cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
A.A.F Van de Weg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juli 2022 door Silvan Bruinstroop

Ds. A.A.F. van de Weg spreekt voor jongvolwassenen: "We moeten waken voor 'kerkdienstchristendom'"

‘Waarom zou je anno 2022 en na de coronatijd nog naar de kerk gaan?’ Dat is de vraag die ds. A.A.F. van de Weg tussen 22 en 28 augustus tijdens de Zomerschool van Driestar educatief behandelt. CIP.nl ging in gesprek met de predikant over dat thema. Naast grote moeilijkheden bracht de coronaperiode volgens de predikant ook rijke zegeningen voort: “Meer dan ooit waardeer ik het dat er weer mensen voor mij zitten.”

“Elk jaar opnieuw wordt de zomerschool georganiseerd, waarbij mensen uit de politiek, wetenschap en het maatschappelijke veld betrokken zijn. Daarnaast worden er ook predikanten uitgenodigd", vertelt Van de Weg. "We geven interactieve presentaties waarbij we de mensen willen prikkelen. De opdracht die aan mij gegeven is, heeft vooral betrekking tot de kerk: Waarom is het zo belangrijk? En hoe moet je nu eigenlijk omgaan met de seculiere medemens voor wie de kerk helemaal geen belangrijk item is?”, zegt Van de Weg.

“In zekere zin is het voor mij makkelijk, want je spreekt tot een christelijk publiek die het gewend is om naar de kerk te gaan. En juist daarin schuilt ook wel een zeker gevaar. Het gevaar is dat het ‘gewoon’ wordt, dat je een gewone kerkganger bent en dat het vanzelfsprekend is dat je naar de kerk gaat. Ik denk dat door de coronapandemie dat vanzelfsprekende er voor hoop mensen wel van afgegaan is. Maar toch heb ik in de coronatijd ook heel vaak het motto gehoord: ‘Zo snel mogelijk terug naar het oude normaal.’

Doorgewinterde kerkganger
“Als ik dat hoor, dan denk ik: ik hoop dat we hetzelfde verlangen”, zegt Van de Weg vervolgens. ”Want in veel gevallen was het ook een verlangen naar gewoon weer het ritme te pakken te krijgen van het twee keer naar de kerk gaan. Terwijl ik dan denk: Hebben we ook iets geleerd van de coronacrisis? Beseffen wat we in de kerk doen? Hebben we scherp waarom de verschillende onderdelen van de liturgie er zijn? Heeft de coronatijd wat dat betreft winst opgeleverd? Dat is wat ik bedoel wanneer ik het heb over de doorgewinterde kerkganger. Het hoort zo bij je leven dat je niet meer nadenkt over het bijzondere daarvan, het unieke valt weg naarmate het een gewoonte wordt.”

Voor Van de Weg is het de eerste keer dat hij een bijdrage aan het geheel levert. “Al is het wel zo dat ik al een aantal lezingen over het thema gehouden heb, voor zowel kerkelijke gemeenten als jongerenorganisaties. Maar in deze setting is het nieuw. Ik vind het een mooi en uitdagende setting. Het gaat om mensen die straks in een (seculiere) maatschappij gaan functioneren of misschien zelfs al functioneren. Zij kunnen die intellectuele bagage en uitdaging wel gebruiken.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen