lang. Het merkwaardige is dat precies de mensen die het liefst met deze woorden zwaaien, tegelijk ook het hardst waarschuwen voor ‘polarisatie’ in onze maatschappij. Is dat niet wat… ironisch? Is het niet precies het durven spreken dat mensen als mens met elkaar verbindt? Is spreken niet het voornaamste antigif tegen polarisatie?”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Gerdien Blom
- Overheidsinmenging tijdens de coronacrisis: bij mij gaat een gillende sirene af
- Selectieve verontwaardiging over Poetins invasie in Oekraïne
- Dwarsliggers worden als complotdenker weggezet (ook in christelijke media)
- In de kerk worden veel olifanten niet benoemd (en krijgen muggen te veel aandacht)
- In coronatijd is heel wat angst de wereld ingepompt (en God tilt ons erbovenuit)
Meer over Gerdien Blom »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Uitstekend verhaal van Gerdien Blom, dat recht doet aan het besproken boek van Matthias Desmet, aan haar eigen gedachten hierbij, en aan de situatie waarin wij met z'n allen verkeren.