15 doden en tientallen christenen ontvoerd bij aanval islamitische Fulani-herders op Nigeriaans dorp

Wederom zaaiden islamitische Fulani-herders afgelopen weekend dood en verderf onder christenen in Nigeria. Bij een aanval op het dorp Dogon Noma in de zuidelijke staat Kaduna zijn vijftien christenen om het leven gekomen. Daarnaast zijn er 32 christenen ontvoerd.
Ooggetuigen vertellen tegenover Morning Star News over de aanval die vroeg in de morgen plaatsvond. ‘Honderden Fulani-herders omsingelden het dorp en schoten gericht op de bewoners’, vertelt dorpbewoner David Musa. Ook sprak het medium met Moses Ishaya die naar eigen zeggen twee familieleden verloor bij de aanval: ‘Met pijn in mijn hart moet ik u vertellen van een aanval op ons dorp Dogon Noma door Fulani-herders’, schrijft hij in een sms. ‘Bij de aanval zijn twee van mijn familieleden om het leven gekomen.’
Naast de vijftien christenen die de aanval niet overleefden, zijn er volgens direct betrokkenen ook nog eens 32 christenen uit het dorp ontvoerd. Ernest Maidawa, jeugdwerker in het dorp, roept de overheid op om dringend actie te ondernemen: “We zijn zeer bedroefd over deze nieuwe aanvallen en de gruwelijke moorden die op onschuldige christenen plaatsvonden. We roepen de overheid op om in te grijpen en de golf van aanvallen op onschuldige christenen een halt toe te roepen. De regering zou zowel op landelijk als regionaal niveau meer moeten doen om. Ze geven er geen blijk van alles eraan te doen om christelijke levens en eigendommen te beschermen.”
Volgens diverse bronnen vond er dinsdag 12 september nog een ontmoeting plaats tussen christelijke leiders uit de staat Kaduna en politiefunctionarissen uit die staat. Doel hiervan was om de relatie te verbeteren en de politie aan te sporen meer te doen aan de zware christenvervolging in de staat.
Meeste doden
In geen enkel land ter wereld zijn in 2022 zoveel christenen gedood als in Nigeria, zo bleek uit de World Watch List van 2023. Ook voert het land de lijst aan met de meest bekende gevallen van ontvoering, verkrachting, mishandeling en intimidatie. Verder worden er in Nigeria de meeste gebouwen en eigendommen vernield vanwege religieuze redenen en staat het land op de tweede plaats wat betreft aanvallen op kerken.
Fulani-herders
De islamitische Fulani-herders zijn met miljoenen aanwezig in Nigeria. Het merendeel van hen is niet extremistisch en pleegt ook geen aanslagen of aanvallen op christenen en christelijke dorpen. Een klein gedeelte doet dat echter wel en zorg met grote regelmaat voor veel dodelijke slachtoffers. Dat lijkt de laatste maanden toe te nemen. Daarbij zijn christenen het belangrijkste doelwit. Volgens christelijke leiders in Nigeria willen de extremistische moslims maar één ding: met geweld het land van het christendom ‘bevrijden’ en de islam opleggen. De strijd gaat echter niet alleen om religie, maar ook om vruchtbaar land voor vee en landbouw.
Volgens Open Doors werken Fulani-herders steeds meer samen met islamitische terreurgroepen zoals Boko Haram en ISWAP. Daarbij worden christenen én moslims die hun ideeën niet delen aangevallen. Het geweld verspreidt zich volgens de organisatie steeds meer over het hele land.
Praatmee