Hennely’s eerste schoolrapport verraadde al dat ze juffrouw werd: “Ik ben er gewoon ingerold”

Gesponsord 2 januari 2024 5 minuten En dan ben je leraar
Hennely Gijsenbergh

Wie haar eerste schoolrapport terugleest, zal niet verbaast zijn dat Hennely Gijsenbergh voor de klas staat. Al van jongs af aan heeft ze maar één doel en dat is juffrouw worden. Die wens is in vervulling gegaan nu ze sinds anderhalf jaar een eigen groep heeft. In gesprek met Cvandaag vertelt Hennely over haar liefde voor het vak, een emotioneel afscheid van groep zeven en acht én de meerwaarde van christelijk onderwijs.

“Als kind wist ik al dat ik op de basisschool wilde werken”, vertelt Hennely. “Ik weet nog dat ik heel veel schooltje speelde, dus daarin zag je het al wel terugkomen. Ik heb vanaf groep 1 niets anders gezegd dan dat ik juf wilde worden. In mijn eerste schoolrapport had de juffrouw ook al opgeschreven: ‘Je vindt het heerlijk om over de kinderen te moederen.’ In de jaren daarna mocht ik ook heel vaak helpen bij de kleuters.”

“Ik ben gaan doen wat ik altijd al gezegd had te gaan doen”

Het is dan ook geen verrassing als Hennely jaren later besluit om de PABO te gaan doen. “Ik heb wel even bij verpleegkunde gekeken, wat mij ergens ook een heel mooi beroep leek. Maar de studie zelf sprak mij niet aan. Ik ben gaan doen wat ik altijd al gezegd had te gaan doen. Ik ben er eigenlijk gewoon ingerold.”

Hennely geeft momenteel les aan de combinatiegroep drie en vier op de Groen van Prinstererschool in Kampen. “Dit is mijn tweede jaar dat ik fulltime voor de klas sta. Na wat vertraging, studeerde ik dit jaar af, maar kreeg ik vorig cursusjaar al wel mijn vaste groep.”

Wat beschouwt Hennely als de mooiste kanten van haar werk als leerkracht? “Ik kan een heleboel dingen noemen natuurlijk, maar dat je kinderen op allerlei vlakken kunt helpen is het allermooiste. Of dat nu op persoonlijk of cognitief gebied is. Je ziet gedurende het jaar leerlingen loskomen die eerst een bepaalde spanning ervoeren of je mag ze nieuwe dingen aanleren. Je mag echt naast hen staan, hen begeleiden en laten groeien."

“Juf, ik wil niet naar huis. Ik wil op school blijven”

"Om een voorbeeld te geven: ik heb een meisje in mijn groep die het thuis moeilijk heeft", vertelt Hennely verder. “Regelmatig zegt ze tegen mij: ‘Juf, ik wil niet naar huis. Ik wil op school blijven.’ Ergens is dat lastig om te horen van zo’n kind maar tegelijkertijd is het ook bijzonder als een leerling zich zo veilig bij je voelt. Je mag voor ze zorgen en dat op heel verschillende manieren. Dat vind ik echt een van de allermooiste dingen.”

Sommigen beschouwen werken in het onderwijs als een roeping. Hoe ziet Hennely dat? “Niet zozeer als ik het vergelijk met bijvoorbeeld het predikantschap, maar tegelijkertijd is leerkracht zijn ook niet hetzelfde als een gemiddelde kantoorbaan. Er rust een verantwoordelijkheid op je en op zoveel vlakken draag je zorg voor kinderen. Het is niet dat ik me geroepen voel, maar ik weet wel dat ik een bepaalde opdracht meegekregen heb. Ook vanuit christelijk oogpunt.”

Hennely zegt dankbaar te zijn dat ze op een fijne school werkt die vanuit een christelijke identiteit lesgeeft. “Ik ben heel blij dat ik het christelijk geloof mag overbrengen op mijn leerlingen. De identiteit van de school waar ik werk, komt ook precies overeen met mijn persoonlijk geloof. Het is een voorrecht om leerlingen dingen uit de Bijbel mee te geven, tegelijkertijd weet je ook dat ze niet zonder kunnen. 

Dat urgentiebesef heb ik vooral bij leerlingen die op het punt staan om de school te verlaten. Vorig jaar gaf ik les aan groep zeven en acht. Dan heb je echt zo’n gevoel van: nu kan ik het ze nog meegeven, want straks gaan ze de wijde wereld in en dan? Zo hebben we met elkaar bijvoorbeeld de brede en smalle weg behandeld. Wat ik hoop is dat als leerlingen van school gaan ze bestand zijn tegen alles wat er in de wereld gaande is. Daarnaast probeer je ze ook het besef mee te geven dat het niet vanzelfsprekend is dat we allemaal tachtig jaar of ouder worden.”

“Oh juf, we missen u zo!”

Hennely vertelt vervolgens dat ze nog altijd warme herinneringen bewaart aan haar groep van vorig jaar. “Een deel van die klas zit hier nog op school. En soms zeggen ze dan tegen je: 'Oh juf, we missen u zo!’ Ik had met die groep zo’n hechte band. Ook rondom Bijbelverhalen gingen we met elkaar soms zo de diepte in dat we plots een uur verder waren. Als leerkracht probeer ik altijd een open houding aan te nemen en een veilig klimaat te creëren, zodat leerlingen aanvoelen dat ze alles met mij kunnen delen.”

Waarom zou iemand volgens Hennely de stap naar het onderwijs moeten maken?
“Iedereen zou over zijn of haar eigen werk zeggen dat dat het mooiste beroep is. Maar in dit geval vind ik dat ook echt zo. Elke dag is weer anders. Je weet niet hoe je leerlingen binnenkomen en hoe je ze die dag ook weer kunt helpen. Ik haal bijvoorbeeld heel veel voldoening uit die simpele momenten dat een kind je om iets heel kleins zo dankbaar kan zijn. 

“Tijdens de laatste schooldag van afgelopen jaar moest ik huilen”

Leerlingen hangen echt aan je lippen en zijn ook afhankelijk. Dat maakt de verantwoordelijk die je als leerkracht draagt groot maar tegelijkertijd is het ook een hele mooie verantwoordelijkheid. Daarnaast bouw je ook een enorm hechte band met ze op. Tijdens de laatste schooldag van afgelopen jaar moest ik huilen toen ik wist dat ik ze los moest laten. Dat is een bepaald gevoel dat je simpelweg niet op papier kunt zetten.”

Vanwege het groeiende tekort aan leraren klinkt de schreeuw om nieuw personeel steeds luider. Wat merkt Hennely daarvan op haar eigen school? “Qua inval is het hier nog redelijk te doen. We beschikken gelukkig over een aantal vaste invalkrachten die kunnen invallen als dat nodig is, maar af en toe is het wel zo dat we een klas thuis moeten laten. Wij zeiden pas nog als collega’s tegen elkaar dat zoiets vroeger heel bijzonder was. Dat is tegenwoordig wel anders. Je kunt er niet altijd de vinger achter krijgen waar dat aan ligt, maar het is wel te hopen dat meer mensen voor het onderwijs gaan kiezen.”

In politiek Den Haag wordt er steeds meer getornd aan de vrijheid van onderwijs. Hoe kijkt Hennely daar als christelijke leerkracht naar? “Ik vind dat wel een spannende ontwikkeling. In bepaalde lesmethodes zie je dat ook op hele slinkse wijze terugkomen, bijvoorbeeld als het gaat om thema’s als geslachtsverandering en homoseksualiteit. Daarom ben ik blij dat we vanuit christelijke methodes kunnen werken waarin zulke onderwerpen vanuit een Bijbelse visie beschreven worden. Ik ben wel benieuwd hoelang we die vrijheid en ruimte nog hebben.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#358 Patrick & Jeffrey over Christenen voor Israël, Tim Hofman en de CGK-crisis
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Ds. M. L. Dekker
Nieuws

GerGem Berkenwoude krijgt voor het eerst sinds 1913 een dominee

Ds. M. L. Dekker heeft het beroep aangenomen dat door de gereformeerde gemeente Berkenwoude op hem was uitgebracht. Dat betekent dat deze gemeente na 112 jaar weer beschikt over een gemeentepredikant, zo laat Gergeminfo.nl weten. De gemeente Berkenwo

India
Nieuws

Verdrukking van christenen in India bereikt ongekende hoogte: ‘De situatie is ronduit zorgwekkend’

De vervolging van christenen in India is in 2024 tot een alarmerend hoogtepunt gekomen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Religious Liberty Commission van de Evangelical Fellowship of India (EFIRLC). De commissie verifieerde maar liefst 640 gev

Pakistan
Nieuws

Christelijk echtpaar zwaar getroffen door gruwelijke aanval in Pakistan

Een christelijk echtpaar uit Pakistan is slachtoffer geworden van een brute aanval waarbij de vrouw werd verkracht nadat de daders hoorden van hun geloof. De schokkende gebeurtenis vond plaats op 25 maart in het dorp Chak 62-GB Channan, in het distri

Cvandaag podcast
Podcast

Nasleep mediastorm Christenen voor Israël besproken in Cvandaag podcast

Christenen voor Israël was de afgelopen week hét gesprek van de dag. Daar ging een onderzoek van Investico, het Nederlands Dagblad en het BNNVARA-programma BOOS aan vooraf. De nasleep van de mediastorm bespreekt redacteur Patrick Simons in de nieuwsp

Oude stad
Nieuws

Toename anti-christelijk geweld in Israël: geestelijken bespuugd, kerken beschadigd

Het aantal antichristelijke incidenten in Israël is in 2024 fors gestegen. Dat blijkt uit een rapport van het Rossing Center for Education and Dialogue, een interreligieuze organisatie gevestigd in Jeruzalem. In totaal werden 111 aanvallen op christe

Sneeuwwitje
Nieuws

Evangelist bekritiseert remake Sneeuwwitje: "Mensen hebben redding nodig"

De Amerikaanse pastor Greg Laurie heeft stevige kritiek geuit op de remake van Sneeuwwitje. Volgens de evangelist is de diepere, geestelijke boodschap van het klassieke verhaal verdwenen, zo melden diverse media. De oorspronkelijke Sneeuwwitje, gebas

Ds. W. Visscher
Video

GerGem-predikant wijst op krapte woningmarkt: "Begin zo vlug mogelijk met sparen"

In een recente preek over het zevende gebod 'Gij zult niet stelen' stond GerGem-predikant W. Visscher onder meer stil bij de krapte op de woningmarkt. De predikant stelt vast dat het voor veel jongeren tegenwoordig een grote uitdaging is om een huis

Livia Tossici-Bolt
Nieuws

Amerikaanse overheid bezorgd over juridische vervolging Britse pro-life activiste

De Amerikaanse overheid heeft zich uitgesproken over de vervolging van de Britse pro-life activiste Livia Tossici-Bolt. Dat meldt Christian Today. De vrouw zou binnen de bufferzone van een abortuskliniek een bord hebben vastgehouden met de tekst: Her

Meerartikelen

Jochem Duinhof
Video

Dorcas niet blij met bezuiniging op ontwikkelingshulp: "We zijn erg teleurgesteld"

Minister Reinette Klever kan haar bezuinigingen op ontwikkelingshulp doorvoeren. "We zijn erg teleurgesteld in de nieuwe koers die het kabinet wil varen", reageert Jochem Duinhof (foto), politiek adviseur bij Dorcas, naar aanleiding van een debat dat

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

God kan en wil niet op onbenaderbare afstand blijven

Geen enkel verhaal, hoe goed het ook is, staat alleen maar op zichzelf. Elke keer als we iemand een verhaal vertellen, of het nu echt is of verzonnen, dan hebben we daar een reden voor. We willen niet zomaar wat vertellen: we willen ook iets laten zi

Hans Reinders
Verdieping

Waarom er twee verschillende scheppingsverhalen in de Bijbel staan

De Duitse theoloog Julius Wellhausen (1844-1918) meende dat er in Genesis twee totaal verschillende scheppingsverhalen staan. Het eerste scheppingsverhaal in Genesis (1:1-2:4a) zou ongeveer vijf eeuwen voor Christus geschreven zijn door priesters. He

Kees van Dijk
Interview

Kees van Dijk neemt afscheid van Bond tegen vloeken: "We voeren geen achterhoedegevecht"

Na zeven jaar werkzaam te zijn geweest als directeur van de Bond tegen vloeken gaat Kees van Dijk (65) met pensioen. De directeur merkte een verharding in het taalgebruik in de afgelopen zeven jaar. Toch zag hij zijn werk niet als een achterhoedegeve

Diederik van Dijk
Nieuws

SGP verbijsterd: "Onze straten en steden worden gevuld met antisemitische drek"

SGP-Kamerlid Diederik van Dijk voelde zich afgelopen weekeinde een vreemde in zijn eigen land. Dat vertelde hij dinsdag tijdens het wekelijkse Vragenuur in de Tweede Kamer. De reden? Tijdens een demonstratie verkleedde een man zich als Hamas-strijder

Judy Henderson
Positief nieuws

Vrouw verbleef 35 jaar onterecht in gevangenis: "Jezus gaf me de kracht om op te staan"

In 2017 zakte Judy Henderson op haar knieën in een gevangenis in Missouri. Na 35 jaar onterecht vast te hebben gezeten voor een misdrijf dat ze niet had gepleegd, kreeg ze onverwachts gratie van gouverneur Eric Greitens. “Hij pakte me bij de schouder

ds. A. Simons
Video

Ds. Simons vertelt verhaal over verjaardagscadeau van domineeszoon

"Er was een vrouw die was op een gezelschap geweest. Dat kwam vroeger vaak voor, dat Gods kinderen samenkwamen. En die vrouw wilde ook wel eens horen wat kinderen van God tegen elkaar vertelden. Maar in plaats van dat ze daar geestelijk door opgebeur

Bikker
Nieuws

ChristenUnie dreigt motie van wantrouwen tegen PVV-minister van Asiel te steunen

ChristenUnie twijfelt of het nog genoeg vertrouwen heeft in minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie. Dat blijkt uit de woorden van fractievoorzitter Mirjam Bikker tijdens het wekelijkse Vragenuur in de Tweede Kamer. Daardoor bestaat de kans da

pastor
Nieuws

Mysterieuze dood van pastor schokt christelijke gemeenschap India

De plotselinge en mysterieuze dood van pastor Praveen Pagadala (45) heeft diepe sporen nagelaten binnen de christelijke gemeenschap van Zuid-India. De geliefde voorganger uit Hyderabad werd op 25 maart levenloos aangetroffen in een greppel langs de w

Storm op het meer
Verdieping

Een schip vol slapende leerlingen met een wakkere Jezus

Vandaag wil ik met je stilstaan bij wat misschien wel een heel bekend verhaal is uit het leven van Jezus: de storm op het meer. Of was het wel een storm? Daarover zo meteen meer. Laten we eerst lezen. Het verhaal is te vinden in Lucas 8:22-25. Op een

gebroken kruis
Nieuws

Internationale waakhond: VN laat vervolgde christenen in de steek

De Verenigde Naties falen in het beschermen van vervolgde christenen wereldwijd. Die conclusie trekt International Christian Concern (ICC), een internationale waakhond op het gebied van christenvervolging. 'Wereldwijd blijven duizenden christenen sla

Nico van der Voet
Opinie

Zet een punt achter de discussie over kinderdoop-volwassendoop

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) schreef een handreiking met betrekking tot herdopen. Op Cvandaag verschenen opinieartikelen van dominee M. van Reenen, Nico Zwart en Willem Ouweneel. In de bijdragen miste ik nog de sociologie en psychologie. Het gesp