Christenen waarschuwen Britse premier voor omstreden 'homowet'

De Britse organisatie 'The Christian Institute' heeft minister-president Rishi Sunak gewaarschuwd voor het eventueel doorvoeren van een wet tegen 'homobekering', ook wel conversietherapie genoemd. Volgens Christian Today maakt de christelijke organisatie zich zorgen over de restricties voor kerken en geestelijken die gaan gelden als de Britse regering de conversietherapiewet overneemt die nu in Australië van kracht is.
In de Australische provincie Victoria geldt namelijk sinds een jaar een wet waardoor het voor kerkelijk leiders inmiddels verboden is om bepaald advies en gebed aan te bieden. De gebeden en adviezen die het betreft zijn volgens de christenen echter in lijn met een Bijbelse visie op seksualiteit.
De wet zegt namelijk dat gebeden die 'naar alle waarschijnlijkheid schadelijk zijn', gebeden zijn die vragen 'om genezing, om iemand te veranderen, om ervoor te zorgen dat iemand niet achter zijn begeerten aanloopt'. Hieronder vallen ook 'gesprekken over iemands gebrokenheid en de noodzaak zonden te belijden' en het vragen of 'iemand celibatair wil leven voor langere tijd'.
Grillen
Kortom, The Christian Institute is bang dat wanneer de wet er zou komen, ook gebeden als het Onze Vader strafbaar worden gesteld. Dit zou al kunnen gebeuren wanneer een dergelijk gebed in het bijzijn of samen met iemand uit de LHBTI-gemeenschap gebeden wordt. In het Onze Vader wordt namelijk gevraagd om 'onze zonden te vergeven' en 'ons niet in verzoeking te leiden'.
Wat mogen christelijke leiders dan nog wel in hun pastorale gesprekken met LHBTI'ers? 'Bidden voor leiding', 'erkennen dat God van ieder individu houdt' en 'mensen bevestigen in het feit dat ze naar Gods beeld gemaakt zijn en dus perfect zijn zoals ze zijn', aldus de richtlijnen in de huidige wet van Victoria.
Simon Calvert, directeur bij The Christian Institute, hoopt dus niet dat de Australische wet gekopieerd wordt naar een Britse versie. "Gelovigen kunnen ongetwijfeld de ergste gevolgen van deze wet gaan ondervinden. Zoals we in Victoria hebben gezien, zal het niet lang duren voordat bepaalde instanties denken het recht te hebben te bepalen wat kerken wel en niet kunnen bidden en onderwijzen."
Calvert vervolgt: "Zij die weigeren de Bijbelse leer overboord te gooien, kunnen zichzelf in korte tijd overgeleverd zien worden aan de grillen van een rechtbank. Er is namelijk een overvloed aan christelijke geloofsbelijdenissen en leerstellingen die in strijd zijn met de richtlijnen van deze wet. Omdat de kern van het evangelie is dat zondaars vergeving nodig hebben en zich moeten bekeren. Alleen met Gods hulp kunnen we weerstand bieden tegen verleiding."
Praatmee