cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
echtscheiding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 mei 2023 door Redactie

Refoweb-vragensteller: 'Mijn man is niet meer gelukkig in ons huwelijk'

'Wij zitten in een moeilijke situatie: mijn man is niet meer gelukkig in ons huwelijk. Hij voelt zich niet door mij begrepen. Heeft het gevoel eigenlijk nooit zichzelf te zijn geweest enz. We hebben samen een mooi gezin en hij is een goede vader. Hij gelooft niet in relatietherapie zegt hij. Ik wil graag alles er aan doen dat het weer goed komt. Maar hij heeft die hoop eigenlijk al opgegeven', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

'De Bijbel begint met een huwelijk en eindigt met een huwelijk en daar tussenin gaat Jezus naar de bruiloft te Kana. Begin daar', maakt ds. J. R. van Vugt duidelijk in zijn antwoord. 'Jullie zijn getrouwd. Jullie hebben een verbond met God en met elkaar gesloten. Jullie hebben beleden dat het huwelijk een instelling van God is, dat Hij de gehuwden ALTIJD NABIJ WIL ZIJN, ook al ervaren ze dat niet zo. Jullie hebben beleden dat de Heere jullie bij elkaar heeft gebracht, zoals Hij Adam en Eva bij elkaar bracht. Jullie zijn aan elkaar gegeven en de Heere heeft jullie gezegend en jullie huwelijk gezegend met kinderen.

Kortom: van de kant van de Heere is het allemaal heel duidelijk. Van jullie kant ook: je belooft elkaar geen liefde (dat is de basis), maar trouw. Op het gemeentehuis: trouw tot in de dood. Je belooft elkaar te helpen en God belooft jullie daarin te helpen. En juist nu, nu het gaat spannen, is het zo zegenrijk om daarop terug te komen en je daaraan op te trekken. Samen. Zoals je samen geknield lag in de kerk voor het aangezicht van de Levende God en Hij jullie Zijn zegen gaf.

Gezien zijn belofte aan God en aan jou, mag je van je man verwachten dat hij ook alles op alles zal zetten om jullie huwelijk en gezinsleven te helpen veranderen en verbeteren, pleitend samen en ieder voor zich, op de belofte van God en Zijn zegen, Zijn nabijheid en Zijn hulp. Het niet meer zien zitten of de hoop op herstel opgeven is misschien menselijk en vanuit zijn psychische klachten verklaarbaar, maar niet aanvaardbaar. Misschien vind je dit wat cru, maar wat God samengevoegd heeft, scheidde de mens niet, zegt Jezus.

Misschien vind je me wat streng en straight. Maar ontbinding van een huwelijk is zo tegen het Woord van God en traumatisch voor de kinderen, dan je het alleen daarom al niet zou moeten willen. In die zin hebben christenen geen keuze, enkele heftige uitzonderingen daargelaten (overspel, ontrouw en levensbedreigende situaties). En sowieso: eerst werken aan de psychische klachten en zolang die er zijn, geen grote keuzen maken', aldus de hersteld hervormde predikant uit Waddinxveen.

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
En weer iemand het bos in gestuurd. De man wil scheiden en de dominee vertelt de vrouw dat ze niet mag scheiden. Het is toch wel ontstellend dat deze dominee werkelijk geen moment zich verdiept in de situatie van de vrouw, Zij wil helemaal niet scheiden, maar ze weet niet wat ze moet doen om te voorkomen dat haar man die scheiding doorzet.