Waarom ds. Klaassen een hoed zou dragen als hij vrouw zou zijn
Als ds. M. Klaassen een vrouw zou zijn, zou hij een hoed dragen tijdens de eredienst. Dat vertelde de hersteld hervormde predikant een tijd terug in een preek. Volgens Klaassen is het wel of niet dragen van hoofdbedekking geen kwestie van smaak, maar veel meer een blijk van respect voor God en Zijn scheppingsorde. Bekijk in onderstaand videofragment de bijdrage van de predikant terug.
“Hoedjes en hoofdbedekking heeft niets te maken met of u het wel of niet mooi vindt. Het is geen kwestie van smaak. Het is bedoeld als een teken van respect voor God en voor de scheppingsorde van God. Nu denk je misschien: ‘Geldt dat ook vandaag dan?’ Ik zou zeggen: waarom niet?
Je leest nergens in 1 Korinthe 11: ‘Dit geldt alleen maar voor de eerste eeuw of voor christenen in Korinthe.’ De Bijbel is niet alleen geschreven voor christenen in de eerste eeuw, maar voor mensen van alle tijden en plaatsen. Ik zou aan iedereen willen vragen, of je nu hoofdbedekking draagt of niet, om hier goed over na te denken. Het gaat hier niet om smaak of om een oude traditie, maar het gaat hier om een symboliek waar God blijkbaar veel waarde aan hecht.
Nu moet je heel goed begrijpen dat het niet alleen maar om dat symbool gaat. Ik ken heel veel godvrezende vrouwen die geen hoofdbedekking dragen, maar wel leven zoals de Heere het bedoeld heeft. Het gaat niet alleen maar om het symbool. Het gaat er vooral om dat je die scheppingsorde gelooft en daarnaar leeft. Maar daar heb je het symbool toch ook voor nodig.. Want dat symbool maakt zichtbaar wat je gelooft en herinnert je er ook telkens weer aan.
Ik heb het wel eens vergeleken met water bij de doop. Nu weten we allemaal dat het niet zozeer om dat water gaat. Dat is maar een symbool. Maar we kunnen het natuurlijk ook niet missen. U zou toch raar staan kijken als een dominee hier kinderen doopt zonder water. Ik zou iedereen, of je nu hoofdbedekking draagt of niet, willen vragen goed na te denken wat 1 Korinthe 11 u en jou te zeggen heeft.
Dan is het niet het belangrijkste wat mensen ervan vinden of wat een dominee ervan vindt. Het gaat erom wat de Heere wil. Misschien denk je: ‘Dominee, u hebt gemakkelijk praten. U hoeft niet met zo’n ding op te lopen.’ Laat ik dan dit zeggen. Ik ben natuurlijk geen vrouw. maar als ik vrouw zou zijn, denk ik dat ik het zou doen. Waarom dan? Uiteindelijk maar om één ding: omdat de Heere het zegt en vraagt.”
Bekijk in onderstaande video het bewuste preekfragment van ds. M. Klaassen terug. De beelden zijn afkomstig van het YouTube-kanaal Evangelie Herauten. Op dagelijkse basis plaatst dit kanaal preekfragmenten van reformatorische dominees uit verschillende kerkverbanden.
Het wel of niet dragen van hoofdbedekking is een kwestie die veel christenen vandaag de dag nog bezighoudt en waar uiteenlopend over gedacht wordt. Zo is het in veel reformatorische kerken gebruikelijk dat vrouwen tijdens de eredienst hoofdbedekking dragen. In andere kerken is dit minder gebruikelijk.
Christen Sara-Maria Smit gaat nog een stapje verder en kiest er in het dagelijks leven voor om haar hoofd te bedekken. Samen met ds. Klaassen schreef ze het boek 'de hoed en de rand', waarin aan de hand van de brief van Paulus aan de gemeente van Korinthe dit gevoelige onderwerp besproken wordt. In het verleden sprak Cvandaag met Sara-Maria over hoofdbedekking.
Praatmee