Henri Bontenbal komt uit een orthodox-christelijk nest: “Ik proefde vooral de liefde” 

Levensverhaal6 februari 2024 6 minuten Redactie
Henri Bontenbal
Hour of Power

Sinds vorig jaar is hij partijleider van het CDA en zo nu dan wordt hij zelfs de meest sympathieke politicus van Nederland genoemd: Henri Bontenbal. De in Rotterdam geboren politicus was onlangs te gast bij Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met presentator Jan van den Bosch deelde Bontenbal wat hem drijft, inspireert én wat hij echt belangrijk vindt. Daarbij kwam onder meer het geloofsleven van de politicus ter sprake en zegt hij zijn ouders dankbaar te zijn voor zijn opvoeding die hij meekreeg. 

Het meest sympathieke Kamerlid
Henri Bontenbal wordt vaak het ‘meest sympathieke Kamerlid van Nederland’ genoemd. Kan hij zich daarin vinden? “Het is in ieder geval al een mooi compliment dat je niet als de meest onsympathieke politicus gezien wordt”, reageert hij nuchter. “Dus dat vind ik al een winst. Ik wil natuurlijk ook het CDA terugbrengen, dus ik hoop dat het meer is dan sympathie alleen. Het is mijn missie voor 2024 dat mensen de boodschap die ik namens het CDA mag uitdragen ook gaan omarmen.”

Toneelspelen
De Tweede Kamer herbergt naast serieuze politici ook wat ‘toneelspelers.’ Is Bontenbal daar één van? “Ik kan heel slecht toneelspelen. Ik wil niet dat ik als bij vrienden of familie ben ze iemand anders zien dan wanneer ik op televisie in debat ben. Er zijn twee dingen die ik vrij ingewikkeld vind. Dat is toneelspelen en de onwaarheid spreken. Dat vind ik erg ingewikkeld. Ik heb mij maar voorgenomen om gewoon mezelf te zijn en de waarheid te spreken.”

Doelgericht
Henri Bontenbal omschrijft zichzelf als een gedreven politicus die graag zijn idealen realiseert. Maar hoe verhoudt zich dat tot politiek Den Haag waar het soms ook schipperen is? “Ik denk dat die twee best samen kunnen gaan. Politiek is niet altijd schipperen. Je kan je idealen overeind houden. Ik zeg heel vaak dat ik meer gemeenschapszin in Nederland wil, waarbij normen en waarden weer belangrijk worden. Soms kan het zo zijn dat je ergens een compromis sluit om een stukje dichter bij dat doel te komen. Van belang is dat je dat dan wél uitlegt. Een compromis sluiten betekent niet dat je per definitie je idealen verloochend hebt, maar dat je snapt dat de werkelijkheid zich niet in één keer richting de idealen beweegt die je hebt.”

Gemeenschapszin
De politicus constateert dat hij momenteel gemeenschapszin in de samenleving mist. “Als ik een analyse maak, bijvoorbeeld van de verkiezingsuitslag, dan zie ik dat er een soort eenzaamheid in de samenleving is. Mensen voelen zich niet meer gedekt door anderen en zijn vaak geen onderdeel meer van een gemeenschap. Soms is die eenzaamheid in het leven van mensen heel duidelijk te zien. Bijvoorbeeld bij ouderen, maar ook onder jongeren is er veel eenzaamheid.”

Als oorzaken van eenzaamheid onder jongeren, noemt Bontenbal de enorme prestatiedruk en de invloed van social media. “Ik word daar ontzettend somber van. Ik denk wel eens: hoe kan het dat we met elkaar een samenleving hebben gecreëerd waarin we ontzettend welvarend zijn, maar tóch die gemeenschapszin missen?”

Naast een gebrek aan gemeenschapszin spreekt de politicus ook van een ‘zingevingscrisis’. “Het laat zien dat al die welvaart ons niet alles brengt. Vroeger waren mensen deel van een gemeenschap of hadden ze idealen en daarmee het gevoel dat ze onderdeel waren van een groter iets. Nu hebben veel mensen het idee dat ze er alleen voor staan. Ik denk dat de huidige onvrede daar ook voor een deel vandaan komt”, vertelt Bontenbal. 

Dienend leiderschap
Jezus was een dienend leider. Dat wil Bontenbal ook zijn. Welke lessen trekt hij uit het leven van Jezus? “Altijd oog houden voor de meest kwetsbaren”, reageert de CDA-leider. “Natuurlijk moet je alle mensen gelijkwaardig behandelen, maar je ziet toch dat Jezus vooral opkwam voor diegenen die in de knel zaten. Daarin ligt er wat mij betreft ook een belangrijke rol voor de (christelijke) politiek weggelegd. Dus op het moment dat wij beleid maken, moeten we altijd bedenken of de meest kwetsbaren daar ook bij geholpen zijn.”

Naast het feit dat Jezus een groot hart had voor de kwetsbaren, wijst Bontenbal ook op het genadige karakter van Jezus. Hij noemt daarbij het verhaal van de overspelige vrouw uit Johannes 8. “Er zijn allerlei mensen die die vrouw veroordelen, maar Jezus veroordeelt deze vrouw uiteindelijk niet. Hij kijkt alleen naar de toekomst en veroordeelt haar niet op basis van haar verleden. Zijn vergeving is dus toekomstgericht. Dat is iets wat ik ook probeer mee te nemen.”

“In deze samenleving zijn we soms heel onbarmhartig tegen elkaar”, vervolgt Bontenbal. “Mensen die een misstap begaan, worden daar soms jarenlang mee geconfronteerd. Juist dat ‘christelijke’ helpt ons om te begrijpen dat we kwetsbare mensen zijn die fouten maken maar ook vergeving krijgen zodat we weer verder kunnen gaan.”

Ongeduldigheid
De opdracht die Jezus meegaf is dat we onze naaste(n) net zo lief moeten hebben als onszelf. Kan Bontenbal die opdracht 100 procent toepassen in de praktijk? “Ik niet. Ik ben ook een mens die zijn gekkigheden heeft”, reageert hij eerlijk. “Ik kan bijvoorbeeld erg ongeduldig zijn. Het is een eigenschap waar ik vaak baat bij heb, het brengt je ook ergens, maar er zit ook een schaduwzijde aan. Niet iedereen kan het tempo bijbenen dat ik voor ogen heb. In de opvoeding (Bontenbal heeft twee zonen, red.) kan dat soms ook ingewikkeld zijn.”

Schuldig
Als politicus heeft Bontenbal een volle agenda waardoor hij doordeweeks niet al te veel tijd voor zijn zonen heeft. “Soms voel je je daar ook schuldig over. Als ik thuiskom, liggen die jongens vaak al te slapen. Ik probeer het dan in het weekend goed te maken, of tijdens een reces extra in hen te investeren”, zegt Bontenbal.

Zijn vrouw is hem tot grote steun, zowel politiek als privé. Ook corrigeert ze hem als dat nodig is. “De politiek kan best een giftige omgeving zijn. Vaak maakt het mensen er ook niet mooier op. Veel mensen willen ook iets van je, waardoor je kunt gaan denken dat je heel wat voorstelt. Daarom is het heel fijn als je een omgeving hebt die je met beide benen op de grond houdt.” Naast een vrouw die hem corrigeert wanneer nodig, heeft de CDA-leider ook broers en zussen die eerlijk tegen hem durven te zijn. 

Diepgelovig gezin
De CDA-leider groeide op in een diepgelovig gezin. Zo ging hij wekelijks twee keer naar de kerk en zong hij de oude Psalmen. Hoe kijkt Bontenbal terug op zijn (geloofs)opvoeding? “Ik denk dat het erg afhangt of je door de tradities heen ook de liefde hebt gehoord. Voor mijn ouders was het geloof echt menens, maar merkte ik wel dat de kern voor hen uiteindelijk toch Gods liefde voor de mens was.”

Zijn ouders pasten die naastenliefde ook daadwerkelijk in de praktijk toe. “Wij woonden in een volksbuurt in Rotterdam-Zuid. Er was altijd veel openheid voor allerlei mensen. Er kwamen mensen uit de kerk of familieleden bij ons over de vloer, maar ook mensen die hun leven wat minder op orde hadden. Er liepen altijd wel asielzoekers rond in de buurt die bij ons in huis kwamen. Zo kwam er af en toe ook een drugsverslaafde langs om bij ons te eten of een spelletje te doen.

We vonden dat als kinderen niet altijd leuk, maar daardoor kreeg ik wel mee dat je niets meer bent dan een ander. Jij en ik kunnen ook in zo’n positie raken en zijn daardoor echt niet meer dan de man of vrouw die gebruikt of op straat leeft. Hoe ouder je wordt, hoe meer je dat beseft en hoe meer dankbaar je bent voor de normen en waarden die je meekreeg.”

Kijk in onderstaande video van Hour of Power het volledige gesprek met CDA-leider Henri Bontenbal terug.

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

 

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Russell Brand
Positief nieuws

Bekende Britse komiek gedoopt: “Een levensveranderende ervaring”

“Een ongelooflijke en levensveranderende ervaring” en "een overgave aan Christus", zo omschrijft de Britse acteur en komiek Russell Brand zijn bekering tot Jezus en zijn recente doop. In een videoboodschap getuigt Brand via sociale media van zijn gel

grafstenen
Nieuws

Graven van Iraakse christenen vernield in Utrechtse wijk Overvecht

Bij begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend schokkende taferelen ontdekt: circa negentig graven zijn ernstig beschadigd. Een speciale sectie van de begraafplaats, gereserveerd voor Iraakse christenen, zag bijna g

Een Amerikaanse pastor overleeft aanslag
Nieuws

Amerikaanse pastor overleeft moordaanslag tijdens kerkdienst: "Zijn wapen haperde"

Een Amerikaanse pastor uit Pennsylvania heeft ternauwernood een moordaanslag overleefd. Dat meldt CBN News. Tijdens een kerkdienst probeerde een 26-jarige man de pastor, terwijl hij aan het preken was, neer te schieten. Maar het wapen haperde, waarna

Ayaan Hirsi Ali
Nieuws

Ayaan Hirsi Ali betreurt dat ze vroeger met het christendom spotte

Tijdens een conferentie in New York heeft vrouwenrechtenactiviste, auteur en voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali afgelopen weekend spijt betuigd over haar vroegere kritiek op het christendom. Dat meldt The Christian Post. Ali, ooit een overtuigd a

Jan-Willem Grievink
Podcast

Evangelische beweging is volgens Jan-Willem Grievink complexer dan velen denken

Naar aanleiding van het boek 'Rauw' van evangelist David de Vos wordt het reilen en zeilen van de evangelische beweging volop besproken. In de nieuwspodcast van Cvandaag benadrukt Jan-Willem Grievink dat deze stroming complexer is dan veel christenen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen deelt confronterende boodschap: "Ook binnen de kerk zijn er nog veel mensen slaaf"

"Of je bent door Gods genade verlost van je slavernijverleden of je zit er nog steeds middenin. Ik denk wel eens dat het goed zou zijn als we ons daar misschien wat meer druk over zouden maken. Want je kunt zomaar denken dat je vrij bent, terwijl je

Ds. J. IJsselstein
Nieuws

Ds. J. IJsselstein aanvaardt beroep GerGem Woerden

Ds. J. IJsselstein, predikant van de gereformeerde gemeente te Kapelle-Biezelinge, heeft het beroep aangenomen dat door de gemeente Woerden op hem was uitgebracht, laat Gergeminfo.nl weten. Woerden was vacant sinds het vertrek van ds. W. A. Zondag na

Jan Pieter Verweij
Column

Goed gezinsbeleid lijkt een ideologische blinde vlek te zijn

In het Nederlandse beleid wordt al jarenlang het individu centraal gesteld en lijkt het gezin er niet toe te doen. Tegelijkertijd zijn er volop zorgen over polarisatie, groeiend asociaal gedrag, een groeiend aantal (gok)verslaafden, dalend mentaal we

Meerartikelen

Tonnie van der Kooij
Levensverhaal

Tonnie van der Kooij (93) overleefde een Jappenkamp: "Zelfs in de moeilijkste tijd zorgt God voor je"

Afgelopen zondag was de 93-jarige Tonnie van der Kooij te zien in Hour of Power. Van der Kooij weet wat het is om in gevangenschap te leven, want tussen haar elfde en vijftiende levensjaar zat ze, samen met haar moeder, in een Jappenkamp opgesloten.

InSalvation
Nieuws

InSalvation viert slotakkoord in stijl door laatste cd met muzikale vrienden

Wat is een passend afscheid? Als je die vraag over InSalvation stelt, dan ligt het antwoord voor de hand. De band heeft altijd aanbidding op de eerste plaats gezet in haar bediening. En tijdens de achttien jaar dat ze actief was, haakten veel vriende

Banner of Truth-voorgangersconferentie
Verdieping

Banner of Truth-voorgangersconferentie wakkert de vlam van liefde tot God aan

‘Wat is de mens?’ Deze vraag uit Psalm 8 vormde dit jaar het thema van de Banner of Truth-voorgangersconferentie. Het hoeft niet te verwonderen dat voor dit thema is gekozen, want juist op dit gebied is er in onze tijd en maatschappij veel verwarring

Kom over en help
Nieuws

Beleef Oost-Europa tijdens jubileumdag Kom over en help

Op zaterdag 18 mei organiseert Kom over en help een jubileumdag ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de stichting. Op deze dag, die gehouden wordt op de Leger des Heils-locatie in Ede, kan jong en oud kennis maken met het werk van Kom over en

Willem Ouweneel
Boekfragment

Is Israël nu wel of niet het uitverkoren volk van God?

Aan de ene kant is er geen twijfel over dat God zijn verbond sluit met het gehele (etnische) volk Israël. Dat wordt nog eens onderstreept door het feit dat elk Israëlitisch jongetje van acht dagen oud besneden wordt, of zijn ouders nu erg vroom zijn

Ds. M. van Reenen
Video

Ds. Van Reenen kwam catechisant tegen: "Dominee, maakt u zich zorgen over ons?"

"Dominee, maakt u zich zorgen over ons?", die vraag werd tijdens Koningsdag door een catechisant aan ds. M. van Reenen gesteld. Dat vertelde de hersteld hervormde predikant onlangs in een preek. De Urker predikant geeft aan dat hij zich niet specifie

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video vertelt Wilkin van de Kamp hoe Luther ontdekte dat gerechtigheid een geschenk is

"Dankzij Paulus ontdekt Luther dat hij in Christus niet rechtvaardig wordt gemaakt, maar rechtvaardig wordt verklaard. Gerechtigheid is een geschenk", aldus Wilkin van de Kamp. In de 52e aflevering van de serie 'Begin je dag met God' behandelt de chr

Päivi Räsänen in GerGem
Video

Finse politica Räsänen spreekt GerGem-kerkgangers toe: "Vertel over Jezus"

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen is momenteel in Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Afgelopen zondag was ze te gast in d

Pakistan
Nieuws

50 moslims vallen christelijk gezin aan in Pakistan, politie weigert daders te arresteren

De Pakistaanse politie weigert moslims te arresteren die onlangs een christelijke boerenfamilie aanvielen in Pakistan. Dat meldt Morning Star News. Naar verluidt vielen circa vijftig gewapende moslims, onder leiding van lokale grootgrondbezitters, de

Doop
Positief nieuws

Bijna 1000 mensen gedoopt op Amerikaans strand: 'Er komt een golf van opwekking'

Tijdens een speciaal belegde doopdienst op het strand van Florida zijn onlangs 947 mensen gedoopt. Dat meldt CBN News. De massadoopdienst werd georganiseerd door de Grace Family Church in Tampa nadat twee weken eerder zo'n 1200 mensen tijdens een wed

Jezus-figuur
Nieuws

AI-plaatjes Jezusfiguren worden ingezet voor reclamedoeleinden

Op sociale media, met name op Facebook, duiken steeds meer bizarre afbeeldingen op waarop Jezusfiguren te zien zijn in allerlei vormen, variërend van maiskolven tot garnalen en zandsculpturen. Deze afbeeldingen worden gegenereerd door AI (kunstmatige

Jan-Willem Grievink
Podcast

Heb je huwelijksproblemen? Jan-Willem Grievink geeft advies

Echtscheiding is gevoelig én actueel thema in de christelijke wereld. Het onderwerp is actueel vanwege een 7-delige podcastserie van het Nederlands Dagblad. In Nederland gaan zo'n 26.000 echtparen per jaar uit elkaar. Onder christenen neemt het aanta