cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Marion Lutke
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

03 oktober 2022 door Nienke Alblas

Marion Lutke over de invloed van onze opvoeding: "Je kunt jezelf onbewust saboteren"

Waarom overkomt mij dit? We vragen het ons allemaal weleens af. Ook Marion Lutke deed dat. "Er zijn dingen die je meekrijgt van huis uit, ook al kom je uit een warm gezin zoals ik, waar je je niet bewust van bent waar je jezelf mee dwars kan zitten en zelfs kan saboteren", vertelt ze aan Cvandaag in een gesprek over haar boek Van huis uit.

"Ik heb liefdevolle ouders. Maar mijn moeder heeft mij vrij beschermd opgevoed. Ik was zelf niet zo bang aangelegd, maar wanneer er dan iets spannends stond te gebeuren zei zij vaak: 'Zou je dat wel doen?' Daardoor dacht ik dat ik extra hard mijn best moest doen om dingen voor elkaar te krijgen. Hierdoor ontstond een patroon. Door iets wat de ander zegt, ga je je niet alleen anders gedragen, maar ga je ook anders denken over jezelf. De conclusie die ik over mezelf trok was: 'Ik ben niet goed genoeg. Mijn moeder denkt dat ik niet goed genoeg ben, dus moet ik heel hard werken.' Dat maakte heel veel dingen in mijn leven lastig", vertelt Marion Lutke. Niet zo lang geleden haalde ze naast haar Amerikaanse diploma voor coaching ook een Nederlands diploma. "Ik slaagde cum laude en toch bleef ik twijfelen aan mezelf. Ik kon er wel een beetje om lachen. Ik wist waar mijn twijfel aan mezelf vandaan kwam en dacht: dit ben ik niet, dit is mijn moeder."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Bestel het boek!

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"De waarheid blijft een zoektocht ..."

God wil dat alle mensen de waarheid leren kennen (1 Tim. 2:4), dus zou zij voor ons geen zoektocht moeten opleveren, toch?

Het antwoord geeft Jezus, die immers zegt dat Hij dé waarheid is!

Want Hij is de eerste mens die voldeed aan het plan van God vanaf het begin: "laten Wij mensen maken die op Ons lijken, die ons evenbeeld zijn."

Dus als wij ernaar streven om aan Jezus gelijkvormig te worden, zijn wij op weg naar dé waarheid in ons leven, zoals God die bedoelt.