Herbert kwam na een zoektocht voor de klas terecht: “Ontdekte dat mijn hart in het onderwijs ligt”

Gesponsord 6 februari 2024 5 minuten En dan ben je leraar
Herbert Mussche

Waar sommigen al van jongs af aan recht op een carrière in het onderwijs afkoersen, verliep het pad van biologieleraar Herbert Mussche anders. Herbert koos namelijk eerst voor de studie werktuigbouwkunde. Maar vlak voor de afronding van zijn opleiding, kwam hij tot de conclusie dat zijn hart toch elders lag. Een stap naar het onderwijs volgde en sinds vorig jaar zomer staat Herbert dagelijks voor de klas op de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Staphorst.

'Wat ga ik nu doen?’ Het is de onvermijdelijke vraag die voor een hoop leerlingen realiteit wordt zodra ze bijna de middelbare school afronden. Zo ook voor Herbert wanneer hij op het punt staat om zijn VWO af te ronden. “Die vraag speelde ook in mijn hoofd. Om te kijken of het onderwijs iets voor mij zou zijn, heb ik een dag op mijn oude basisschool meegelopen. Ik merkte dat het echt om de basiskennis ging en ik persoonlijk dieper op de onderwerpen in de lesstof zou willen ingaan, dat ik meer de specialist ben”, vertelt Herbert.

“Ik dacht bij mijzelf: wat moet ik nu gaan doen?”

Naast een dagje oriënteren op zijn oude basisschool, overweegt Herbert ook de studies geneeskunde en criminologie. Uiteindelijk valt de keuze op werktuigbouwkunde. “Totaal verschillende richtingen, hé?”, zegt Herbert lachend. “Toen ik in het laatste jaar van de opleiding zat, dacht ik bij mezelf: moet ik dit nu gaan doen?’ Het is niet zo dat ik het niet naar mijn zin had, maar ik wilde een baan waarbij ik wat meer kon toevoegen aan de maatschappij. Zo kwam het onderwijs opnieuw in beeld.”

Via een zij-instroomtraject komt Herbert op de Pieter Zandt Scholengemeenschap terecht. Sinds afgelopen zomer staat hij er als biologie-docent voor de klas, terwijl hij daarnaast zijn opleiding volgt. “Ik geef les aan de eerstejaars van de mavo, havo en het vwo. Van de tweedejaars heb ik leerlingen van basiskader tot aan het vwo.”

Herbert omschrijft zich als een docent die theoretisch is ingesteld. “Ik vind het heerlijk als leerlingen met scherpe vragen komen waardoor je plots in je les op een ander spoor terecht komt of dat ze verbanden aandragen die je zelf niet helemaal gelegd. Dat is genieten.”

“Je mag een leerling verder helpen op zijn of haar levensweg”

Wat beschouwt de biologiedocent als de mooiste kanten van zijn beroep als leerkracht? “Je mag een klein radartje zijn in het grote geheel. Dat vind ik wel mooi. Je mag een leerling verder helpen op zijn of haar levensweg. De Bijbel gaat ook elke keer open en die laat je op zulke momenten ook spreken. Waar ik bij werktuigbouwkunde vooral met de ‘aardse zaken’ bezig was, is er hier ruimte om ook met geestelijke dingen bezig te zijn. Daarop sluit het vak biologie ook heel mooi aan. Als je met elkaar aan de slag gaat over bijvoorbeeld de schepping, blijft er alleen maar verwondering over. Voor de schepping zelf maar des te meer voor de Schepper.”

Het feit dat Herbert op school werkt met een reformatorische identiteit, beschouwt hij als een meerwaarde. “Je bent een deel in de geloofsopvoeding van een leerling. Natuurlijk spelen ouders een grote rol, maar ouders vertrouwen hun kinderen wel aan je toe. Naast thuis worden ze hopelijk in de kerk maar ook op school grootgebracht met de reformatorische levensovertuiging. Als je op school daarvan niet de meerwaarde meekrijgt en er thuis niet over gesproken wordt, is de kans groot dat je dat verliest zodra je van school gaat. Het mooie aan het reformatorische onderwijs is dat je leerlingen de essentie daarvan mag meegeven.”

Zou Herbert zichzelf ooit op een niet-christelijke school zien werken? “Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren met het reformatorisch onderwijs”, doelt de docent op de huidige politieke discussie rondom bijzonder onderwijs. “Misschien mag het straks zo niet meer heten of is het er zelfs niet meer. Als dat laatste het geval zou zijn, dan hoop ik dat je als individu een lichtend licht en een zoutend zout mag zijn in een omgeving waar het niet gebruikelijk is dat de Bijbel opengaat. Of je zou als reformatorische scholen op particuliere basis verder moeten gaan op het moment dat de overheid het niet meer subsidieert.”

“Op de middelbare school vond ik biologie altijd al het mooiste vak”

Het is een kwestie waar Herbert zich nog niet direct druk om maakt. “Gelukkig is er nu nog veel ruimte om je onderwijsaanbod als school ‘bijbels’ in te vullen. Al komt er wel een wet aan over burgerschap waarbij de duimschroeven verder aangedraaid kunnen worden. We moeten nu met een aantal richtlijnen van de overheid verantwoorden hoe we burgerschap in de les een plaats geven. Als je dan nadenkt over vrijheid van onderwijs, dan leeft bij mij het gevoel dat we ons daarmee op een hellend vlak begeven, ook al ligt er nu de kans om dit nu nog Bijbels in te vullen.”

Wat maakt dat Herbert specifiek voor biologie koos en niet voor bijvoorbeeld Engels of geschiedenis? “Op de middelbare school vond ik biologie altijd al het mooiste vak. Je bent, zoals de naam dat ook zegt, bezig met het bestuderen van het leven. Voordat ik de keuze voor biologie maakte, heb ik ook bij natuurkunde gekeken. Hoe mooi dat vak ook is, het ‘levende’ spreekt mij meer aan dan het ‘dode’, waar het over gaat bij de andere natuurwetenschappelijke vakken. Biologie is daarnaast ook een vak waarbij je met bepaalde spanningsvelden te maken hebt. Zaken als relaties en seksualiteit komen ook ter sprake. Dat maakt het soms spannend, maar ook uitdagend. Juist omdat er in de maatschappij ook veel discussie over is. Daar kan je als christelijke leraar heel mooi op aansluiten vanuit je grondslag en identiteit.”

“Ik hoop dat ik uiteindelijk toch die wijze leraar wordt waar leerlingen jaren later nog eens aan terugdenken”

Hoe zou Herbert zichzelf als leraar omschrijven? “Ik geef nog maar kort les, dus in die zin ben ik nog een beetje een groentje”, reageert hij lachend. “Ik hoop dat ik uiteindelijk toch die wijze leraar wordt waar leerlingen jaren later nog eens aan terugdenken en dan zeggen: ‘Hij heeft me toch echt iets meegegeven voor mijn leven.’ Een beetje zoals die leraren die vroeger ook mijn voorbeelden waren.”

Sommige mensen beschouwen werken in het onderwijs als een roeping. Ervaart Herbert dat ook zo? “Ik zie het ook wel een beetje zo”, reageert Herbert. “Als christen in deze wereld heb je sowieso al een ‘roeping.’ Tegelijkertijd krijgen we in die wereld waarin we staan steeds minder ruimte om het christelijk geloof uit te dragen. Daarom is het essentieel dat er nog scholen zijn waar dat reformatorische geluid nog klinkt. Zeker in een samenleving waarin het christelijk geloof steeds meer naar de marge verschoven wordt.

Naast de discussie over bijzonder onderwijs, is het groeiende lerarentekort een ander punt van zorg. Hoe kijkt Herbert als pas begonnen leraar hiernaar? “Ik begrijp dat sommige mensen niet in het onderwijs willen werken. Maar toch zou ik mensen willen oproepen om serieus na te denken over de vraag of het onderwijs wellicht iets voor ze is. Mijn oude basisschooldirecteur zei eens: ‘Je moet ergens gaan werken waar je hart ligt.’ Daarom zou ik aan iedereen willen vragen om ook na te denken over deze vraag: ‘Ligt mijn hart bij datgene wat ik nu doe of ligt het toch elders?’ Zelf ontdekte ik dat mijn hart in het onderwijs lag.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#346 Jeffrey & dr. Teun van der Leer over Christenen voor Israël en 'geloven achter de voordeur'
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

bekladding
Nieuws

Tientallen predikanten eisen actie en willen dat PKN banden met pro-Palestijnse activisten verbreekt

Tientallen PKN-predikanten en ambtsdragers hebben in een brief aan generale synode hun kerk opgeroepen alle banden te verbreken met Kairos Sabeel. Die pro-Palestijnse actiegroep was betrokken bij het bekladden van het gebouw van Christenen voor Israë

Syrie
Dagelijks leven

Oproep predikant Aleppo: Bid voor inwoners Noord-Syrië

In Noord-Syrië laait het geweld weer op. Opnieuw krijgt de regio te maken met dood, angst en geweld. Ds. Harout Selimian uit Aleppo vraagt gebed om Gods bescherming voor de inwoners die al zoveel jaren lijden en nu opnieuw in grote onzekerheid verker

Andre Flach
Nieuws

SGP wil een nationale gezins-top

De SGP in de Tweede Kamer komt met het voorstel een nationale gezins-top te organiseren. “Het gezin vormt het hart van ons leven en onze samenleving, maar een blinde vlek in het overheidsbeleid. Een nationale gezinstop is dan ook broodnodig.” De part

Todd Bentley
Nieuws

Amerikaanse evangelist ontwaakt na coma van tien uur: 'Een wonder van God'

De Amerikaanse evangelist Todd Bentley, leider van Fresh Fire USA, heeft onlangs tien uur in een coma gelegen. Volgens Bentley raakte hij bewusteloos door een plotselinge piek in zijn bloeddruk, vermoedelijk veroorzaakt door 'oncontroleerbare stress.

Bijbelapp YouVersion
Nieuws

Bijbelapp YouVersion wijst Filippenzen 4:6 aan als de meest gelezen Bijbeltekst van 2024 

De populaire Bijbelapp YouVersion heeft Filippenzen 4 vers 6 uitgeroepen tot de meest gelezen Bijbeltekst van 2024. Volgens de app is deze Bijbeltekst meer gelezen dan welke andere Bijbeltekst dan ook. De tekst luidt: 'Wees in geen ding bezorgd, maar

Bert Troost
Levensverhaal

Bert Troost heeft kanker: "Hoe diep het dal ook is, God gaat met me mee.”

“Als je hoort dat je kanker hebt, voelt het alsof een leeuw om je heen sluipt, klaar om toe te slaan.” Voor Bert Troost was dat het begin van een strijd die hem niet alleen fysiek, maar ook geestelijk uitdaagde. Toch ontdekte hij in die donkere dagen

Ds. K. Hak
Video

Ds. Hak wijst op Gods belofte dat heel Israël zalig zal worden: "Zullen we dat alsjeblieft laten staan?"

God heeft in Zijn Woord beloofd dat heel Israël zalig zal worden. Momenteel zijn er echter weinig Joden die de Heere Jezus als de beloofde Messias erkennen. Tóch komt er een dag waarop dit wel gaat gebeuren. Maar daarvoor moeten eerst de schellen van

Moryom
Video

Moryom uit Bangladesh wordt dagelijks vervolgd omdat ze christen werd

Moryom woont met haar ouders in het noorden van Bangladesh, in een dorp waar vooral moslims wonen. Ze wordt dagelijks vervolgd omdat ze zich bekeerde van de islam tot het christendom. Op school wordt de jonge Moryom soms geschopt en willen klasgenoot

Meerartikelen

Opperrabbijn
Column

Waarom ik niet bij de demonstratie tegen antisemitisme was (en hoe ik een klein wonder meemaakte)

Er vond een afgelopen week een grote demonstratie tegen antisemitisme plaats in Amsterdam. Opperrabbijn Jacobs was er niet bij. In zijn nieuwe, onderstaande dagboek, legt hij uit wat daarvan de reden was. Ook vertelt Jacobs dat hij een klein wonder m

Christenen India
Nieuws

Christenen verdreven uit dorpen India tenzij ze hun geloof afzweren

In de Indiase deelstaat Chhattisgarh zijn christenen in acht dorpen verboden om in hun woonplaats te blijven. De dorpsraden hebben een resolutie aangenomen die hen dwingt hun geloof af te zweren of hun eigendommen en land achter te laten. Deze maatre

Israël manifestatie
Video

Video: Aftermovie manifestatie 'Wij staan naast onze Joden'

Christenen voor Israël gaf, in samenwerking met diverse Joodse en christelijke organisaties, vorige week een krachtig signaal af tegen Jodenhaat. Onder het motto ‘Wij staan naast onze Joden’ werd in Amsterdam een manifestatie georganiseerd. De manife

Prof. dr. W. (Wim) van Vlastuin
Video

Straal je het licht van Christus uit in je omgeving?, vraagt prof. dr. Van Vlastuin

Prof. dr. W. (Wim) van Vlastuin liet in zijn lezing ‘Heb jij Christus nodig?’ het belang zien van licht en de rol van christenen als licht in de wereld. Het licht is niet zozeer iets wat je doet, het licht maakt zichtbaar wie je bent. Van Vlastuin be

Ansam al Dulaimi
Interview

Ansam hervond zichzelf bij House of Hope: "God heeft mij veel gegeven"

In Irak voelde Ansam al Dulaimi de constante druk van haar familie en man. Haar vlucht naar Nederland werd een bevrijding, die de christelijke organisatie House of Hope van dichtbij zag. “Hier heb ik een familie, een tweede huis.” Ansam vluchtte in 2

lale
Dagelijks leven

Volgens bestsellerauteur Lale Gül behandelen Nederlanders moslims anders dan christenen

Er wordt in Nederland anders omgegaan met christenen dan met moslims. Dat concludeert auteur en columnist Lale Gül in haar column in Het Parool. Ze beschrijft daarin onder meer dat er over christenen alles gezegd kan worden, maar dat dit niet geldt v

Finse vlag
Nieuws

Finse school schrapt uitvoering Händels Messiah met oog op niet-christelijke leerlingen

Een school in Finland heeft een geplande uitvoering van Händels Messiah door het Finse Barokorkest en het Helsinki Kamerkoor geannuleerd. De reden? De school vreest dat de christelijke inhoud van de muziek aanstoot zou kunnen geven bij niet-christeli

iran
Nieuws

Drie Iraanse christenen op borgtocht vrij na maandenlange fysieke en psychologische marteling

In Iran zijn drie christenen op borgtocht vrijgelaten. Zij werden twee maanden vastgehouden en gemarteld. Dit meldt de religieuze mensenrechtenorganisatie Article 18. De mannen, Jahangir Alikhani, Hamed Malamiri en Gholam Eshaghi, werden beschuldigd

Euthanasie
Nieuws

Euthanasie-doorbraak in Engeland en Wales: christenen roepen op tot gebed

Britse christenen roepen wereldwijd christenen op tot gebed. Aanleiding is een wetsvoorstel waarmee het Britse Lagerhuis heeft ingestemd. Met het wetsvoorstel wordt euthanasie bij terminale patiënten in Engeland en Wales mogelijk gemaakt. Het wetsvoo

Ds. P. den Ouden
Video

Ds. P. den Ouden waarschuwt kerkgangers: "Besteed niet het grootste deel van de zondag aan bezoek"

Naast de kerkgang, brengen veel christenen op zondag ook een bezoek aan familie, vrienden of kennissen. Volgens ds. P. den Ouden is dat op zichzelf niet verkeerd, zolang het grootste deel van de zondag daar maar niet aan besteed wordt. Onlangs waarsc

BDE
Verdieping

Zijn er mensen in de hemel geweest?

Verhalen van mensen die zeggen in de hemel te zijn geweest, zijn van alle tijden. Plato schreef vier eeuwen voor Christus al over een soldaat die tien dagen lang voor dood op het slagveld was achtergelaten. De man bracht een bezoek aan het hiernamaal

Aleppo
Nieuws

Christenen in Aleppo in groot gevaar door opmars islamitische milities

De situatie voor christenen in Aleppo is kritiek. Na de overname van de Syrische stad door islamitische milities, waaronder jihadistische groepen, heerst grote onzekerheid. Deze milities hebben de controle overgenomen na de terugtrekking van regering