Ik was een mooiprater (maar mijn vrome praatjes waren vooral voor mezelf)

Dagelijks leven12 juli 2023 Hilbért Steen Redeker
Hilbert

Deze keer begin ik mijn blog met een bekentenis. Het is namelijk zo dat ik heel lang heb gedacht dat ik op de juiste weg was. Ik liep me het vuur uit de sloffen om te doen wat God van mij vroeg. Tenminste dat dacht ik. Jarenlang ben ik actief geweest binnen de gospelwereld. Onder het mom van; ‘alles voor de goede zaak’ heb ik dingen gedaan die gewoon niet goed waren. Ik heb slechte dingen gezegd over mensen. Ik heb, zonder dat ik mij dat bewust was, mensen genegeerd en geschoffeerd. Ik heb mensen dingen beloofd die ik achteraf soms helemaal niet waar kon maken. Ik was een ‘mooiprater’, vooral wanneer ik er zelf beter van kon worden. Man, man, wat kon ik het dan allemaal mooi oppoetsen. Met mijn mooie vrome praatjes deed ik het eigenlijk alleen maar voor mijzelf. Het ergste was nog; ik dacht oprecht dat ik hiermee op de juiste weg was.

September 2018 kwam daar ineens verandering in. Ik heb toen heel eenvoudig, bij een goede vriend aan de keukentafel mijn hart aan de Heer gegeven. Mijn gebed was dat ik wilde veranderen. Ik wilde leven volgens het plan van de Heer. In mijn gebed heb ik gevraagd of de Heer mij hierin wilde bijstaan. Wat is er toen veel positief veranderd in mijn leven. De Heer heeft Zijn licht doen schijnen over mijn leven. Een keuze die ik iedereen van harte kan aanraden. Mijn keuze en het proces wat daarop volgde noemen we ook wel met een mooi woord bekering of bekeren. Toen Jezus startte met Zijn bediening, begon hij met de oproep tot bekering.

“Bekeer u, want het koninkrijk der hemelen is nabij” (Mattheus 4 vers 17).

Blijkbaar was deze boodschap dusdanig belangrijk dat Jezus juist met deze opdracht Zijn bediening begint.

Ook Johannes de Doper sprak al over bekering en daarvoor in het oude testament wordt er eigenlijk nog veel meer gesproken over bekering. Het woord bekeren of bekering is misschien een beetje een zwaarmoedig woord geworden, maar het is nog steeds zeer actueel. De betekenis is even eenvoudig als moeilijk tegelijk. Het is een woord dat meerdere betekenissen in zich heeft. Als we kijken hoe het woord bekering in de Bijbel in het Oude Testament gebruikt werd, kunnen we spreken over het echte omkeren, je leven veranderen. Van mensgericht naar Godgericht leven. Als we dit in het Nieuwe Testament bekijken, gaat het meer over verandering in denken. Aan de ene kant gaat het dus om een verandering in levensstijl, een zichtbare ommekeer en aan de andere kant om een verandering in denken.

Het woord bekering is misschien een beetje een zwaarmoedig woord geworden, maar het is nog steeds zeer actueel. 

Je vraagt je misschien af ‘is het niet heel makkelijk gedacht, om te denken dat je er dan bent’. Je hebt helemaal gelijk, want er is inderdaad meer nodig. Ieder jaar vieren we Pinksteren, de uitstorting van de Heilige Geest. Wanneer jij oprecht je leven wil veranderen en je geeft oprecht je hart aan de Heer (lees bekering) dan zal de Heer dat nooit onbeantwoord laten. Hij zal je Zijn Heilige Geest zenden om je bij te staan. Deze zal je de kracht, energie en inzicht geven om die stappen te zetten die nodig zijn om je leven daadwerkelijk te veranderen.

Voor mijn bekering zag ik niet in waarom en op welke punten ik zou moeten veranderen. Dat veranderde op het moment dat ik mijn hart aan de Heer gaf. Stukje bij beetje openbaarde de Heer Zich meer en meer in mijn leven. ‘Openbaren’ ook weer zo’n lastig woord. Eén van de meest gebruikte Griekse woorden voor openbaren is apocaluptein, dat onthullen of ontdekken betekent. Je kunt daarbij denken aan het wegschuiven van een gordijn waardoor we uitzicht krijgen op een andere werkelijkheid. We krijgen daarmee meer en meer zicht op Gods werkelijkheid en Zijn doel met ons leven. Dat is essentieel om te willen en kunnen veranderen.

Het grootste deel van deze mensen praat met allerlei mooie Bijbelteksten hun huidige en onveranderde zondige leven goed. 

Hoe sta jij hierin? Ben jij bereid te veranderen? Ik spreek regelmatig mensen die het niet zo nodig vinden om te veranderen. Excuses zijn vaak: ‘Ik ben christen en ga twee keer per zondag naar de kerk, ik lees de bijbel en bid voor mijn eten’. ‘Naar mijn idee is dat voldoende’. Of ‘ik heb zondags in de preek nog nooit gehoord dat ik me zou moeten veranderen’. Het grootste deel van deze mensen praat met allerlei mooie Bijbelteksten hun huidige en onveranderde zondige leven goed. Deze denkwijze is puur menselijk. Paulus is daar duidelijk over.

“Het is duidelijk, wat de werken van het vlees zijn: hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, veten, twist, afgunst, uitbarstingen van toorn, zelfzucht, tweedracht, partijschappen, nijd, dronkenschap, brasserijen en dergelijke, waarvoor ik u waarschuw, zoals ik u gewaarschuwd heb, dat wie dergelijke dingen bedrijven, het Koninkrijk Gods niet zullen beërven.” Galaten 5: 18-21

Veranderen is dus noodzakelijk. Kies je voor Jezus of verkies je liever voor de wereld met al haar leugens. Ik hoor regelmatig om mij heen dat het allemaal nog wel meevalt in de wereld, maar dan ben je toch echt versluierd. De wereld staat in brand. Kijk eens naar de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), de aankondiging van digitale valuta, de uitbuiting van een pandemie om mondiaal bestuur tot stand te brengen, de explosieve toename van agressie. De seksuele immoraliteit en de promotie van de LHBTIQ+ agenda gericht op onze kinderen, binnen de kerk krijgt dit ook meer en meer voet aan de grond. Denk eens aan de wijdverspreide wetteloosheid overal, de huidige gebeurtenissen die zich in Europa en de rest van de wereld ontvouwen, hoe abortus goed gepraat wordt, hoe euthanasie de normaalste zaak van de wereld is geworden. Alles wat recht is wordt kromgepraat en alles wat krom is wordt recht gepraat. We leven in een omgekeerde wereld.

Deze wereld is eindig, we zitten volop in de eindtijd. Jezus komt spoedig om Zijn Gemeente thuis te halen. Wat staat er in de Bijbel?

‘Want de Heere Zelf zal met een geroep, met de stem van een aartsengel en met een bazuin van God neerdalen uit de hemel. En de doden die in Christus zijn, zullen eerst opstaan. Daarna zullen wij, de levenden die overgebleven zijn, samen met hen opgenomen worden in de wolken, naar een ontmoeting met de Heere in de lucht. En zo zullen wij altijd bij de Heere zijn. Zo dan, troost elkaar met deze woorden. (1 Thessalonicenzen 4:15-18)

Het is daarom belangrijk om vandaag nog te kiezen voor Jezus en om Zijn weg te volgen. “Maar indien het kwaad is in uw ogen, de HERE te dienen, kiest dan heden, wie gij dienen zult:” (Jozua 24:15a).

Kies voor Jezus nu het nog kan. Reken bewust en definitief af met je oude leven. De tijd begint te dringen. Hij roept u en mij. “Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.” (Matheus 11:28).

Keer terug naar God. De wereld zal steeds wreder en killer worden., maar bij de Heer is rust te vinden. Dat zal misschien niet altijd even makkelijk zijn, “maar wie hoopt op de Heer krijgt nieuwe kracht: hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput.” (Jesaja 40:31). Jij mag kiezen en ik zou je graag op het hart willen drukken vandaag nog te kiezen voor Jezus. “Keer u af van uw huidige leven en laat u dopen onder aanroeping van Jezus Christus om vergeving te krijgen voor uw zonden. Dan zal de heilige Geest u geschonken worden” (Handelingen 2:38).

Als jij je overgeeft aan de Heer door bekering, geeft Hij in ruil daarvoor de ‘wedergeboorte’, dat wil zeggen een nieuw leven met Hem.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. J. C. de Groot
Video

Ds. J. C. de Groot schrok van beelden dodenherdenking: "Waar gaat dit naartoe?"

"Op 7 oktober vorig jaar werden 1200 Joden op de meest gruwelijke wijze afgeslacht. In de wereld heeft dit een golf van haat teweeggebracht. In eerste instantie was er ontzetting over het feit dat dit de Joden vandaag de dag kan overkomen. En nu zijn

Geweld in Nigeria
Nieuws

Zes Nigeriaanse christenen gedood: "Daders schoten op iedereen die ze zagen"

Zes christenen zijn afgelopen zondag in de Nigeriaanse staat Kaduna om het leven gekomen na een aanval van islamitische Fulani-herders. Naast de zes gedode christenen, raakten acht anderen gewond, zo meldt Morning Star News. Fulani-herders vielen het

moderne kleding
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller stoort zich aan moderne kleding kerkgangers

'Het valt mij de laatste tijd op dat steeds meer jongemannen naar de eredienst komen met een hoodie, spijkerbroek en sneakers. En dan merk ik als ouder ook dat dit steeds lastiger tegen te houden is. Deze kleding kan in de eredienst natuurlijk niet d

Gerald Troost
Video

Gerald Troost komt met nieuwe liederen over de hemelvaart van Jezus

'Na de thema cd’s Kerst, Pasen en Pinksteren is nu de thema cd ‘HEMELVAART' uit. Een wat onbekender feest, maar wat een moment. Jezus die na zijn zelfopoffering met applaus in de hemel wordt binnengehaald. Met zegenende handen stijgt Jezus naar omhoo

Byzantijnse Chorakerk in Istanbul
Nieuws

Eeuwenoude Turkse Chorakerk officieel ingewijd als moskee

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag de voormalige Byzantijnse Chorakerk in Istanbul officieel geopend als moskee, meldt Religion News. De Turkse regering wees het kerkgebouw vier jaar geleden aan als islamitisch gebedshuis, ondanks

André Meulmeester
Video

André Meulmeester wijst op dé uitdaging van een missionaire kerk

André Meulmeester deelde onlangs zijn ervaringen als missionair werker in een seculiere omgeving. In de lezing van Geloofstoerusting ging hij in op de impact van het evangelie in de stad Almere. De diversiteit in de gemeente van Almere laat bijvoorbe

ds. Gijs Bronsveld
Video

NGK bestaat een jaar: predikant uit Hattem deelt videoboodschap

Zo’n 2000 NGK-leden wonen er in Hattem en omstreken, tot vorig jaar verdeeld over twee GKv-kerken (plm. 1000 en 500 leden) en een NGK. "Op veel terreinen werkten we al samen", vertelt ds. Gijs Bronsveld, predikant van de Ontmoetingskerk. "Jaarlijks i

Zie ik kom spoedig
Video

De val van Babylon: de één rouwt en de ander viert feest

De grote stad Babylon – als toonbeeld van opstand tegen God en valse religie – wordt binnen een uur verwoest. Op de aarde reden voor rouw en ontzetting, voor de hemel juist reden voor een feest! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 32 van

Meerartikelen

Ds. J. J. ten Brinke
Verdieping

Herstel van het Koninkrijk voor Israël is een zaak die biddend wordt verwacht

Hemelvaartsdag heet vanouds de ‘kroningsdag’ van de Heere Jezus. Met evenveel recht mag het Zijn ‘koningsdag’ heten. Maar anno 2024 zou de vraag van de apostelen (Hand.1:6) zomaar onze vraag kunnen zijn: ‘Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Ko

Soedanese vlag
Positief nieuws

Soedanese moslim bekeert zich tot Christus nadat onbekende man Bijbel achterliet

Nuraldaim Hassan, opgegroeid als moslim in Soedan, komt wel op een heel bijzondere manier in aanraking met het christelijk geloof. Op een dag zoekt een reiziger tijdens een regenbui onderdak bij Nuraldaim thuis. Als de reiziger vertrekt, stuit Nurald

Pieter Dirk Dekker
Nieuws

Pieter Dirk Dekker komt in nieuw boek met een nieuwe kijk op uitverkiezing

Dure auto’s, succesvolle outfits, gelikte livestreams – wie een kerk bezoekt, merkt lang niet altijd dat God vooral oog voor de armen heeft. Toch is dat wat de Bijbel betreft een cruciaal aspect van het evangelie. Sterker nog: sommige Bijbelteksten s

Psalmendag
Nieuws

Opnieuw Psalmendag op Groot Nieuws Radio Blijde Klanken

Op Hemelvaartsdag (9 mei aanstaande van 08.00 uur - 20.00 uur) presenteert Groot Nieuws Radio Blijde Klanken de tweede editie van de Blijde Klanken Psalmendag. Vanwege de enthousiaste reacties van koren, muzikanten en luisteraars, zal dit jaar opnieu

Hemelvaart
Boekfragment

Hemelvaart: de glorieuze huldiging van Jezus in de hemel

Hemelvaart komt er vaak bekaaid vanaf. Het lijkt het ondergeschoven kindje van alle kerkelijke feestdagen. Maar Hemelvaart is een juichfeest. Op het moment dat Jezus de hemel binnenkwam begonnen engelen te spelen op hun instrumenten en begon de hemel

Dr. Wim Dekker
Boekfragment

Er moet zo gepreekt worden dat ik schrik van mezelf

'Waarom zou ik naar de kerk gaan?' Zo luidt de titel van een boek van dr. A.A. van Ruler (1908-1970). Van Ruler was hoogleraar systematische theologie in Utrecht. In de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg hij te maken met een zwakke gezondheid, waa

Russell Brand
Positief nieuws

Bekende Britse komiek gedoopt: “Een levensveranderende ervaring”

“Een ongelooflijke en levensveranderende ervaring” en "een overgave aan Christus", zo omschrijft de Britse acteur en komiek Russell Brand zijn bekering tot Jezus en zijn recente doop. In een videoboodschap getuigt Brand via sociale media van zijn gel

grafstenen
Nieuws

Graven van Iraakse christenen vernield in Utrechtse wijk Overvecht

Bij begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend schokkende taferelen ontdekt: circa negentig graven zijn ernstig beschadigd. Een speciale sectie van de begraafplaats, gereserveerd voor Iraakse christenen, zag bijna g

Een Amerikaanse pastor overleeft aanslag
Nieuws

Amerikaanse pastor overleeft moordaanslag tijdens kerkdienst: "Zijn wapen haperde"

Een Amerikaanse pastor uit Pennsylvania heeft ternauwernood een moordaanslag overleefd. Dat meldt CBN News. Tijdens een kerkdienst probeerde een 26-jarige man de pastor, terwijl hij aan het preken was, neer te schieten. Maar het wapen haperde, waarna

Ayaan Hirsi Ali
Nieuws

Ayaan Hirsi Ali betreurt dat ze vroeger met het christendom spotte

Tijdens een conferentie in New York heeft vrouwenrechtenactiviste, auteur en voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali afgelopen weekend spijt betuigd over haar vroegere kritiek op het christendom. Dat meldt The Christian Post. Ali, ooit een overtuigd a

Jan-Willem Grievink
Podcast

Evangelische beweging is volgens Jan-Willem Grievink complexer dan velen denken

Naar aanleiding van het boek 'Rauw' van evangelist David de Vos wordt het reilen en zeilen van de evangelische beweging volop besproken. In de nieuwspodcast van Cvandaag benadrukt Jan-Willem Grievink dat deze stroming complexer is dan veel christenen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen deelt confronterende boodschap: "Ook binnen de kerk zijn er nog veel mensen slaaf"

"Of je bent door Gods genade verlost van je slavernijverleden of je zit er nog steeds middenin. Ik denk wel eens dat het goed zou zijn als we ons daar misschien wat meer druk over zouden maken. Want je kunt zomaar denken dat je vrij bent, terwijl je