Herbert kwam na een zoektocht voor de klas terecht: “Ontdekte dat mijn hart in het onderwijs ligt”

Gesponsord 6 februari 2024 5 minuten En dan ben je leraar
Herbert Mussche

Waar sommigen al van jongs af aan recht op een carrière in het onderwijs afkoersen, verliep het pad van biologieleraar Herbert Mussche anders. Herbert koos namelijk eerst voor de studie werktuigbouwkunde. Maar vlak voor de afronding van zijn opleiding, kwam hij tot de conclusie dat zijn hart toch elders lag. Een stap naar het onderwijs volgde en sinds vorig jaar zomer staat Herbert dagelijks voor de klas op de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Staphorst.

'Wat ga ik nu doen?’ Het is de onvermijdelijke vraag die voor een hoop leerlingen realiteit wordt zodra ze bijna de middelbare school afronden. Zo ook voor Herbert wanneer hij op het punt staat om zijn VWO af te ronden. “Die vraag speelde ook in mijn hoofd. Om te kijken of het onderwijs iets voor mij zou zijn, heb ik een dag op mijn oude basisschool meegelopen. Ik merkte dat het echt om de basiskennis ging en ik persoonlijk dieper op de onderwerpen in de lesstof zou willen ingaan, dat ik meer de specialist ben”, vertelt Herbert.

“Ik dacht bij mijzelf: wat moet ik nu gaan doen?”

Naast een dagje oriënteren op zijn oude basisschool, overweegt Herbert ook de studies geneeskunde en criminologie. Uiteindelijk valt de keuze op werktuigbouwkunde. “Totaal verschillende richtingen, hé?”, zegt Herbert lachend. “Toen ik in het laatste jaar van de opleiding zat, dacht ik bij mezelf: moet ik dit nu gaan doen?’ Het is niet zo dat ik het niet naar mijn zin had, maar ik wilde een baan waarbij ik wat meer kon toevoegen aan de maatschappij. Zo kwam het onderwijs opnieuw in beeld.”

Via een zij-instroomtraject komt Herbert op de Pieter Zandt Scholengemeenschap terecht. Sinds afgelopen zomer staat hij er als biologie-docent voor de klas, terwijl hij daarnaast zijn opleiding volgt. “Ik geef les aan de eerstejaars van de mavo, havo en het vwo. Van de tweedejaars heb ik leerlingen van basiskader tot aan het vwo.”

Herbert omschrijft zich als een docent die theoretisch is ingesteld. “Ik vind het heerlijk als leerlingen met scherpe vragen komen waardoor je plots in je les op een ander spoor terecht komt of dat ze verbanden aandragen die je zelf niet helemaal gelegd. Dat is genieten.”

“Je mag een leerling verder helpen op zijn of haar levensweg”

Wat beschouwt de biologiedocent als de mooiste kanten van zijn beroep als leerkracht? “Je mag een klein radartje zijn in het grote geheel. Dat vind ik wel mooi. Je mag een leerling verder helpen op zijn of haar levensweg. De Bijbel gaat ook elke keer open en die laat je op zulke momenten ook spreken. Waar ik bij werktuigbouwkunde vooral met de ‘aardse zaken’ bezig was, is er hier ruimte om ook met geestelijke dingen bezig te zijn. Daarop sluit het vak biologie ook heel mooi aan. Als je met elkaar aan de slag gaat over bijvoorbeeld de schepping, blijft er alleen maar verwondering over. Voor de schepping zelf maar des te meer voor de Schepper.”

Het feit dat Herbert op school werkt met een reformatorische identiteit, beschouwt hij als een meerwaarde. “Je bent een deel in de geloofsopvoeding van een leerling. Natuurlijk spelen ouders een grote rol, maar ouders vertrouwen hun kinderen wel aan je toe. Naast thuis worden ze hopelijk in de kerk maar ook op school grootgebracht met de reformatorische levensovertuiging. Als je op school daarvan niet de meerwaarde meekrijgt en er thuis niet over gesproken wordt, is de kans groot dat je dat verliest zodra je van school gaat. Het mooie aan het reformatorische onderwijs is dat je leerlingen de essentie daarvan mag meegeven.”

Zou Herbert zichzelf ooit op een niet-christelijke school zien werken? “Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren met het reformatorisch onderwijs”, doelt de docent op de huidige politieke discussie rondom bijzonder onderwijs. “Misschien mag het straks zo niet meer heten of is het er zelfs niet meer. Als dat laatste het geval zou zijn, dan hoop ik dat je als individu een lichtend licht en een zoutend zout mag zijn in een omgeving waar het niet gebruikelijk is dat de Bijbel opengaat. Of je zou als reformatorische scholen op particuliere basis verder moeten gaan op het moment dat de overheid het niet meer subsidieert.”

“Op de middelbare school vond ik biologie altijd al het mooiste vak”

Het is een kwestie waar Herbert zich nog niet direct druk om maakt. “Gelukkig is er nu nog veel ruimte om je onderwijsaanbod als school ‘bijbels’ in te vullen. Al komt er wel een wet aan over burgerschap waarbij de duimschroeven verder aangedraaid kunnen worden. We moeten nu met een aantal richtlijnen van de overheid verantwoorden hoe we burgerschap in de les een plaats geven. Als je dan nadenkt over vrijheid van onderwijs, dan leeft bij mij het gevoel dat we ons daarmee op een hellend vlak begeven, ook al ligt er nu de kans om dit nu nog Bijbels in te vullen.”

Wat maakt dat Herbert specifiek voor biologie koos en niet voor bijvoorbeeld Engels of geschiedenis? “Op de middelbare school vond ik biologie altijd al het mooiste vak. Je bent, zoals de naam dat ook zegt, bezig met het bestuderen van het leven. Voordat ik de keuze voor biologie maakte, heb ik ook bij natuurkunde gekeken. Hoe mooi dat vak ook is, het ‘levende’ spreekt mij meer aan dan het ‘dode’, waar het over gaat bij de andere natuurwetenschappelijke vakken. Biologie is daarnaast ook een vak waarbij je met bepaalde spanningsvelden te maken hebt. Zaken als relaties en seksualiteit komen ook ter sprake. Dat maakt het soms spannend, maar ook uitdagend. Juist omdat er in de maatschappij ook veel discussie over is. Daar kan je als christelijke leraar heel mooi op aansluiten vanuit je grondslag en identiteit.”

“Ik hoop dat ik uiteindelijk toch die wijze leraar wordt waar leerlingen jaren later nog eens aan terugdenken”

Hoe zou Herbert zichzelf als leraar omschrijven? “Ik geef nog maar kort les, dus in die zin ben ik nog een beetje een groentje”, reageert hij lachend. “Ik hoop dat ik uiteindelijk toch die wijze leraar wordt waar leerlingen jaren later nog eens aan terugdenken en dan zeggen: ‘Hij heeft me toch echt iets meegegeven voor mijn leven.’ Een beetje zoals die leraren die vroeger ook mijn voorbeelden waren.”

Sommige mensen beschouwen werken in het onderwijs als een roeping. Ervaart Herbert dat ook zo? “Ik zie het ook wel een beetje zo”, reageert Herbert. “Als christen in deze wereld heb je sowieso al een ‘roeping.’ Tegelijkertijd krijgen we in die wereld waarin we staan steeds minder ruimte om het christelijk geloof uit te dragen. Daarom is het essentieel dat er nog scholen zijn waar dat reformatorische geluid nog klinkt. Zeker in een samenleving waarin het christelijk geloof steeds meer naar de marge verschoven wordt.

Naast de discussie over bijzonder onderwijs, is het groeiende lerarentekort een ander punt van zorg. Hoe kijkt Herbert als pas begonnen leraar hiernaar? “Ik begrijp dat sommige mensen niet in het onderwijs willen werken. Maar toch zou ik mensen willen oproepen om serieus na te denken over de vraag of het onderwijs wellicht iets voor ze is. Mijn oude basisschooldirecteur zei eens: ‘Je moet ergens gaan werken waar je hart ligt.’ Daarom zou ik aan iedereen willen vragen om ook na te denken over deze vraag: ‘Ligt mijn hart bij datgene wat ik nu doe of ligt het toch elders?’ Zelf ontdekte ik dat mijn hart in het onderwijs lag.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#358 Patrick & Jeffrey over Christenen voor Israël, Tim Hofman en de CGK-crisis
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Wilbert Magré
Nieuws

MS geconstateerd bij muzikant Wilbert Magré (33), vrienden starten crowdfunding

Bij de 33-jarige Wilbert Magré is onlangs de diagnose multiple sclerose (MS) vastgesteld. Daarom hebben vrienden van de christelijke muzikant uit Nunspeet een crowdfunding opgezet. Uit de medische onderzoeken, waaronder MRI-scans, blijkt dat de ziekt

Amsterdamse kerk
Nieuws

Amsterdam moet na aangenomen motie tóch ruimte bieden aan huisvesting kerken

De gemeente Amsterdam moet ruimte bieden aan kerken en andere religieuze instellingen die een onderkomen zoeken. Dat is de uitkomst van een motie die gisteren met een grote meerderheid werd aangenomen. Eerder stelde wethouder Rutger Groot Wassink nog

Wang
Nieuws

Predikant Chinese huiskerk veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf

De Chinese voorganger Wan Changchun is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij leidde de Living Stone Reformed House Church in de stad Bengbu, in de Chinese provincie Anhui. De autoriteiten beschuldigen hem van “fraude”, een aanklacht die vake

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP wil dat transgenderwet binnen maand wordt ingetrokken

De SGP heeft deze week een nieuwe motie ingediend om de transgenderwet in te trekken. De kans is groot dat de motie een meerderheid haalt in de Tweede Kamer. Met de wet is het voor mensen in Nederland mogelijk om hun geslacht te veranderen in hun pas

Cvandaag podcast
Podcast

Podcastduo Cvandaag blikt terug op cruciale synodeweek CGK

Vorige week werd opnieuw duidelijk dat de toekomst van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) op het spel staat. Wat werd er door de afgevaardigden vorige week besproken in Nunspeet? En is de tijd rijp om het kerkverband op te heffen? Deze vragen

Inez en Jan
Video

Zondag in Hour of Power is gedragscoach Inez Petter te gast

Zondag in Hour of Power is Inez Petter te gast. Na een ingrijpende periode in haar leven ontdekte zij de kracht van balans. Petter is gedragscoach en spreker. Ze helpt mensen meer rust in te bouwen in hun leven. "Ik geloof in de kracht van kwetsbaarh

Ds. P. W. J. van der Toorn
Video

CGK-predikant vraagt kerkgangers of ze leven uit Jezus' genade

"Leef je van het feit dat God de Vader Zijn Zoon gaf en de Zoon Zijn leven, en dat Vader en Zoon de Geest hebben gegeven?", aldus ds. P. W. J. van der Toorn. De CGK-predikant stelde deze vraag aan zijn toehoorders in een preek over Handelingen 2. Ook

Strijden tegen zonde
Nieuws

Meisje deelt worsteling met wedergeboorte: 'Ik kan zo niet sterven'

Een 18-jarig meisje worstelt met diepe geloofsvragen. Ze is haar hele leven al met God bezig en heeft in moeilijke tijden steun ervaren, maar voelt nu vaak afstand en leegte. Ze verlangt naar bekering, wedergeboorte en een nieuw hart, maar vindt het

Meerartikelen

Ds. Paul Visser
Video

Ds. Paul Visser: "Judas ging met zijn teleurstellingen niet naar Jezus"

"Het zou zomaar kunnen dat je zwaar teleurgesteld bent in God en geen raad met Hem weet. Judas ging niet naar Jezus. Stel je voor dat hij met al zijn teleurstellingen en twijfels naar Jezus toe was gegaan, in plaats van naar de hogepriester. Had het

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Hans Hamoen

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is deze keer Hans Hamoen te gast. Hij noemt zichzelf bussionary omdat hij zakendoen en zendeling zijn combineert. Hans vertelt over de wonderen die hij meemaakte tijdens zijn reizen naar het Oostblok in

Kees van Velzen
Video

Hoe moeten christenen omgaan met aanklachten tegen Israël? Kees van Velzen antwoordt

Het aantal beschuldigingen tegen Israël loopt telkens verder op. Zo wordt Israël in een VN-rapport beticht van genocidale daden en seksueel geweld. Veel christenen willen Israël steunen. Maar kan dat wel met zulke rapporten? Kun je kritisch zijn op d

Matthijn
Column

Wachten met seks tot het huwelijk: nog steeds een goed idee?

Het is al enige tijd geleden dat ik schreef over single zijn en hoe lastig dat is als je wel een relatie wil, maar de 'ware' niet kunt vinden. Hoe houd je jezelf puur en tot op welke hoogte? Hoe Spartaans kun je leven als single. En als je dat volhou

Reflect Filmfestival
Persbericht

Nederlands Filmorkest opent eerste editie christelijke filmfestival Reflect

Het Nederlands Filmorkest opent op 4 april in Pathé Ede de eerste editie van het Reflect Filmfestival. Voorafgaand aan de openingsfilm, speelt het ensemble in een intieme bezetting bekende filmmuziek uit films met christelijke thema’s. Het gaat om mu

Hugo Bos
Nieuws

Campagne 'Gezin in Gevaar' krijgt staartje: juridische strijd over seksuele voorlichting

Kenniscentrum Rutgers daagde vandaag Civitas Christiana voor de rechter. Rutgers beschuldigt de ultraconservatieve stichting van het verspreiden van desinformatie over de Week van de Lentekriebels en wil dat ze hiermee stopt. Over twee weken doet de

Ds. M. L. Dekker
Nieuws

GerGem Berkenwoude krijgt voor het eerst sinds 1913 een dominee

Ds. M. L. Dekker heeft het beroep aangenomen dat door de gereformeerde gemeente Berkenwoude op hem was uitgebracht. Dat betekent dat deze gemeente na 112 jaar weer beschikt over een gemeentepredikant, zo laat Gergeminfo.nl weten. De gemeente Berkenwo

India
Nieuws

Verdrukking van christenen in India bereikt ongekende hoogte: ‘De situatie is ronduit zorgwekkend’

De vervolging van christenen in India is in 2024 tot een alarmerend hoogtepunt gekomen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Religious Liberty Commission van de Evangelical Fellowship of India (EFIRLC). De commissie verifieerde maar liefst 640 gev

Pakistan
Nieuws

Christelijk echtpaar zwaar getroffen door gruwelijke aanval in Pakistan

Een christelijk echtpaar uit Pakistan is slachtoffer geworden van een brute aanval waarbij de vrouw werd verkracht nadat de daders hoorden van hun geloof. De schokkende gebeurtenis vond plaats op 25 maart in het dorp Chak 62-GB Channan, in het distri

Cvandaag podcast
Podcast

Nasleep mediastorm Christenen voor Israël besproken in Cvandaag podcast

Christenen voor Israël was de afgelopen week hét gesprek van de dag. Daar ging een onderzoek van Investico, het Nederlands Dagblad en het BNNVARA-programma BOOS aan vooraf. De nasleep van de mediastorm bespreekt redacteur Patrick Simons in de nieuwsp

Oude stad
Nieuws

Toename anti-christelijk geweld in Israël: geestelijken bespuugd, kerken beschadigd

Het aantal antichristelijke incidenten in Israël is in 2024 fors gestegen. Dat blijkt uit een rapport van het Rossing Center for Education and Dialogue, een interreligieuze organisatie gevestigd in Jeruzalem. In totaal werden 111 aanvallen op christe

Sneeuwwitje
Nieuws

Evangelist bekritiseert remake Sneeuwwitje: "Mensen hebben redding nodig"

De Amerikaanse pastor Greg Laurie heeft stevige kritiek geuit op de remake van Sneeuwwitje. Volgens de evangelist is de diepere, geestelijke boodschap van het klassieke verhaal verdwenen, zo melden diverse media. De oorspronkelijke Sneeuwwitje, gebas