cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tom de Nooijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 november 2021 door Jeffrey Schipper

SGP-leden verzetten zich tegen passeren Tom de Nooijer; leegloop SGP Oldebroek dreigt

Binnen de SGP-gelederen heerst veel onrust over het passeren van SGP-raadslid Tom de Nooijer. De Oldebroeker liet dinsdag per brief weten dat hij per direct opstapt vanwege een "verschil van (politiek) inzicht binnen de fractie". Eerder werd deze week bekend dat hij, tot verrassing van actieve SGP-leden in Oldebroek, niet op de conceptkandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 staat. Actieve SGP-leden spreken zich via CIP.nl uit tegen de ontstane situatie.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Op 18 oktober werd tijdens de ledenvergadering van de SGP Oldebroek duidelijk gemaakt dat Tom de Nooijer, één van de bekendste SGP-raadsleden vanwege zijn regelmatige media-optredens, niet op de conceptkandidatenlijst staat. Eerder gingen verontruste SGP-leden ervan uit dat dit te maken zou hebben met de studie van De Nooijer of zijn mogelijke ambities voor de landelijke politiek. Ondanks diverse verzoeken om duidelijkheid, en zelfs een extra vergadering met een afvaardiging van het bestuur, heeft het bestuur van SGP Oldebroek tot op de dag van vandaag geen enkele inhoudelijke motivering aan de leden gegeven.

Bezorgde SGP-leden vinden het bezwaarlijk dat het lokale bestuur niet openstaat voor een interne oplossing of bemiddeling.

De verontruste SGP-leden voelen sindsdien nattigheid en vragen zich sindsdien af wat de werkelijke reden is van het kaltstellen van De Nooijer. Verschillende leden hebben op eigen initiatief het bestuur gemaild, om te komen tot een interne oplossing en De Nooijer alsnog op de kandidatenlijst te plaatsen. Ook is er door veel SGP-leden een brief met hetzelfde verzoek ingediend bij het bestuur. Binnen enkele dagen werden door de verontruste leden achttien handtekeningen verzameld en de brief fysiek aan het bestuur overhandigd. Zij vinden het teleurstellend dat het bestuur van SGP Oldebroek dit naast zich neer heeft gelegd.

Vertrouwensbreuk
Het werd de SGP-leden langzamerhand duidelijk dat er sprake is van een interne vertrouwensbreuk. Zij vinden het bezwaarlijk dat het lokale bestuur niet openstaat voor een interne oplossing of bemiddeling. Inmiddels heeft in ieder geval een vijftal kandidaten besloten zich terug te trekken van de conceptkandidatenlijst; mogelijk volgen er meer. De suggestie die SGP-bestuursvoorzitter Hendrik Wielink en lijsttrekker Jan-Pieter Maas deden in het Reformatorisch Dagblad door te stellen dat de leden met de conceptkandidatenlijst akkoord zijn gegaan, spreken zij tegen. De leden zijn tijdens de ledenvergadering, conform het Algemeen Reglement van de SGP, slechts geconsulteerd over het door het bestuur genomen besluit.

‘Tom de Nooijer heeft naar onze overtuiging voluit het SGP-beginsel verwoord, is inhoudelijk kundig en tevens zeer capabel gebleken dit ook goed voor het voetlicht te brengen. Ook vrezen wij door het aan de kant zetten van Tom voor een leegloop aan dossierkennis en stemmen’, stellen vijf bezorgde SGP-leden uit Oldebroek tegenover CIP.nl. Vier van de vijf leden staan op de conceptkandidatenlijst. Zij beraden zich op stappen om zo de aan de SGP en De Nooijer toegebrachte schade te kunnen beperken en herstellen. Het is niet uitgesloten dat meer bezorgde leden zich solidair verklaren met De Nooijer en opstappen. In dat geval zal er dus een behoorlijk leegloop ontstaan.

‘Wij als leden willen een ledenvergadering uitroepen. Hiervoor is de steun nodig van een-tiende van de SGP-leden in Oldebroek’, stelt het verontruste vijftal.

“Er hebben inhoudelijke gesprekken plaatsgevonden met De Nooijer en verontruste SGP-leden. Die gesprekken zijn vertrouwelijk en daar kan ik dus niet over uitweiden."

Reactie SGP Oldebroek
Hendrik Wielink, bestuursvoorzitter van de SGP Oldebroek, wil tegenover CIP.nl geen antwoord geven op de vraag waarom er geen inhoudelijke motivering is gegeven voor het passeren van De Nooijer op de conceptkandidatenlijst. “Er hebben inhoudelijke gesprekken plaatsgevonden met De Nooijer en verontruste SGP-leden. Die gesprekken zijn vertrouwelijk en daar kan ik dus niet over uitweiden.” Op de vraag of Wielink begrijpt dat verontruste leden spreken van ‘een niet integere werkwijze’ wil hij geen antwoord geven. De verzoeken om duidelijkheid en de brief van SGP-leden noemt hij eveneens “een interne kwestie”.

SGP-lijsttrekker Jan-Pieter Maas benadrukt in gesprek met CIP.nl dat het heel gebruikelijk is dat er niet wordt toegelicht waarom mensen wel of niet op een conceptkandidatenlijst staan. “Met de selectie-adviescommissie hebben vertrouwelijke gesprekken plaatsgevonden over het opstellen van de conceptkandidatenlijst. Op basis daarvan wordt de lijst samengesteld en leden geïnformeerd. Naar eer en geweten is een complementair fractieteam samengesteld. We hebben uitgebreid met de verontruste leden om de tafel gezeten om onze procedure toe te lichten. Dat zij nu naar buiten treden toont aan dat ze niet tevreden zijn met de uitkomst van dat gesprek.”

Hij merkt op dat er in Oldebroek onrust ontstond zodra bekend werd dat De Nooijer niet op de conceptkandidatenlijst staat. Dat neemt hij de verontruste SGP-leden kwalijk. “Er is veel reuring over de lijst ontstaan, maar daar zijn bestuur en fractie niet voor verantwoordelijk. Nadat lokaal ophef ontstond heeft het Reformatorisch Dagblad met mij contact opgenomen. En dus kan men niet mij of het bestuur verwijten dat de media over de conceptkandidatenlijst gingen schrijven. Naar aanleiding van de reuring is een vertrouwensbreuk ontstaan en hebben bestuur en fractie het vertrouwen in De Nooijer opgezegd.”

Dat verontruste SGP-leden zich niet bij de huidige situatie neerleggen begrijpt Maas niet. “We hebben geprobeerd zorgvuldig en integer te handelen. De bezorgde leden hebben een verzoek bij het provinciaal bestuur ingediend. Zij gaan beoordelen of de procedure rondom de conceptkandidatenlijst zorgvuldig heeft plaatsgevonden, maar zullen deze kwestie niet inhoudelijk bekijken. Het kan dat leden anders over de conceptkandidatenlijst blijven denken. Er zijn altijd blije en niet blije mensen na het bekendmaken van de lijst. Bemiddeling is dan ook niet aan de orde.” De lijsttrekker onderstreept dat de vertrouwensbreuk niet eerder plaatsvond dan na het bekendmaken van de conceptkandidatenlijst.

"Er zijn altijd blije en niet blije mensen na het bekendmaken van de lijst. Bemiddeling is dan ook niet aan de orde."

“Na de vertrouwensbreuk is afgesproken dat er een gezamenlijk persbericht namens de gehele fractie, inclusief De Nooijer”, voegt Maas toe. “De Nooijer heeft er ervoor gekozen om eenzijdig een brief aan burgemeester Tanja Haseloop-Amsing van Oldebroek op sociale media te plaatsen.” Dit neemt de SGP-lijsttrekker De Nooijer zeer kwalijk. SGP Oldebroek heeft vervolgens dit persbericht naar buiten gebracht. Maas stond deze week het RD te woord. De Nooijer koos er bewust voor om mediaverzoeken af te wijzen. De Nooijer reageert tegenover CIP.nl op het verwijt van Maas: ''Zoals ik in mijn afscheidsbrief al aangeef, gaat dit allemaal over een interne kwestie, en vind ik het professioneel om dit ook intern te houden. Dat blijf ik doen, ook al zijn er nu nieuwsberichten. Ik ben van mening dat daar nu op ingaan, de situatie niet zou helpen.'' De afscheidsbrief van De Nooijer staat los van het persbericht namens de fractie. 

Uitgesproken SGP’er
Tom de Nooijer heeft uitgesproken conservatieve opvattingen en schuift regelmatig in nieuwsprogramma's aan om zijn licht op de actualiteit te laten schijnen. Zo lag De Nooijer onlangs onder vuur toen hij aangaf dat hij zich niet heeft laten vaccineren. Verder kon niet iedereen op sociale media zijn eigenzinnige actie om de CoronaCheck-app te verwijderen waarderen. 'Keuze gemaakt. App verwijderd. Komt er ook niet meer op', stelde De Nooijer begin november via Twitter. De Nooijer kreeg ook regelmatig te horen dat hij te veel zou flirten met Forum voor Democratie. Zelf schreef hij daar in 2017 op CIP.nl een blog over waarin hij vijf redenen gaf waarom hij zich niet thuis voelt bij die partij.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Goed dat er commotie ontstaan is. In de politiek zien we te vaak dat niet de beste mensen gecandideerd worden maar mensen die het langst meelopen en bestuurlijk de weg weten. Dat is bij de regeringspartijen heel erg uit de handen gelopen. Omtzigt is hiervan een schrijnend voorbeeld. In deze tijd is het goed, zeker voor de SGP dat er mannen als de Nooijer warmlopen voor de landelijke politiek. Deze mag je niet laten lopen. Reorganisatie gevraagd in Oldenbroek.