Bouwen aan de basis: 10 speerpunten van SGP-jongeren
Ik ben opgegroeid in een seculier gezin en mocht op latere leeftijd tot geloof komen. Toen ontstond ook bij mij de drive om politiek actief te worden en mij in te zetten voor politiek bij een geopende Bijbel. Als nummer 10 op de kandidatenlijst van de SGP en tevens jongste kandidaat uit de top-10 wil ik daar met en voor jongeren een concrete invulling aan geven. Het vertrouwen in de politiek is tot een dieptepunt gedaald. De toeslagenaffaire, de aanpak van de coronacrisis, het stikstofbeleid en de woningencrisis hebben een flinke deuk geslagen in het vertrouwen van de burger in de overheid. Herstel van het vertrouwen is hard nodig. Voor de campagne vanuit SGP-jongeren hebben we daarom tien speerpunten opgesteld en gekozen voor de slogan “Bouwen aan de basis”. Ik licht graag een aantal speerpunten toe die dat doel concreet maken.
De Bijbel als basis voor de samenleving
De slogan van de SGP is “Woord houden”. In de eerste plaats verwijst deze slogan naar het Woord van God. Ik geloof dat het goed is om Gods heilzame geboden te houden want zoals Prediker 12 ons leert is dat goed is voor alle mensen. Hiermee vormt de Bijbel de meest betrouwbare basis voor onze samenleving. Dit vormt eveneens de basis waarop ik mijn politiek handelen wil baseren. Ik ben ervan overtuigd dat de Bijbel onmisbaar is voor onze samenleving en handvaten en zegeningen biedt om vele problemen op te lossen. Hierbij denk ik met name aan de zondag als collectieve rustdag waarin we kunnen ontsnappen aan de dagelijkse hectiek, naar de kerk kunnen gaan en kunnen investeren in onze naasten en familie. Maar ook de waarde van het traditionele huwelijk. Het zijn zaken die ons worden gegeven vanuit Bijbel en ons een fundament geven om vanuit te leven. Vanuit het Bijbelse vertrekpunt wijst “Woord houden” ook op het nakomen van beloften tegen elkaar, zowel vanuit de overheid als in de samenleving.
Bescherming van het ongeboren leven
Een ander belangrijk punt in de campagne betreft de bescherming van ongeboren leven. In onze samenleving is het respect voor het door God geschonken leven vervaagd. In de discussie over abortus ligt steeds meer de nadruk op het vermeende "recht" van vrouwen om over hun eigen lichaam te beslissen, waarbij het feit dat het hier om een kwetsbaar mensenleven gaat vaak volledig over het hoofd wordt gezien. Ik vind dit zorgwekkend en aangrijpend, en zal me daarom blijven inzetten voor het ongeboren leven, dat zelf geen stem heeft. Het is naar mijn mening de verantwoordelijkheid van onze samenleving om naast vrouwen te staan die onbedoeld zwanger zijn geraakt en hen te ondersteunen in soms lastige situaties. Dit zie ik als een morele plicht.
Realistische verwachtingen van jongeren en een betaalbaar (t)huis
Helaas is onze samenleving ver geïndividualiseerd en is er steeds minder oog voor elkaar. Dat is een probleem dat terugslaat op de hele samenleving en daarnaast slecht is voor het vertrouwen in de overheid en elkaar. Een zorgelijk uiting daarvan is de toenemende prestatiedruk die jongeren ervaren. Wie niet werkt, komt in de financiële problemen en wie bezuinigt op sociale contacten, vereenzaamt. Daarom sta ik voor realistische verwachtingen van jongeren en is het misschien wel belangrijker dan ooit om jongeren houvast te bieden in deze tijd.
Er zijn overigens nog meer kwesties die jongeren treffen, zoals het tekort aan woningen. Jonge gezinnen kunnen geen betaalbaar huis vinden en studenten hebben moeite met het vinden van geschikte studentenkamers. Daarom ben ik van mening dat er in verhouding meer betaalbare huur- en starterswoningen moeten worden gebouwd. Daarnaast pleit ik ervoor om de leeftijd waarop het volwassenminimumloon van toepassing is te verlagen van 21 naar 18, zodat jongeren minder financiële druk ervaren.
Bereikbaar en betaalbaar openbaar vervoer
Gedurende het hele jaar is de kloof tussen stad en platteland een veelbesproken onderwerp geweest. Om deze kloof te verkleinen moet "de regio" beter toegankelijk worden. Ik ben van mening dat elk dorp moet beschikken over een eigen bushalte en dat het openbaar vervoer voor iedereen betaalbaar moet blijven. Op deze manier blijft het aantrekkelijk om te wonen in krimpgebieden, waar ook woningen beschikbaar zijn. In tijden van vergrijzing is dit ook belangrijk om bijv. mantelzorg te faciliteren en de leefbaarheid van de regio hoog te houden.
Toekomst voor jonge boeren, vissers en tuinders
Als Randstedeling die in een regio woont met veel tuinders, sta ik volledig achter de jonge boeren, vissers en tuinders die momenteel het slachtoffer dreigen te worden van inconsistent en onbetrouwbaar overheidsbeleid. Ook onder hen is het vertrouwen in de overheid tot een dieptepunt gedaald. Als kandidaat-Kamerlid voor de SGP beschouw ik het als mijn verantwoordelijkheid om nauwlettend te luisteren naar de zorgen van deze jonge ondernemers. Zij zijn cruciaal voor onze voedselvoorziening en economie. Ik sta ervoor dat de politiek samen met de sector zoekt naar realistische en toekomstbestendige plannen.
Minder consumeren
Die realistische en toekomstbestendige plannen wil ik ook weerspiegeld zien in de overgang naar een duurzame samenleving. In debatten wordt echter een cruciaal obstakel over het hoofd gezien: ons overmatige consumptiegedrag. Dat is zichtbaar in het feit dat we in Nederland per jaar meer consumeren dan de aarde kan produceren. Earth Overshoot Day was dit jaar al op 2 augustus. In Nederland valt die dag nog veel eerder. Dit jaar op 12 april. Als we daadwerkelijk willen bijdragen aan een beter klimaat en milieu, is het essentieel dat we minder gaan consumeren. Het zijn die kleine stappen in ons eigen gedrag die we nu al kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van tweedehands spullen en kleding, vaker de fiets of het OV gebruiken, minder lang douchen etc. De taak van overheid hierin is het maken van regelgeving die onder andere de levensduur en reparatiemogelijkheden voor apparaten verbeterd en het heffen van accijns op kerosine.
Rechtvaardig en barmhartig migratiebeleid
Als christen ben ik van mening dat het onze verantwoordelijkheid is om goed voor onze (verre) naasten te zorgen. Niettemin moeten we erkennen dat Nederland tegen grenzen aanloopt wat betreft migratie. Een realistisch en toekomstbestendig beleid is daarom essentieel. Op de huidige koers, met een vastgelopen asielketen en een enorm woningtekort, bevinden we ons op een onhoudbare weg. Daarom pleit de SGP voor de invoering van quota's. Deze quota's zouden helder moeten zijn voor arbeidsmigratie en studiemigratie, en een richtsnoer moeten bieden voor asielmigratie. Concrete maatregelen omvatten het ondersteunen van NGO's om opvang in de regio te stimuleren, beperking van gezinshereniging tot het kerngezin, een humane en snelle uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers, ontmoediging van studiemigratie door middel van taaleisen, en het strafbaar stellen van werkgevers die werknemers zonder geldige verblijfsvergunning in dienst hebben.
Bescheiden overheid die haar woord houdt en geen schulden naar toekomstige generaties schuift
De overheid heeft de afgelopen jaren een te dominante rol ingenomen en heeft daardoor herhaaldelijk beloften gebroken. Nederland heeft behoefte aan een betrouwbare overheid die haar beloften nakomt en zorgt voor rust en stabiliteit. Wat de SGP betreft, betekent dat dat relevante taken zoveel mogelijk worden gedecentraliseerd naar lokale overheden, uiteraard voorzien van passende financiële middelen. Bovendien pleit de SGP ervoor dat de overheid haar bemoeienis inperkt en bijvoorbeeld stopt met subsidies die de genderideologie aan burgers oplegt, met name via het onderwijs, ook niet onder het mom van seksuele voorlichting. Deze verantwoordelijkheid ligt namelijk primair bij de ouders en niet in het onderwijs.
Kies voor christelijk, realistisch en toekomstgericht!
In de zoektocht naar een betrouwbare overheid en een samenleving gebaseerd op Bijbelse waarden, is het van belang dat er concrete stappen worden gezet. Als kandidaat op de lijst van de SGP en de jongste kandidaat in de top 10, ben ik ervan overtuigd dat het herstel van het vertrouwen tussen overheid en burger begint bij het nakomen van ons woord, zowel vanuit de overheid als tussen burgers onderling. Mijn politieke inzet wordt geleid door de tien speerpunten en de slogan "Bouwen aan de basis", waarbij de basis van de samenleving wordt gelegd op het Woord van God. Ik sta, alles samenvattend, voor een christelijke, realistische en toekomstgerichte politieke koers voor Nederland. Daarvoor hebben we elkaar en zeker ook de jongere generatie nodig. Geef jongeren een stem, en kies daarom op 22 november voor SGP, nummer 10!
Rody van Heijst is landelijk voorzitter van SGP-jongeren.
Praatmee