Opent een nieuwe relatie de weg naar geluk?
Je leest het nogal eens van gescheiden mensen die worden geïnterviewd voor een krant of magazine. Al gauw vertellen ze, gevraagd of ongevraagd, dat ze gescheiden zijn en nu in een nieuwe relatie een gelukkig leven hebben.
De vraag die dan onmiddellijk bij me opkomt is waarom ze juist dat stuk van hun leven aan ons bekend willen maken. Het interview gaat vaak over heel andere dingen maar de echtscheiding en een nieuwe relatie krijgen ineens een prominente plaats. Deze mensen hebben toch eens een bewuste keus gemaakt om met hun geliefde de rest van hun leven te willen delen?
En dan blijkt dat na enkele jaren dat 'het vuur' eruit is. Zij die wederzijdse trouw beloofden kunnen elkaar niet meer verdragen en het resultaat is dat het huwelijk strandt. Vanaf dat moment noemen ze degene die ze eerder zo lief hadden 'mijn ex'.
Mannen, van middelbare leeftijd bijvoorbeeld, willen nog wel een keer 'vlammen'. Ze laten vrouw en kinderen in de steek en gaan verder met een jonge meid die een leeftijdgenoot van hun dochter had kunnen zijn.
Het Amerikaanse Institute for American Values deed al in 2002 onderzoek naar echtparen die uit elkaar gingen en stelde de vraag of ze ook werkelijk gelukkig waren geworden in hun nieuwe relatie. In het rapport 'Does Divorce Make People Happy?' met als ondertitel 'Findings from a Study of Unhappy Marriages' vinden we de onderzoeksresultaten.
Waarom is dit verslag nu zo interessant? Ten eerste zijn de onderzoekers gerenommeerde wetenschappers, verbonden aan diverse Amerikaanse universiteiten te weten die van Chicago, Minnesota en Denver. Het tweede wat het rapport zo lezenswaardig maakt, is de bewering dat mensen in een nieuwe relatie gelukkiger zijn dan ooit te voren, maar voor een heel klein deel opgaat. Een minimaal deel zelfs.
Enkele highlights: Uit het onderzoek bleek dat echtparen die uit elkaar gingen, vijf jaar na de scheiding niet gelukkiger waren, dan voor hun scheiding. Bovendien is van tweederde van de ongelukkig getrouwde koppels, die wel bij elkaar bleven, vastgesteld dat ze na vijf jaar weer een gelukkig huwelijk hadden.
Tachtig procent van de koppels die hun huwelijk als zeer ongelukkig beoordeelden, en bij elkaar bleven, zeiden eveneens dat ze na vijf jaar weer gelukkig waren in hun relatie. Slechts 19 procent zei na een scheiding en hertrouwen gelukkiger te zijn geworden. De onderzoeksresultaten maken een eind aan de mythe dat een scheiding van ongelukkig getrouwden per definitie de weg opent naar nieuw geluk.
Hoe was het mogelijk dat de situatie van de ongelukkige paren in vijf jaar tijd veranderde in een gelukkig huwelijk? Als voornaamste reden wordt genoemd: uithoudingsvermogen. Volharding door hen die hun huwelijk wilden redden. Anderen waren assertief. Zij zochten in een situatie van dreigende echtscheiding actief naar hulp van therapeuten, ouders of andere familie.
Met andere woorden, er was ondanks de (grote) problemen een sterke wil om het huwelijk in stand te houden. Ras, leeftijd, geslacht en inkomen waren hierin niet bepalend.
Maakt een echtscheiding mensen gelukkiger dan in een ongelukkig huwelijk te blijven? Veel Amerikanen denken van wel, zo blijkt uit de studie. Echter, de resultaten van het onderzoek spreken deze gedachte grotendeels tegen. Echtscheiding verminderde de symptomen van depressie niet bij hen die ongelukkig getrouwd waren. Ook het gevoel van eigenwaarde werd niet verbeterd in vergelijking met ongelukkige echtgenoten die wel bij elkaar bleven.
Het grootste deel van de ongelukkig getrouwden die gescheiden waren, bleken uiteindelijk niet gelukkiger te zijn dan ongelukkig getrouwden, die wel bij elkaar bleven. Zelfs ongelukkige echtgenoten die gescheiden en hertrouwd waren, werden gemiddeld niet gelukkiger dan ongelukkige echtgenoten, die getrouwd bleven.
Toch nog maar eens nadenken voordat we spreken over 'mijn ex'. Bovendien… ooit iets gelezen in Gods Woord over 'mijn ex'?...
Bovenstaande column van schrijver Willem Lingeman verscheen in zijn recente boek 'Gelovigen | Gespiegeldt'. Klik hier voor meer informatie over het boek en om de uitgave te bestellen.
Praatmee