cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tweede Kamer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 mei 2023 door Redactie

Kamermeerderheid springt in de bres voor vervolgde christenen en roept kabinet op tot actie

Wereldwijd worden duizenden mensen gedood als gevolg van vermeende godslastering en bekering. Ook in Nederland krijgen bekeerlingen en geloofsverlaters met doodsbedreigingen te maken. Daarom riep een meerderheid van de Kamer gisteren het kabinet middels Kamervragen op om in actie te komen voor het afschaffen van de doodstraf én het beschermen van bekeerlingen en geloofsverlaters in eigen land.

Onder de meerderheid van de partijen die de Kamervragen gisteren indienden, behoren onder meer Kamerleden van de VVD, PVV, JA21, ChristenUnie, CDA en SGP maar ook zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt. Samen vormen zij met 77 zetels een meerderheid.

"Het is bemoedigend dat een meerderheid van de partijen in de Kamer de strijd voor godsdienstvrijheid wereldwijd steunt"

"Het is bemoedigend dat een meerderheid van de partijen in de Kamer de strijd voor godsdienstvrijheid wereldwijd steunt. Daar is ook alle aanleiding toe", laat voormalig CU-kamerlid en duo-voorzitter van het Platform Pleitbezorging Geloofsvrijheid, Joël Voordewind aan Cvandaag weten. "De afgelopen jaren is christenvervolging wereldwijd toegenomen, waardoor zo'n 360 miljoen mensen niet in vrijheid hun geloof kunnen uitleven. Hierbij zijn in 2022 zeker 5621 christenen vanwege hun geloof vermoord en 5259 christenen ontvoerd."

Tijdens een recente bijeenkomst met Kamerleden riep het Platform de Nederlandse politiek op tot actie en steun aan vervolgde christenen. Tot het Platform behoren onder meer organisaties als SDOK, HVC, Open Doors, Kerk in Nood, Middle East Concern en Jubilee Campaign.

"In die ontmoeting zeiden Kamerleden toe nauwer te gaan samenwerken met het Platform, door o.a. informatie-uitwisseling via een app, het uitwisselen van individuele appeals voor religieuze vervolgden en het informeren van de Kamer ter voorbereidingen van debatten over mensenrechten. De nieuwe mensenrechtennota komt namelijk deze zomer uit."

"Het is goed dat de aanwezige Kamerleden meteen de daad bij het woord gevoegd hebben en de Kamervragen ondertekenden, die de regering oproept om zich wereldwijd in te zetten voor de campagne tegen de doodstraf op geloofsafval en godslastering", merkt Voordewind  vervolgens op.

13 landen hanteren doodstraf in wetgeving
"Door deze campagne, opgezet door International Religious Freedom of Belief Alliance (IRFBA), werden in het afgelopen najaar al twee VN-resoluties zodanig gewijzigd dat de lidstaten worden opgeroepen de doodstraf af te schaffen. Dat was een diplomatieke doorbraak. Het komt er nu op aan om de dertien landen die de doodstraf nog in hun wetgeving hanteren tijdens de jaarlijkse evaluatie hierop aan te spreken", legt Voordewind uit. 

"Deze landen hebben toen ze lid werden van de VN ook de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend, waar in artikel 18 staat dat iedereen het recht heeft zijn geloof in alle vrijheid en publiekelijk te belijden en ook het recht heeft om van religie te veranderen", vult Voordewind aan.

'Het is ongelooflijk en middeleeuws dat dit nog bestaat"

De Kamerleden die de Kamervragen indienden, verwachten van de minister van Buitenlandse Zaken dat hij tijdens de evaluatie in de VN-Mensenrechtenraad in het najaar deze landen hierop zal aanspreken. "Het is ongelooflijk en middeleeuws dat dit nog bestaat en mensen daadwerkelijk de doodstraf (kunnen) krijgen voor belediging van de profeet Mohammed of bekering tot een ander geloof dan de islam of geen geloof."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen