Leah en David ontdekten de kracht van vergeving: "God gebruikte het ergste ten goede"

Levensverhaal25 augustus 2023 Comité Gemeentehulp Israël

In Nederland kunnen wij ons nauwelijks voorstellen hoe moeilijk het is om uit te komen voor je geloof binnen een joods-orthodoxe of islamitische omgeving. Het verhaal van David en Leah leert ons wat de gevolgen daarvan kunnen zijn: het kan je je leven kosten. Ze overleefden talloze bedreigingen, haatcampagnes, vechtpartijen en zelfs een bomaanslag. CGI sprak met het Joodse echtpaar David en Leah, ouders van zes volwassen kinderen over hun werk onder Joden en Arabieren. En over de kracht van gebed en vergeving.

De sluier die verdween
Dit verhaal legt de focus op hun leven in Israël, maar ook hun achtergrond is relevant. David en Leah groeiden op in een Joods milieu in New York, David werkte voor een orthodoxe-joodse familie en Leah komt uit een conservatieve familie. Leah wist één ding zeker: we kunnen alles onderzoeken, maar Jezus is niet voor Joden. Toch kwam voor beiden na een innerlijke strijd de diepe overtuiging van zonde en een besef van de noodzaak tot Jezus te komen. Dat ging bij beiden gepaard met fysieke verschijnselen. David zag schaduwen uit zijn lichaam weggaan en Leah zag een zwarte doek voor haar ogen verdwijnen. Toen ze later in 2 Korinthe 3:14 las over de sluier die over het oude verbond ligt en alleen door het geloof in de Messias verdwijnt, begreep ze wat ze had meegemaakt.

De roeping naar Israël
Ze ontvingen een roeping onder het Joodse volk en maakten in 1985 alijah naar Israël. Toen ze in de stad Ariël in Samaria gingen wonen, was het nog een klein stadje met slechts vier messiaanse families. Die vertelden hen niet te praten met inwoners over Jezus omdat ze geen problemen wilden met de rabbi’s en ze nu bekend stonden als aardige mensen. David vroeg daarop: “Wat heb je eraan als mensen je aardig vinden? Je bewijst ze geen gunst als je het Evangelie achterhoudt.” Vanaf dat moment deelden ze hun geloof met mensen om hen heen. Maar dat bleef niet lang onopgemerkt.

De tegenstand in de stad
Het duurde niet lang of een groep rabbijnen kwam langs om David en Leah te verbieden over Jezus te praten, waarop David vroeg of we hier in de communistische Sovjet-Unie of China woonden. De rabbijn dreigde David daarop het leven van de familie heel zuur te maken. En dat gebeurde ook: David kon geen werk vinden, mensen negeerden hen en op school werd gezegd dat de kinderen niet welkom waren. 

David vertelt: “Er kwamen mannen die via megafoons in onze straat waarschuwden dat er gevaarlijke missionarissen in de straat woonden die Joodse zielen kwamen stelen. Mensen werd gevraagd een petitie tegen ons te tekenen. De buren weigerden dat gelukkig. Een andere man zei tegen ons: ik weet niet wat je gelooft maar ik zie wel dat je God meer respecteert dan ik.” 

De druk werd opgevoerd. Overal in de stad verschenen posters met teksten waarmee mensen werden gewaarschuwd voor het gezin. Ook verschenen er artikelen in de lokale krant. David: “Op een dag kwam er een man die onze deur in sloeg. Hij vervloekte mij en daagde mij uit tot een gevecht omdat zijn vrouw door mij was gaan geloven. Ik zei tegen hem: Schlomo, er zijn kinderen bij, laten we naar buiten gaan. Ik vroeg God mij te helpen om niet terug te slaan. Beneden gekomen was Schlomo ineens verdwenen.” 

Twee jaar lang bleef de man David vervloeken tot hij ineens weer voor de deur stond. “Hij kwam zich nu verontschuldigen, vroeg om vergeving en gaf me een kus. Die avond en nacht verbleef ik bij hen thuis, we aten samen en spraken over het Evangelie tot aan het ontbijt. Hij werd een goede vriend en nodigde ons en andere gelovigen vaak bij hem thuis uit. Vijf jaar geleden overleed hij.” 

Thee met Palestijnen
Maar de tegenstand in de stad bleef sterk en op een dag in de jaren ‘90 zei David: “Als de Joden het niet willen horen, ga ik wel naar de Arabieren”. Zo ging hij met Doron, een vriend, in hun oude auto naar Arabische dorpen, met een doos bijbels. 

Al snel stonden er 80 mannen om David en Doron heen die allemaal nieuwsgierig waren en een bijbel wilden. Tot één man de bijbel in de lucht hield en riep: jihad! Jihad! De mannen begonnen op hen in te slaan en beiden konden ternauwernood in de auto kruipen. Een andere man wilde met een steen de achterruit in slaan, maar dat lukte niet. Iemand probeert David aan zijn haar door het openstaande raam naar buiten te trekken en riep dat hij zou sterven. David geloofde hem. Maar terwijl iemand zich aan de ruitenwisser vast klampte, konden ze toch ontkomen.

David: “Een dag later zei mijn vriend Doron tegen mij dat hij het niet goed vond dat we met zoveel angst zijn vertrokken uit het dorp. Ze besloten terug te gaan en parkeerde de auto voor de moskee. Terwijl Leah thuis bezorgd achterbleef, ontmoetten David en Doron één van de mannen die vroeg waarom ze terugkwamen na wat er de dag ervoor gebeurd was. David zei dat hij iets was vergeten te vertellen. De man antwoordde: “als het zo belangrijk is, kom dan thuis bij mij thee drinken.” Thee drinken bij Arabieren betekent dat je vrienden bent. Toen David en Doron vertelden over de Messias Jezus, gingen de oren en ogen van de man open. Hij werd zo enthousiast dat hij hen vervolgens langs al zijn acht broers mee nam. De thee maakte plaats voor een maaltijd en pas om 1 uur ’s nachts waren de mannen weer thuis.  

Het gebeuren leidde tot een kleine opwekking in dorpen op de Westbank. Veel mensen ontvingen visioenen over Jezus en al snel waren er zo’n 250 gelovige Arabieren in en rond Ramallah. Dat veranderde toen de Palestijnse Autoriteit de dorpen overnam en afvallige moslims werden vervolgd. Ze werden gearresteerd, gemarteld en sommigen werden door het hoofd geschoten omdat ze islam hadden verlaten. Er zijn nu nog gelovigen die in het geheim op wisselende tijden en adressen samenkomen.

Open raampje
Begin deze eeuw gingen Joden en Arabieren nog veel met elkaar om, er was geen afscheidingshek of muur en veel Arabieren spraken toen nog Hebreeuws. De gelovige Arabieren kwamen bij David en Leah thuis, maar brachten wel hun eigen cultuur mee. Als de mannen samen kwamen, konden daar geen vrouwen bij zijn. Leah vond dat heel moeilijk omdat ze haar eigen woonkamer moest verlaten als er bezoek was. Leah: “Ik realiseerde mij dat ik er in mijn hart nog van was overtuigd dat deze mensen mijn vijanden waren. Toen ik dit in gebed bracht, stond er een klein raampje open en het was alsof Gods liefde daardoor heen stroomde en mij geheel vervulde. Vanaf dat moment kon ik mijn vijanden zien als broeders. Dat was achteraf ook nodig om klaar te zijn voor de volgende gebeurtenis.” 

De aanslag
In 2008 waren David en Leah in Jeruzalem voor Poerim, het feest waarbij Joden elkaar cadeau’tjes geven, maar dat voor het gezin veranderde in een nachtmerrie. Leah kreeg een telefoontje van hun jongste zoon Ami die toen 15 was en alleen thuis was. Iemand had een cadeau’tje bezorgd en hij vroeg door de telefoon of hij het mocht openen. Het cadeau’tje bevatte een bom die explodeerde in het gezicht van de jongen.

In het ziekenhuis konden ze hun zoon met moeite identificeren, dat lukte dankzij zijn lengte en stukjes basketbalshirt. Hij had 100 stukjes bomschraapsel in zijn lichaam en overal derde graads brandwonden. Toen de politie hen in het ziekenhuis vroeg of ze enig idee hadden wie dit gedaan kon hebben, antwoordde Leah dat het misschien Palestijnen waren. De politie zei ervan uit te gaan dat de aanslag vanuit Joods-orthodoxe hoek kwam. 

Terwijl Leah en David ieder moment hun zoon konden verliezen, was het voor David alsof ie in een put viel waar ie nooit meer uit zou komen. Op dat moment kreeg hij een visioen over de Heer op zijn troon waardoor hij realiseerde dat God de controle over de situatie behield. David vertelde Leah dat hij de Heer hoorde zeggen dat er een besluit in de hemel was genomen die je niet zult begrijpen, maar dat Ami zal herstellen en het ziekenhuis lopend zal verlaten. 

De aanslag haalde het internationale nieuws en duizenden mensen over de hele wereld baden voor Ami. Soms waren er wel 80 mensen in het ziekenhuis om voor hem te bidden. 

De jongen onderging tientallen operaties en moest maandenlang revalideren. Toen zijn basketball coach op bezoek kwam, zei die dat Ami beslist moest terugkomen. Dat leek toen onmogelijk, maar is uiteindelijk na een aantal jaren wel gebeurd.

Kracht van vergeving
Anderhalf jaar later werd de aanslagpleger opgepakt. Hij had meerdere bommen geplaatst en twee Arabieren vermoord en kreeg daar bij elkaar 90 jaar cel voor. Terugkijkend zeggen David en Leah: “Door de aanslag wist heel Israël dat er Joden zijn die geloven dat Jezus de Messias is. Het leidde tot veel mogelijkheden om te getuigen. God gebruikte het ergste wat er kon gebeuren ten goede. Wij hebben twee dingen geleerd: de kracht van vergeving en de kracht van gebed. Als we niet hadden kunnen vergeven, waren we tweemaal slachtoffer geweest en konden we niet verder met ons leven. Je moet God gehoorzamen, wat er ook gebeurt.”

Het klimaat in Israël is met de komst van de nieuwe nationaal-religieuze regering een stuk grimmiger geworden naar christenen en messias belijdende Joden. David en Leah: “Tegenstanders doen alles om ons te stoppen. Deze nare dingen gebeuren, maar God is er altijd onmiddellijk bij om je te steunen en Hij vecht voor je. Wat we zien is tijdelijk, wat eeuwig is, zien wij niet.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Prins Bernhard
Nieuws

Prins Bernhard verklaarde met hand op de Bijbel: "Ik was nooit een nazi"

"Ik kan met de hand op de Bijbel verklaren: ik was nooit een nazi. Ik heb nooit het partijlidmaatschap betaald, ik heb nooit een lidmaatschapskaart gehad", verklaarde prins Bernhard ooit in een serie vraaggesprekken die hij voor zijn dood had met de

Maasbach Worship
Nieuws

Maasbach World Mission Conferentie in Den Haag

De jaarlijkse conferentie (6 tot en met 8 oktober) van de Stichting Johan Maasbach Wereldzending staat dit jaar helemaal in het teken van missions en evangelisatie. In een tijd waar men veel hoort over de ontkerkelijking in Nederland, is er tegelijke

Guido Hamelink
Nieuws

Nieuwe bestuursvoorzitter A Rocha Nederland

Guido Hamelink (41) is de nieuwe bestuursvoorzitter van A Rocha Nederland. Hij volgt Harm Schoten op, die sinds 2017 voorzitter was van de christelijke natuurbeweging. Guido is algemeen directeur van ecologisch adviesbureau NLadviseurs dat zich inzet

Shalva-band
Nieuws

Christenen voor Israël organiseert concerten met Shalva-band

Ze zouden Israël vertegenwoordigen in 2019 in de finale van het bekende Eurovisie Songfestival, en werden beschouwd als één van de grootste kanshebbers. De Shalva-band, een muziekgroep van Israëlische artiesten met een verstandelijke en lichamelijke

Prof. dr. Bernhard Reitsma
Nieuws

Belijden we als christenen een inclusief of exclusief geloof?

Is het zo dat christenen openstaan voor iedereen? Dat je in de kerk en de christelijke gemeente mag komen zoals je bent? In alle gebrokenheid en onvolmaaktheid? Dat lijkt wel de enig logische conclusie te zijn die je uit het Evangelie kunt trekken. A

Politiek
Nieuws

Medische ethiek: Wat zijn de standpunten van de grootste politieke partijen?

Welke standpunten hebben de in de peilingen vijf grootste partijen op medisch-ethisch gebied? In dit overzichtsartikel lichten we de partijprogramma’s van VVD, GroenLinks/PvdA, PVV, BBB en D66 door op dit gebied. Hoe kijken deze partijen naar abortus

Ds. P. den Ouden
Nieuws

HHK-predikant roept christenen op om dagelijks te bidden voor de vervolgde kerk

‘Want ik hoop door uw gebeden aan u geschonken te worden’. Het zijn de woorden van Paulus aan het begin in de brief aan Filemon. Wanneer hij ze optekent, zit hij gevangen. Maar terwijl hij vastzit, ontvangt hij veel kracht. Er wordt namelijk door vel

Paus Franciscus
Nieuws

Paus ziet zegen voor homostellen als pastorale optie: "Maar hoeft niet per se de norm te worden"

In antwoord op de vraag van vijf kardinalen naar het zegenen van een homoseksuele relatie zegt paus Franciscus open te staan voor zo'n zegening als pastorale optie, dat melden diverse media. De paus gaf aan dat het volgens hem een uiting van "pastora

Meerartikelen

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop
Nieuws

Terugkijken: SGP-Kamerlid Roelof Bisschop kritisch over spreidingswet

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer twee dagen over de spreidingswet waarvan het lot nog altijd onzeker is. Veel partijen stellen dat gemeenten meer tijd moeten krijgen om opvangplekken voor asielzoekers te kunnen realiseren. In het actualitei

Pakistaanse voorganger verwond zichzelf opzettelijk met pistool
Nieuws

Pakistaanse voorganger verwondt zichzelf opzettelijk met pistool

De Pakistaanse predikant Eleazar Sidhu is vorige week aangeklaagd wegens het uiten van valse beschuldigingen, meldt Morning Star News. De predikant stelde begin vorig maand beschoten te zijn door moslimextremisten en spande een zaak aan bij de politi

Marokko aardbeving
Nieuws

Marokkaanse christenen zetten zich in voor slachtoffers aardbeving

In Marokko wonen niet heel veel christenen, maar toch zijn ze er. En ze bieden hulp na de verwoestende aardbeving van enkele weken geleden, waarbij rond de 3000 mensen om het leven kwamen. Enkele mooie initiatieven van Marokkaanse christenen kwamen a

Ds. Willem Glashouwer
Nieuws

Wat het Loofhuttenfeest tot christenen uit de volkeren te zeggen heeft

Jezus vierde het Loofhuttenfeest mee, op Zijn eigen manier. We lezen het in Johannes 7:37-38: “En op de laatste, de grote dag van het feest, stond Jezus op en riep, zeggende: "Indien iemand dorst heeft, hij kome tot Mij en drinke! Wie in Mij gelooft,

Lee Strobel
Nieuws

Voorganger Lee Strobel sprak met de oprichter van Playboy over Jezus

Lee Strobel sprak afgelopen zondag bij de First Baptist Church in Dallas, daar refereerde hij aan zijn ontmoeting met wijlen Playboy-baas Hugh Hefner. De 71-jarige bestseller-auteur is bekend van zijn boek 'Bewijs genoeg' waarin hij dertien topwetens

Oekraïense kerken bekritiseren voorstel om porno-industrie te legaliseren
Nieuws

Oekraïense kerken bekritiseren wetsvoorstel om porno-industrie te legaliseren

Het plan om de porno-industrie in Oekraïne te legaliseren is een "destructief initiatief", menen tal van religieuze leiders in Oekraïne. CNE News meldt dat Oekraïense kerken met kracht het politieke voorstel om porno legaal te maken, verwerpen.  De O

Ds. Arie van der Veer
Nieuws

Veel christenen hebben het niet over de angst der hel

Hoewel het meer dan vijftig jaar geleden is, zitten de oude psalmen er bij mij nog altijd goed in. Wat ik me nu vooral realiseer is, dat het vooral psalmen waren ‘op donkere toon’. Onder de lange lijst van oude psalmen die ik uit mijn hoofd ken, staa

Piet Vergunst
Nieuws

Israëlzondag stelt verhouding van de kerk tot het jodendom aan de orde

Staat het christelijk geloof nu tegenover het jodendom, of niet? Die vraag kon op (Israël)zondag (afgelopen zondag, red.) aan de orde komen, als de voorganger het aangeboden materiaal van de Protestantse Kerk volgt. De verhouding van Jezus tot de Far

Ulrich
Levensverhaal

Ulrich leerde één grote les in zijn leven: "Zonder God red je het niet"

Ulrich (47) fietste onlangs voor de zevende keer mee met Cycle for Hope. Hij is 13 jaar getrouwd met Esther en werkt bij een metaalbedrijf. Twintig jaar geleden zag zijn leven er compleet anders uit. “Ik zat zwaar verslaafd in een leeg huis. Alles wa

Psalmen Challenge
Nieuws

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 24

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

LEV
Positief nieuws

Kom bij met dit prachtige lied van LEV: 'Haal maar adem'

LEV heeft een schitterend lied uitgebracht om even bij op adem te komen. Het nummer 'Haal maar adem' gaat over jezelf overgeven aan God en het loslaten van de strijd. Het leven kan ons soms het idee geven dat we heel erg ons best moeten doen om alles

Gerdien Blom
Positief nieuws

Gerdien wilde blik naar boven gericht houden bij begrafenis dochter

Een krachtig getuigenis van Gerdien Blom, de moeder van acht kinderen was de afgelopen tijd te zien bij 'Een huis vol' van de KRO-NCRV. In gesprek met Cvandaag vertelde ze eind 2021 over de begrafenis van haar dochter Miriam (6). Ondanks al het leed