cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jaap Dieleman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 september 2020 door Geerten van Breugel

Evangelist Jaap Dieleman: 'Corona-lockdown onderwerpt kerk aan kadaverdictatuur’

Dat de overheid zich blijvend bemoeit met kerkdiensten is charismatisch voorganger Jaap Dieleman een doorn in het oog. Terwijl in de breedte van kerkelijk Nederland de adviezen van de overheid ter harte genomen worden, roept hij, in navolging van de Amerikaanse voorganger MacArthur, in een open brief Nederlandse kerkleiders ertoe op zonder restricties samen te komen met hun gemeente. Hij vindt de coronamaatregelen voor de kerken buitensporig en gaat daarbij ver: "Ik waarschuw onze regeringsleiders: kom niet aan het gezag van de Allerhoogste. Je speelt met vuur en met je eigen leven", aldus Dieleman. 

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Dieleman betoogt in zijn toespraak op YouTube dat er in Romeinen 13 niet wordt gesproken over blinde gehoorzaamheid. "Het mantra waarin staat dat we de 'overheid moeten gehoorzamen', kunnen we niet gebruiken om als slachtschapen naar een goddeloze regering te luisteren." De overheid zou het gezag hebben om de staat te regeren, maar moet geen enkele invloed hebben op het wel of niet beleggen van kerkdiensten. De charismatische evangelist vergelijkt de Nederlandse situatie met de ongehoorzaamheid van de vervolgde kerk in Noord-Korea en China. "Die bemoeienis is nu ook in West-Europa ingetreden. Vervolging van de kerk door de overheid is geen uitzondering geweest in de geschiedenis. 

'De lockdown wordt gebruikt om de kerk te onderwerpen aan een kadaverdictatuur van het rijk'

Dat veel kerken zich maanden aan de adviezen van de overheid hebben gehouden, kan Dieleman begrijpen: “Niet omdat ze geloofden dat de staat het recht heeft kerken te vertellen wanneer, of hoe ze moeten aanbidden. Maar omdat ze aanvankelijk onmogelijk de ware ernst van het virus in konden schatten.” Inmiddels is het, volgens de voorganger, wel duidelijk dat de lockdown meer kwaads dan goeds heeft gebracht. “Het is een farce. Er wordt gelogen en het wordt gebruikt om de kerk te onderwerpen aan een kadaverdictatuur van het rijk.” 

Likes en reacties
Dieleman was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar, maar uit de aantallen likes en reacties op zijn video, blijkt dat de voorganger voor in ieder geval zijn eigen achterban een gevoelig punt aansnijdt. Zo bedankt Adri de evangelist: ‘Nu hopen dat vele voorgangers deze waarheid ook eindelijk eens gaan verstaan’ en zeggen diverse anderen dat ‘de boodschap hen uit het hart gegrepen is’.

‘Het dwingt kerken om te kiezen tussen het duidelijke gebod van onze Heer en de staat'

In zijn video bezigt Dieleman stevige taal, zo zegt hij dat “het feit dat je een boete kan krijgen als je te dicht bij iemand komt, niets met strafrecht te maken heeft, maar met een demonische dictatuur.” Ook zegt hij dat het virus lang niet zo gevaarlijk is als aanvankelijk werd gevreesd en noemt hij Dieleman het vermogen van predikanten hun kudde te hoeden ernstig beperkt. ‘Het dwingt kerken om te kiezen tussen het duidelijke gebod van onze Heer en de staat. Daarom zouden we ervoor moeten kiezen, om in navolging van het gezag van onze Heere Jezus Christus, Hem meer te gehoorzamen.”

Aan het einde van zijn videoboodschap gaat Dieleman nog een stap verder en waarschuwt hij regeringsleiders om niet aan de samenkomsten van kerken te komen. "Kom niet aan het gezag van de Allerhoogste. Je speelt met vuur en met je eigen leven." Hij roept kerkleiders op om, ondanks eventuele aanwijzingen van de overheid, samen te komen zoals voor de coronacrisis gebeurde. “Het is mijn gebed dat dit besluit mag leiden tot een ontwaken en opwekking van de kerk. Om te doen waar God ons toe geroepen heeft. Wees krachtig, sterk en moedig. De Heere onze God is met u.”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Lees de volledige open brief van Jaap Dieleman

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Dit is toch geen vervolging? Geen inhoudelijk verbod op het verspreiden van de christelijke boodschap? Op gezag van de Allerhoogste mochten melaatsen zich toch ook niet vrij in de maatschappij bewegen? Het duidelijk gebod van de Heer lijkt mij eerder het niet moedwillig in gevaar brengen van jezelf of de ander. Er wordt hier eerder gespeeld met de gezondheid en het leven van kerkgangers. De overheid deed en doet tenminste íets.