cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 december 2019 door Patrick Simons

Ophef over Auschwitz-beelden in abortusdocumentaire: Werd Stichting Schreeuw om Leven misleid of misleidt men zelf?

Zondagavond werd in het programma Medialogica uitgebreid aandacht besteed aan stichting Schreeuw om Leven. Directeur Kees van Helden vertelt tegenover CIP.nl dat hij zich misleid voelt door de programmakers. Het meest opvallende aan de tv-uitzending was dat er een oude documentaire van Bert Dorenbos bijgehaald werd, waarin abortus vergeleken wordt met de Holocaust. Auschwitz heeft naar aanleiding van de uitzending aangegeven te onderzoeken of ze juridische stappen kunnen ondernemen tegen Dorenbos. Men stelt naar aanleiding van de uitzending van Medialogica dat de oude documentaire van Dorenbos "respectloos is richting de mensen die in Auschwitz zijn vermoord". Dorenbos reageert hierop tegenover CIP.nl.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Lukas ten Napel.

Word ook lid

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken dit nieuws in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 20.

In een uitzending van Medialogica gaat het om 'de beeldenstorm rond abortus' zoals de programmamakers het zelf noemen. Het programma volgt voor- en tegenstanders van abortus. Er is een centrale rol weggelegd voor Stichting Schreeuw om Leven en hun werk. Daarbij gaat het voor een groot gedeelte over het inmiddels beruchte foetusmodel dat de Stichting gebruikt. Ook komt een inmiddels verwijderde documentaire van oprichter Bert Dorenbos ter sprake. Evolutie, Auschwitz en abortus zorgde destijds voor de nodige ophef. Auschwitz is blijkbaar nooit geconfronteerd met de beelden en nu Medialogica de beelden laat zien, reageert men geschokt: "We wisten niet dat de opnames in deze context zouden worden gebruikt. Daar zou nooit toestemming voor worden gegeven. We zijn misleid. Het is respectloos richting mensen die in Auschwitz zijn vermoord. We onderzoeken juridische stappen."

Tegelijkertijd komt het Humanistisch Verbond ter sprake in de uitzending. Dat is volgens Van Helden opvallend. "Dit programma is gemaakt door een afdeling van het Humanistisch Verbond zelf. Hoe kan je dan een eerlijk verhaal neerzetten tussen het Humanistisch Verbond enerzijds en Schreeuw om Leven anderzijds?"

"Dit was nooit de bedoeling van de programmamakers", vertelt Kees van Helden over de uitzending van Medialogica. Hij is teleurgesteld over de twee bewuste programmamakers die een half jaar geleden bij hen op bezoek kwamen. "Ze kwamen allebei bij EenVandaag vandaan. Ze vertelden ons dat ze daar weg waren gegaan omdat ze vinden dat het er daar niet eerlijk aan toegaat. Daarbij hebben we het onder meer gehad over de uitzending van 16 januari dit jaar. Dat ging over de waken die wij houden bij abortuscentra. Er werden beelden vanuit Amerika bij getoond en van klinieken waar wij helemaal nooit staan. Dat is pure misleiding. Er werd daarbij zoveel verteld wat aantoonbaar onjuist was."

"Dit was nooit de bedoeling van de programmamakers"

Dat vonden de twee programmamakers die bij Van Helden op bezoek kwamen ook, zo vertelden ze hem. "Ze wilden een documentaire maken over misleiding van de media. Overigens is er gelukkig één ding heel duidelijk geworden gisteravond, en dat is dat we het moeten hebben over 'een kindje'. Waar er er bij klinieken steevast wordt gesproken over een klompje cellen of een vruchtzakje, werd gisteren bevestigd dat we het gewoon over een kindje moeten hebben."

Van Helden baalt er ook van dat Schreeuw om Leven wederom wordt geframed als anti-abortus, in plaats van pro-life. "We hebben met de documentairemakers ook uitgebreid gesproken over de hulp die we verlenen. Je kunt wel zeggen dat je tegen abortus bent, maar niets doen is voor ons geen optie. We helpen talloze vrouwen. Ook dit weekend is er weer een aantal hulpvragen binnengekomen. Daar doen we veel mee en daar hebben we ook uitgebreid over gesproken. Maar daar wordt bewust niets over gezegd. Dat vind ik vreemd."

"We hebben met de documentairemakers ook uitgebreid gesproken over de hulp die we verlenen. Maar daar wordt bewust niets over gezegd."

De ophef ontstond vooral over een acht jaar oude documentaire van Bert Dorenbos waarbij het vergelijk wordt gemaakt tussen abortus en wat er in vernietigingskamp Auschwitz is gebeurd. Dat is echter maar een heel klein stukje van de documentaire en volgens Van Helden werd dat gebruikt om media-aandacht te creëren. "Maar wij zijn hier heel duidelijk in. De documentaire is inmiddels verwijderd. De vergelijking was fout en dat hadden we niet moeten doen. De documentairemakers vroegen me na de Mars van het Leven uit het niets naar deze docu. Dan ben je gesloopt, zit je vol van alles wat er gebeurd is en dát moment buiten ze dan uit. Ik heb geantwoord dat ik er in heb gezeten, de beelden heb teruggezien, het commentaar heb gehoord en vervolgens dat we dat niet hadden moeten doen. De programmamaker zei toen: wat fijn dat je dit zegt. Maar dat hebben ze er vervolgens wel uitgeknipt."

Wat Van Helden achteraf ook opvallend vindt is dat de programmamakers meerdere malen vroegen of Stichting Schreeuw om Leven destijds bij EenVandaag overwogen heeft om naar de Raad van de Journalistiek te gaan. "Nu krijg ik bijna het vermoeden dat ze dat vroegen om te weten tot hoever ze precies konden gaan. Ik heb na de laatste opnames ook verschillende mailtjes aan Erwin Otten, één van de programmamakers, gestuurd en daar tot op de dag van vandaag geen antwoord op ontvangen."

"Ze komen zelf ook bewust met een heel klein modelletje aan en dat is echt misleidend."

Ook in deze uitzending is er volgens Van Helden bewust misleid. Zo wordt er gesteld dat het modelletje van foetussen dat door Schreeuw om Leven gebruikt wordt te groot is, terwijl Van Helden hier uitgebreid over gesproken heeft met de programmamakers In de uitzending werd gesproken over tien weken zonder de uitleg dat dit na de bevruchting is. Waardoor het AMC een ander, veel kleiner modelletje toonde. "Het modelletje dat het AMC gisteren in de uitzending lieten zien was inderdaad kleiner dan die wij gebruiken. En dat is terecht omdat dat kleine modelletje pas acht weken is na bevruchting. Ooit heeft het Platform Zorg voor Leven een reclame gemaakt waarbij gesteld werd: na drie weken klopt het hartje al. Toen kwam de Reclame Code Commissie door te stellen dat het hier in Nederland de gewoonte is om vanaf twee weken eerder te tellen. Een zwangerschap tel je vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Echter een kindje kan pas groeien vanaf de bevruchting. Dat heb ik allemaal uitgelegd en stuurde wel 14 websites van de ontwikkeling van een kindje bij twaalf weken zwangerschap, maar dat wordt bewust buiten beeld gehouden. Ze komen zelf ook bewust met een heel klein modelletje aan en dat is echt misleidend."

Bert Dorenbos vertelt desgevraagd de tv-uitzending nog niet gekeken te hebben, al gaat hij dat nog wel doen. Als we hem vragen naar de mogelijk juridische stappen die Auschwitz gaat ondernemen, reageert hij laconiek. "Het is een beetje vreemd om na zoveel jaren nog juridische stappen te ondernemen. Ik vind het eerlijk gezegd ook een beetje flauwekul en kinderachtig. Het was een fantastisch programma. Je zou het zomaar weer uit kunnen zenden, maar dan wel zonder die modelletjes. Dat zeiden we toen direct al."

"De documentaire is er al niet meer. De uitgetikte tekst nog wel, maar daar wilden de programmamakers niets van weten."

Dorenbos doelt daarmee op een fragment waarbij de modelfoetussen werden gemonteerd in verbrandingsovens. "Dat hadden we niet moeten doen", reageert Dorenbos. "Maar dat vonden we toen meteen al. Vanuit Joodse zijde kwamen er hevige protesten en daarop is er besloten om de documentaire te verwijderen. Hij is er dus al niet meer. Overigens is de uitgetikte tekst er nog wel. Die wilde ik nog geven aan de programmamakers, maar daar wilden ze niets van weten."

Overigens is ook Dorenbos niet te spreken over de wijze waarop het interview met hem werd afgenomen. CIP.nl heeft een email van Dorenbos onder ogen gekregen waarin hij zich richt tot programmamakers Erwin Otten en Rosalyn Saab. Hij stelt daarin grote moeite te hebben met de wijze waarom men het interview met hem afsloot. "Je weigerde zelfs nog een toelichtend gesprek en verliet haastig het pand onder vermelding dat ik op jullie persbericht moest letten en niet moest opkijken dat mijn aandeel in het programma stof zou doen opwaaien."

In de e-mail schrijft Dorenbos ook dat ze in het interview duidelijk hebben verteld dat men al vrij snel na de documentaire besloot om de beelden in het programma 'Evolutie, Auschwitz en Abortus' niet meer te gebruiken. Dat had vooral te maken met de ophef die vanuit de Joodse gemeenschap ontstond. "We hebben onvoldoende en onjuist ingeschat hoe van Joodse zijde zou worden gereageerd", aldus Dorenbos in de e-mail aan de programmamakers. "Het programma is van onze site verwijderd. Hoewel je pertinent weigerde naar toelichting te luisteren achten wij het essentieel voor je research en informatie dat je daarvan wel kennis neemt." Vreemd genoeg zijn deze uitspraken van Dorenbos helemaal uit de uitzending geknipt. 

Dorenbos geeft op beeld toe nooit van plan te zijn geweest daadwerkelijk 5.5 miljoen modellen van foetussen te verspreiden in Nederland. 

Het is ook opvallend om te zien dat in de tv-uitzending naar voren komt dat Schreeuw om Leven het niet heel erg lijkt te vinden om een loopje met de waarheid te nemen als dat maar aandacht oplevert. Gevraagd naar de optredens van Bert Dorenbos in de media, stelt Kees van Helden in de tv-uitzending: "Het klinkt misschien een beetje bot, maar ik denk dat de kijkcijfers soms belangrijker zijn dan de waarheid vertellen. Dus hoe extremer je het kan brengen, hoe meer aandacht je krijgt bij kijkers." Dorenbos geeft op beeld overigens ook toe soms een loopje met de waarheid te hebben genomen. Zo kreeg hij landelijk enorm veel aandacht toen hij bij talkshow Pauw & Witteman beweerdde vijf miljoen van de modellen foetussen te gaan verspreiden in Nederland. Het leverde hem dagenlang publiciteit op in vrijwel alle media. Nu geeft hij echter toe dat hij nooit van plan is geweest om daadwerkelijk 5.5 miljoen modellen van foetussen te verspreiden in Nederland. "Dat kostte teveel geld en zat er niet in." 

Regisseur en programmamaker Erwin Otten van MediaLogica was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper bespraken dit nieuws in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 20.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Bekijk hier de uitzending van Medialogica

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dit artikel laat weer eens zien hoe arglistig en selectief programmamakers met gegevens omgaan en ‘gewoon’ weglaten wat hen niet welgevallig is, of dat iets wordt opgeblazen wat in de eigen visie te pas komt.