Kerken in Malawi protesteren vandaag massaal tegen legalisering homorelaties
In heel Malawi gaan kerken vandaag de straat op om op vreedzame wijze te protesteren tegen de legalisering van homoseksualiteit en homorelaties, meldt het Reformatorisch Dagblad. Aanleiding voor de massale protestacties is een rechtszaak die momenteel loopt over de zogeheten anti-homowetten. Christenen in Malawi vrezen dat het Constitutioneel Hof in Blantyre relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zal legaliseren.
Ter voorbereiding van de zittingsdagen, die volgende week plaatsvinden, willen christenen uit het Afrikaanse land daarom hun standpunten des te meer duidelijk maken. De christenen in Malawi beschouwen het huwelijk als een door God tussen man en vrouw ingestelde verbintenis en het ontvangen van kinderen alleen in die vorm zijn toegestaan.
Verder noemen de kerken in een verklaring homoseksualiteit als “onnatuurlijk en on-Bijbels” maar wordt dit ook als een vorm van bedreiging voor het traditionele gezin beschouwd. Ook zou het eventueel legaliseren van homorelaties indruisen tegen de culturele overtuiging van het volk.
De kerken zijn dan ook van mening dat de overheid van Malawi deze “fundamentele wetten” niet zomaar mag wijzigen zonder de instemming van het volk. De voorbije maanden hebben verschillende kerken hun krachten rondom deze kwestie gebundeld. Zo brachten ze verklaringen uit, riepen ze kerkleden op om hun stem te laten horen en werden er kanselboodschappen verspreid.
De plannen om te demonstreren bestonden al langer, maar werden vooralsnog uitgesteld omdat kerkleiders hun bereik wilden vergroten door met meer kerken samen te werken. Aan de demonstratie, die vandaag plaatsvindt, nemen de volgende kerken deel: Evangelical Association of Malawi, de Raad van Kerken in Malawi, de Rooms-Katholieke Kerk en de Church of Central Africa Presbyterian. Die laatste kerk werkt onder meer samen met de Gereformeerde Zendingsbond.
De protestacties vinden op grote schaal plaats, waar het de bedoeling is dat er in elk district geprotesteerd wordt en tevens een petitie aan lokale overheden uitgedeeld wordt. In die petitie wordt onder meer gesproken over een 'pad van rebellie tegen God'. Verder worden christenen opgeroepen zich te verenigen en te bidden of de legalisering van homoseksualiteit voorkomen mag worden.
Opvallend is dat de kerkleiders zich ook richten tot de internationale gemeenschap. Daarbij vragen ze of die hen geen waarden en normen willen opleggen die in strijd zijn met hun eigen religieuze overtuiging en hun cultuur.
Praatmee