Yacub evangeliseerde in een moskee: "Ik rende daarna hard weg"

Gesponsord 21 juni 2023 SDOK
Yacub

Soms loopt Yacub - een van de contacten van SDOK in Bangladesh - met een groot kruis door de straten van de hoofdstad Dhaka. Andere keren deelt hij Bijbels uit in een overvolle bus. Heel af en toe gaat de megafoon mee. “Mijn leven is vaak in gevaar, en soms maak ik mij zorgen over mijn gezin.” Toch gaat hij door. “Ik verlang ernaar dat Jezus beroemd wordt.”

Bangladesh is een van de meest dichtbevolkte landen in Azië. Alleen al in Dhaka, de hoofdstad, wonen evenveel mensen als in heel Nederland. Overal waar je kijkt, krioelt het van de riksja-bestuurders, verkoopsters, studenten. De baarden en hoofddoeken verraden duidelijk de dominante godsdienst: zo’n negentig procent van de 180 miljoen Bengalen is moslim. Nog geen procent is christen. “Miljoenen mensen hebben nog nooit van Christus gehoord”, verzucht Yacub terwijl hij over de stad uit kijkt. Ondanks de bedreigingen en tegenstand blijft hij het Evangelie delen. “Ik verlang ernaar dat ze over Hem horen. Ik wil dat Jezus beroemd wordt.”

Zo’n negentig procent van de 180 miljoen Bengalen is moslim. Nog geen procent is christen. “Miljoenen mensen hebben nog nooit van Christus gehoord”, verzucht Yacub.

“Er zijn ook leuke meiden” Yacub – een goedlachse veertiger – heeft in zijn jeugdjaren een heel ander verlangen. “Ik was verslaafd aan drugs en dat deed mij geen goed. Mensen wilden niet meer met mij omgaan. Ik wilde graag stoppen, maar hoe ik het ook probeerde, het lukte niet.”

Een vriend nodigt Yacub uit voor een meerdaagse christelijke conferentie. “Ik weigerde, want ik kon toen geen dag zonder drugs, laat staan drie.” Maar de vriend blijft aandringen. “Ik ging overstag toen hij vertelde dat er ook leuke meiden waren”, zegt Yacub lachend. “Ik had nooit verwacht dat ik tijdens die conferentie Gods vrede zou ervaren en zou genezen van mijn drugsgebruik.”

De eerste keer
Herboren keert Yacub terug naar huis. “Ik was hongerig naar Gods Woord en deed veel bijbelstudie. Ik ontdekte al studerend dat Jezus eigenlijk nooit over de kerk spreekt. Hij heeft het steeds over het ‘Koninkrijk’. Zijn leerlingen krijgen de opdracht om dit Koninkrijk te verkondigen: ‘Ga dan heen en onderwijs.’ [Matt 28:19 red.] Ik kwam steeds meer tot de overtuiging dat deze opdracht niet is voorbehouden aan ‘een paar’ voorgangers of commissies. De Bijbel vertelt ons dat getuigen hoort bij ons, christenen. We ontvangen niet om voor onszelf te houden maar om uit te delen.”

Beluister de themapodcast van Cvandaag over christenvervolging in Bangladesh:

Yacub begint, samen met zijn vrouw, mensen thuis uit te nodigen. “We deden iedere woensdag bijbelstudie. Omdat we maar één kamer in ons huis hadden, begonnen we zittend op ons bed.” Yacub, zijn vrouw en andere bezoekers nodigen steeds meer mensen uit. “Het begon te groeien. Er kwamen christenen, moslims, hindoes.” De huiskamerbijbelstudiegroep groeit in vijftien jaar tijd uit tot vijfendertig kerken in heel Bangladesh. “Deze gemeenten tellen samen ongeveer veertienhonderd mensen.”

Megafoon
Sinds zijn ontdekking is Yacub onvermoeibaar in het vertellen van het Evangelie. Regelmatig loopt hij met een houten kruis door de bruisende hoofdstad. “Ik bid om leiding. Als mensen mij vragen waarom ik het kruis draag, dan grijp ik de gelegenheid aan en vertel over Jezus.” Samen met andere christenen spreekt hij mensen aan in de bus en verkoopt Nieuwe Testamenten. “Anderen verkopen water, ik verkoop Bijbels. Als iemand er eentje wil, dan krijgt hij hem gratis mee.” Met regelmaat gaat hij samen met andere christenen de binnenlanden van Bangladesh in. Met de zogenoemde gospelboat – een boot met op de zijkant de woorden uit Johannes 14:6 – varen ze naar afgelegen dorpen waar ze materiaal uitdelen en gesprekken aanknopen.

“Anderen verkopen water, ik verkoop Bijbels. Als iemand er eentje wil, dan krijgt hij hem gratis mee.”

Moskee
“Ik ben één keer in een moskee geweest. Ik stond op en sprak daar ongeveer tien minuten. Er waren een paar mensen en ze luisterden. Ze lieten mij spreken, ik denk omdat ze overrompeld en verbaasd waren. Toen ik klaar was, ging ik naar de uitgang. Ik liep rustig maar toen ik eenmaal buiten was, zette ik het op een lopen. Ik was erg bang.”

Heel soms gaat Yacub met een megafoon op stap, naar een markt bijvoorbeeld. “Dat doe ik nooit alleen, dat is te gevaarlijk. Er zijn altijd anderen bij. We vertellen dan kort iets over het Evangelie en delen materiaal uit.” Ondanks al zijn ervaring is het nog steeds een sprong in het diepe. “Ik vind dit gedeelte het moeilijkst. Ik voel mij kwetsbaar. Ik breng een scherpe boodschap, zeker in een moslimcultuur, en dan kan er van alles gebeuren…”

Pistool
Dat er inderdaad van alles kan gebeuren, weet Yacub maar al te goed. Meerdere keren is hij – samen met anderen – weggejaagd, bedreigd en bespot. “Soms luisteren mensen, soms worden ze boos of bellen de politie.”

In dit kader wil Yacub graag iets laten zien. Hij loopt door de drukke straten van de hoofdstad. Af en toe kijkt hij schichtig om zich heen. Hij voelt zich ongemakkelijk terwijl hij zich door de kleurrijke mensenmassa beweegt, langs de ontelbare kleine winkeltjes en pratende mensen. Onder een voetgangersbrug staat hij plotseling stil. “Hier is het gebeurd.” Hij wijst om zich heen. “Een groep mannen ging om mij heen staan. Ze bedreigden mij en opeens trokken ze een pistool… Ik krijg er weer kippenvel van.”

“Ik antwoordde dat ik nooit zou stoppen met het vertellen van het goede nieuws. Nooit. En toen lieten ze mij het pistool zien...”

“Ze wisten alles van mij”
Terug in zijn huis vertelt Yacub het hele verhaal. “Deze mannen wisten alles van mij. Ze wisten dat ik het Evangelie deelde. Ze wisten waar ik woonde. Ze wisten zelfs waar mijn dochter op school zat.” De mannen willen dat Yacub zou ophouden met het delen van de boodschap van Jezus. “Ik antwoordde dat ik nooit zou stoppen met het vertellen van het goede nieuws. Nooit. En toen lieten ze mij het pistool zien...”

Het is even stil. Yacub schudt zijn hoofd. Hij lacht, maar de pijn is duidelijk zichtbaar op zijn gezicht. “Ik was vooral bang voor mijn familie. Na de bedreiging ben ik gelijk naar de school van mijn dochter gegaan.” Inmiddels woont ze een paar jaar in de Verenigde Staten. “Het waren serieuze bedreigingen. Het doet ontzettend veel pijn, twee jaar geleden zag ik haar voor het laatst.”

Weerstand uit andere hoek
Soms komt de weerstand uit een andere hoek: “Anderen kerken zijn niet altijd enthousiast over wat we doen. Ze zeggen: ‘Door wat jullie doen, krijgen wij te maken met vervolging. Wat je doet, is niet slim.’ Ik antwoord dan dat Jezus ons één grote opdracht heeft gegeven. Verkondigen. Daarom doen we wat doen. En ze hebben gelijk: als we niet verkondigen, is er ook geen vervolging. Als we wél getuigen is het gevolg vaak weerstand. Maar... is dat niet juist wat de Bijbel zegt?”

De weerstand die de Bengaalse broeder ervaart – zowel vanuit hoorders als vanuit geloofsgenoten - brengt hem overigens niet van slag. “Als je naar Jezus kijkt, naar wat Hij heeft betaald en geleden…”

Hij is even stil. “Híj heeft de grootste prijs betaald. Het is waar dat het in Bangladesh soms moeilijk is om het Evangelie te delen. Ik word vaak bedreigd. Maar het geeft altijd vreugde in mijn hart want ik weet dat als het misgaat, als ik sterf, dat ik dan naar de hemel ga. Mijn leven is vaak in gevaar. En ja, soms maak ik mij zorgen over mijn gezin. Maar ik weet ook dat God ook voor hen zal zorgen.”

"We hebben het nodig om veel en lang te bidden, want alleen dan kunnen we groeien in geloof en vinden we de moed om gehoorzaam te zijn."

Eén uur bidden
Daarbij benadrukt Yacub het gebed als wapen tegen angst. “Bidden is cruciaal. Ik wil christenen aanmoedigen om elke dag zeker een uur te bidden. Dit bedoel ik niet als een wet. Maar ik heb ontdekt dat gebed nederig maakt.” Niet alleen Yacub, maar de hele gemeente brengt veel tijd biddend door. “We hebben bidstonden op dinsdag, woensdag en donderdag. Elke zaterdag vasten we 's ochtends waarna we samen bidden. Vrijdag en zondag hebben we meerdere diensten. We hebben het nodig om veel en lang te bidden, want alleen dan kunnen we groeien in geloof en vinden we de moed om gehoorzaam te zijn.”

Not my job
De afgelopen vijftien jaar zijn er, mede door het evangelisatiewerk van Yacub, honderden mensen tot Christus gekomen. “Dat is niet dankzij mij”, zegt hij hoofdschuddend. “Dat is Gods werk. Ons doel is niet om mensen te bekeren, dat kunnen we niet eens. Ons belangrijkste doel is om het goede nieuws te brengen. De rest is not my job, dat is niet mijn werk. Ik heb veel mensen tot de Heere zien komen door het werk van de Heilige Geest.”

Yacub ziet in zijn eigen omgeving dat mensen het moeilijk vinden om te getuigen. “Eén van de redenen is dat mensen denken dat het de taak van voorgangers is. Dat is niet waar.”

De tweede reden die hij ziet, is dat christenen bang zijn voor de reacties of voor afwijzing. Dat gevoel herkent hij maar al te goed: “De eerste keer dat ik de straat op ging was ik ontzettend bang. De tweede keer ook. Ik voelde schaamte en dacht ’waar ben ik mee bezig?’ Maar hoe vaker ik het deed, hoe natuurlijker het voelde.”

"Begin thuis, bij je familie bijvoorbeeld. Verzin geen grote preek maar vertel ze jouw verhaal."

Moet iedereen een megafoon?
Op de vraag of we allemaal met een megafoon de straat op moeten, is Yacub duidelijk. “Dit is maar één manier waarop je kunt getuigen. Het kan ook via relaties of via Facebook. Vraag je af op welke manier God jou wil gebruiken. Begin thuis, bij je familie bijvoorbeeld. Verzin geen grote preek maar vertel ze jouw verhaal. Schrijf het eerst op als dat je helpt, maakt het niet te groot. Vertel het in ongeveer drie minuten. Het is zo simpel, je hoeft echt niet naar de theologische school. Getuig door je levensverhaal te vertellen; Hij zal Zelf voor de vruchten zorgen.”

SDOK-Minicursus: 7 tips om te getuigen
SDOK ontwikkelde naar aanleiding van het verhaal van Yacub een minicursus ‘getuigen’. Hierin vind je 7 concrete tips om te getuigen van je geloof. Dit e-book kun je gratis downloaden via de website van SDOK.

SDOK in Bangladesh
SDOK is via diverse partners betrokken bij evangelisatiewerk en steunt christenen die worden vervolgd vanwege hun geloof. Want, die gevolgen zijn er. Sommigen worden door hun familie verstoten of krijgen met uitsluiting, fysiek geweld of schade aan bezittingen te maken. SDOK steunt vervolgde broers en zussen heel praktisch met bijvoorbeeld een verhuizing naar een veilige plek, toerusting en discipelschap. Je kunt ons werk ondersteunen via deze website.

* Yacub heet in werkelijkheid anders.

Beluister de themapodcast van Cvandaag over christenvervolging in Bangladesh:

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Ds. J. Holtslag
Opinie

Voor vervreemde PKN-predikanten is het tijd om te zeggen: dit is mijn kerk

Ds. Holtslag kan het zich voorstellen, dat gemeenteleden en predikanten zich vervreemd voelen van de Protestantse Kerk. Het is een constatering van de Cvandaag-rondgang onder Gereformeerde Bondspredikanten: maar liefst twee derde van hen voelt zich v

Kees van Velzen
Nieuws

Moslims willen CvI-lezingen laten verbieden; twee bijeenkomsten afgelast

Opnieuw is er ophef ontstaan over een lezing van Christenen voor Israël. De islamitische organisatie Muslim Rights Watch Nederland heeft door middel van een kort geding geprobeerd een bijeenkomst van CvI in Roosendaal te verbieden. Ze baseert zich da

Kerk Memphis
Nieuws

Brand verwoest historische kerk gelinkt aan Martin Luther King

In het Amerikaanse Memphis heeft een brand grote schade aangericht aan de historische Clayborn Temple. Dat schrijven diverse media. De kerk, die vaak gelinkt wordt aan mensenrechtenactivist én predikant Martin Luther King, brandde in de nacht van zon

Hindu
Nieuws

Christenen in India zelf aangeklaagd na gewelddadige aanval door hindoenationalisten

Een christelijke gemeenschap in de Indiase deelstaat Chhattisgarh is opnieuw het doelwit geworden van vervolging. Na een gewelddadige aanval op hun kerk zijn niet de daders, maar de slachtoffers aangeklaagd. Dat meldt Morning Star News. Christenen in

Donald Trump
Nieuws

Witte evangelicals blijven trouw aan Trump: ‘Hij doet wat hij belooft’

Witte evangelicals in de Verenigde Staten blijven in groten getale achter president Donald Trump staan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Pew Research Center. Trump krijgt van deze groep een goedkeuringsscore van liefst 72 procent, veel hoger da

Pro-life demostranten
Nieuws

Amerikaanse staat steunt pro-life centra met 2 miljoen dollar: ‘Belangrijke hulp voor moeders’

De Amerikaanse staat Arkansas trekt 2 miljoen dollar uit voor pro-life zwangerschapshuizen en hulporganisaties. Dat schrijft The Christian Post. Gouverneur Sarah Huckabee Sanders tekende vorige week een wet die dit mogelijk maakt. Het gaat om organis

Abigail
Nieuws

Abigail hield PTSS over aan militaire diensttijd aan Gazaanse grens (totdat ze in Jezus nieuwe hoop vond)

In het door oorlog getekende Israël koos Abigail al op jonge leeftijd voor een leven met Jezus, de Messias. Tijdens haar diensttijd aan de grens met Gaza werd haar geloof zwaar op de proef gesteld. De littekens van oorlog en het gevecht met PTSS druk

Opperrabbijn
Column

Wakker worden Nederlandse overheid: ons land wordt gekaapt!

De komende weken staan voor opperrabbijn Jacobs in het teken van herdekenn, herdenken en nogmaals herdenken. En toch wordt het ook voor hem nog steeds geen routine, zo schrijft. 'Herdenkingen grijpen mij emotioneel aan, laten mij niet onberoerd en mo

Meerartikelen

Credo
Video

Waarom is Maria de belangrijkste vrouw voor katholieken? Bekijk de video

Maria, de moeder van Jezus, speelt een cruciale rol in de Rooms-Katholieke Kerk. Ze helpt gelovigen om dichter bij Jezus te komen. Maar zien katholieken haar als gelijk aan God? Wat Maria precies betekent voor gelovigen, ontdek je in deze video. Beki

Heilige Grond podcast
Podcast

Terugluisteren: theologen in gesprek over Jezus en parabels

Met een verhaal bereik je zoveel meer dan met feiten en cijfers. Ook Jezus maakte veel gebruik van verhalen. En in het bijzonder van gelijkenissen, parabels. Daarover gaat onderstaande podcastaflevering van Heilige Grond. In deze aflevering over para

Ds. A. Simons
Video

Volgends ds. Simons is Gods genade op dít moment beschikbaar

Ds. A. Simons vertelde onlangs een krachtig verhaal over een terdoodveroordeelde man die genade ontvangt, als beeld voor de mens die door zonde verloren is, maar door Jezus redding kan vinden. De hervormde predikant benadrukte dat deze genade nu besc

Rechtbank
Nieuws

Van ontucht verdachte christelijke organist blijft voorlopig vastzitten

De bekende 34-jarige organist A.N. blijft voorlopig vastzitten. Hij wordt verdacht van ontucht met meerdere mannen en werd in april opgepakt. De rechtbank maakt nu bekend dat zijn voorarrest met 90 dagen is verlengd. A.N. was naast een bekende organi

Anne Borkent
Column

Ervaar jij de kerk als een hotel of als een gezin?

Een wake-up call. Niet alleen voor mij persoonlijk, maar uiteindelijk ook voor onze hele kerk. Zo zou ik het boek Brieven aan de kerk van Francis Chan willen omschrijven. Zonder precies te weten wat me te wachten stond, las ik het boek in september 2

Nigeria
Nieuws

Boko Haram vermoordt zeven christenen tijdens rouwbijeenkomst in Nigeria

Bij een brute aanval van Boko Haram-terroristen in het overwegend christelijke dorp Kwaple, in de Nigeriaanse deelstaat Borno, zijn maandagavond zeven christenen om het leven gekomen. De slachtoffers waren aanwezig bij een rouwbijeenkomst toen gewape

Burkina Faso
Nieuws

Burkina Faso: 125 jaar evangelisatie ondanks terrorisme

Burkina Faso viert 125 jaar evangelisatie in een land dat momenteel geteisterd wordt door geweld en terrorisme. Het Afrikaanse land staat op de eerste plaats op de wereldranglijst van terrorisme. Het heeft te kampen met ernstige veiligheidsproblemen,

Christelijke vlag
Nieuws

Activist wil dat Amerikaanse steden satansvlag hijsen na ophangen christelijke vlag

Een activist uit Florida wil dat verschillende steden in de Amerikaanse staat Connecticut een satansvlag hijsen als reactie op het tonen van de christelijke vlag tijdens de Goede Week. Dat schrijft The Christian Post. De gemeenteraad van Hartford ste

ds. H. Peet
God

Refoweb-vragensteller over kerkcrisis: 'Moet CGK voorbeeld nemen aan PKN?'

'Waarom moet 'vrouw in het ambt' tot een mogelijke scheuring leiden in de CGK? Kan men elkaar niet vrijlaten zoals bijvoorbeeld in de PKN? Daar heb je ook stromingen van orthodox tot vrijzinnig. Gewoon per gemeente kijken welke ligging het beste past

kerk
Nieuws

3xM bereikt in 2024 ruim 85 miljoen mensen online met het evangelie

Zendingspionier 3xM bereikte in 2024 online ruim 85 miljoen mensen met het evangelie van Jezus Christus, voornamelijk onder onbereikte culturen in Azië. Het aantal online volgers steeg met 40 procent naar 1.600.000. Bijna 55.000 mensen accepteerden d

Pionnen
Nieuws

ETF Leuven organiseert studiemiddag over kerkelijk leiderschap in transitie

Wilt u meer inzicht krijgen in de uitdagingen van leiderschap in een kerk die razendsnel verandert door globalisering, digitalisering en individualisering? Bent u benieuwd hoe u als (toekomstig) kerkleider, theoloog of onderzoeker kunt inspelen op gr

Naomi Oosterhof
Podcast

Hoe gebruiken we door God gegeven gaven en talenten? Beluister deze podcast

Je talenten kan je gebruiken om God te eren? Jazeker! Podcastmaker Naomi Oosterhof (foto) heeft het in deze podcastaflevering over onze gaven en talenten. Wat is het verschil? En hoe komen wij achter onze talenten en gaven? God wil dat wij gebruiken