Jongens mogen tot herfstvakantie in korte broek naar refoschool
Van de meivakantie tot de herfstvakantie mogen jongens in korte broek naar Ć©Ć©n van de locaties van het Van Lodenstein College. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad. Een korte broek boven de knie is niet toegestaan.
Voorgeschiedenis
In 2017 was een andere reformatorische school, het Calvijn College, in het nieuws omdat bijna tweeduizend leerlingen, oud-leerlingen en ouders in een petitie pleitten voor het toestaan van de korte broek. Het Calvijn College vindt dat bij een christelijke levensstijl 'eerbare kleding en een verzorgd uiterlijk' hoort. 'We willen in de school terughoudend zijn met het toestaan van diverse vormen van vrijetijdskleding. Dit betekent onder meer dat we van jongens verwachten dat ze een lange broek dragen.'
Voor initiatiefnemer Ayke Vaders uit Goes was het warme weer toentertijd aanleiding om de handschoen op te pakken. Met 32 graden in een lange broek door de school lopen was voor Ayke en zijn medeleerlingen geen pretje. Zijn school liet in een reactie weten dat het de kledingvoorschriften niet zal aanpassen. Warme lokalen werden niet ingeroosterd en er werd gewerkt met een tropenrooster. Om die reden was het aanpassen van de dresscode volgens de schoolleiding onnodig.
Petitie Lodenstein-leerlingen
De Calvijn College-leerlingen brachten reformatorische leeftijdsgenoten van het Van Lodenstein College op een idee. Ook daar kwam een korte broek-petitie van de grond. De leerlingen van het Van Lodenstein College pleitten er dan ook voor dat het schoolbestuur 'een kniebroek toestaat die niet verder komt dan tweederde van het bovenbeen, anders valt het onder de categorie zwembroek. Aangezien bij de dames deze regel ook is toegepast, moet en mag dat geen probleem zijn bij de jongens.' De initiatiefnemers meenden, verwijzend naar artikel 1 uit de Grondwet, dat er sprake was van discriminatie.
Zes jaar later lijkt de kogel door de kerk te zijn: Het Van Lodensteincollege staat de korte broek toe voor jongens van de meivakantie tot de herfstvakantie. Het Van Lodenstein College is een reformatorische scholengemeenschap met vijf vestigingen, waarvan de grootste zich bevindt in Kesteren. De overige locaties bevinden zich in Amersfoort, Barneveld, Ede en Hoevelaken. Circa 4.000 leerlingen volgen onderwijs op deze school.
Geloof en kledingkeuze
Heeft geloof invloed op onze kledingkeuze? Naar aanleiding van deze vraag maakte Cvandaag eerder een videoserie met ds. C. P. de Boer naar aanleiding van zijn boek 'Kleren maken de m/v'. "Om verhoudingen tussen ons en onze naaste te kunnen bewaren is kleding cruciaal", zo vertelde de CGK-predikant uit Sliedrecht eerder. "Ons lichaam is van de Heere. Hij heeft ons ook schaamtegevoel gegeven. Gelukkig maar! Stel je nu eens voor dat we ons niet schaamden voor wat we verkeerd hebben gedaan. Hoe negatief dat ook is, het is aan de andere kant ook een zegen. Met kleding kunnen we die schaamte beschermen en er een positieve duiding aan geven."
Bekijk de video:
De Boer: "Kleding is een vorm van communicatie over wie God voor mij is en wie ik voor God wil zijn. In het Nieuwe Testament zie je dat er opgeroepen wordt om je beschermend te kleden. In sommige regioās in die tijd was kleding al erotiserend; iets waar het Nieuwe Testament afstand van neemt. De manier waarop gelovigen zich kleden was en is een belijdenis dat ons lichaam van de Heere is en dat we die mogen beschermen tegen zoān samenleving.ā
Vragensteller Refoweb
'Ik (jongen) heb zeer recent belijdenis gedaan in de Gereformeerde Gemeenten. Tijdens de catechisatielessen is er van alles langsgekomen, ook een gedeelte over kleding, maar dan met name over (zoals volgens mij bijna altijd) vrouwenkleding', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl in 2019. 'Nu zijn wij van huis niet gewend om als man een korte broek te dragen. Puur omdat vader het niet wil. Dit wringt bij mij, want als ik om de reden vraag, weet hij ook geen helder antwoord te geven.' De jongen was dan ook dringend op zoek naar advies.
'In de Bijbel lezen we wel over het onderscheid tussen man en vrouw en mannen- en vrouwenkleren, maar niets over korte broeken', benadrukte D. Rosbergen, ambtsdrager en pastoraal werker binnen de GerGem, destijds. 'Toch kun je er voor kiezen om geen korte broek te dragen, ook al heb je er zelf geen moeite mee, om bijvoorbeeld geen aanstoot te geven. Een heel leerzaam stuk in de Bijbel wat dit betreft is voor jou Romeinen 14. Daar bespreekt Paulus dit soort situaties. Als je met bepaald gedrag of kleding mensen ergert of verdrietig maakt, moet je dat dan willen? Laat vooral de liefde in een gezin, school en kerk, overheersen.'
Praatmee