Gospelmuziek komt in 'koorland' Zweden tot bloei: "Het bouwt bruggen"
In Zweden heeft de rijke cultuur van korenzang voor een opleving van de gospelmuziek gezorgd. Dat zegt koordirigent en componist Jonas Engström volgens Evangelical Focus.
Volgens de christelijke nieuwsoutlet is de passie voor muziek die "muren afbreekt en bruggen bouwt" gemakkelijk te ontdekken bij dirigent Jonas, die het Stockholm Gospel Choir Festival leidt. Tijdens het evenement treden meerdere professionele artiesten en een amateurkoor van 1.000 mensen op in augustus van dit jaar.
"Toen ik 15 jaar oud was, zong ik voor het eerst blackgospelmuziek", vertelt Jonas. "Ik dacht: 'Wauw, dit is wat ik wil doen met mijn leven.' Ik ervaarde dat mijn hele leven werd samengevat in deze muziek, met alle worstelingen, overwinningen en de hoop die het bevat."
Koorland
Gospelmuziek is volgens Jonas niet alleen bijzonder omdat "de hele gemeente samenkomt terwijl er gezongen wordt", maar ook vanwege de impliciete toewijding aan "doen wat je zegt". Jonas legt uit: “Als ik 'I'll be there for you' zing, moet ik dat in de praktijk brengen als ik de kerk uitkom en er dus voor een ander zijn."
Maar wat is de reden dat gospelmuziek de afgelopen drie decennia zo populair is geworden in het noorden van Europa? "Zweden is een 'koorland'", legt Engström uit, "een plek waar we al honderd jaar het concept begrijpen van één keer per week samenkomen in koren."
"De teksten van gospelliederen zijn universeel", vervolgt hij, "aangezien beproevingen en strijd, en een behoefte aan hoop ook in welvarende landen als Zweden voorkomen."
Bekijk in onderstaande video het complete interview met koordirigent en componist Jonas Engström.
Praatmee