Confronterende boodschap ds. Smit: "Van huis uit bagatelliseren we onze zonde"
"Weet u, van huis uit is het ons probleem dat we onze zonde bagatelliseren. We doen net alsof het wel meevalt en beseffen niet hoe we God daarmee onteren en beledigen", merkt ds. J. Smit treffend op in een nieuwe overdenking op het YouTube-kanaal 'Dagelijks Woord'. De hervormde predikant wijst op de noodzaak dat een mens eerlijk wordt voor God en je de Heere Jezus boven alles nodig gaat krijgen. Maak tijd voor de bijdrage van ds. Smit.
"Na Zijn opstanding is de Heere Jezus verschenen aan verschillende van Zijn volgelingen en vervolgens geeft Hij aan Zijn discipelen de opdracht om de wereld in te gaan en iedereen het evangelie te verkondigen. Daarbij zegt Hij het volgende in Markus 16 vers 16 tot en met 18: ‘Wie geloofd zal hebben en gedoopt zal zijn, zal zalig worden, maar wie niet geloofd zal hebben, zal verdoemd worden. En hen die geloofd zullen hebben, zullen deze tekenen volgen: in Mijn Naam zullen zij demonen uitdrijven; in vreemde talen zullen zij spreken; slangen zullen zij oppakken; en als zij iets dodelijks zullen drinken, zal het hen beslist niet schaden; op zieken zullen zij de handen leggen en zij zullen gezond worden’.
“‘Geloven’. Dat is het woord wat er in dit gedeelte uitspringt. In een donkere wereld wordt her en der de boodschap van redding gebracht. Het is niet nodig om ten prooi te vallen aan zonde en dood. Er is vergeving en vernieuwing, de Zoon van God werd mens en nam onze zonde mee naar het kruis en in de dood. Wie op Hem ziet, wie zich aan Hem toevertrouwt, die zal leven, dwars door lijden en dood heen.
Maar wat als je niet gelooft? Dan blijf je met je zonde zitten, met alle gevolgen van dien. Dan kan de hoogste rechter je alleen maar veroordelen. Waarom? Omdat je dacht het zelf wel voor elkaar te krijgen en aan het kruis, het heil en de redding ben je voorbij gegaan. Weet u, van huis uit is het ons probleem dat we onze zonde bagatelliseren. We doen net alsof het wel meevalt en beseffen niet hoe we God daarmee onteren en beledigen. We zijn er niet van doordrongen hoezeer de liefde voor onszelf ons leven verwoest. Geloven. Wat is dat eigenlijk?”
“Dan word je eerlijk voor God, zoals de tollenaar die in de tempel bad: ‘O God, wees mij, de zondaar genadig’. Geloven, wat is dat? Dan ga je de Heere Jezus bewonderen en nodig hebben. Dan gaat je hart in liefde naar Hem uit: ‘Geef mij Jezus of ik sterf, zonder Jezus is geen leven, maar een eeuwig zielsverderf’. Geloven, wat is dat? Dat is de Heere Jezus vastgrijpen in Zijn Woord, dat is Hem belijden als de Christus. Dat is heel vrijmoedig zeggen: ‘Heer, U bent mijn leven, de grond waarop ik sta. Heer U bent mijn weg, de waarheid die mij leidt. Uw Woord is het pad, de weg waarop ik ga’.
Maar nu zegt de Heere Jezus ook dat zij die geloofd zullen hebben ‘tekenen zullen volgen’. Tekenen. Er staat dus niet wonderen, maar tekenen. Een teken heeft een betekenis, een teken wil je iets laten zien. Bij tekenen gaat het er altijd om dat je nog beter ziet wie Jezus is, denk maar aan de verandering van water in wijn. Het beginsel van Jezus Zijn tekenen. Dan gaat het er niet om dat er weer heerlijk een glas wijn gedronken kan worden, maar dat je ziet dat de discipelen in Jezus gaan geloven. Hij moet in beeld komen en harten moeten op Hem gericht zijn.”
“Jazeker, die tekenen volgen hen die geloven! Dat is ook gebeurd. Lees het boek Handelingen er maar op na. Hoe vaak heeft de Heere niet gezorgd voor een krachtige doorbraak van het evangelie doordat Hij iets onvoorstelbaars liet gebeuren? Dat gebeurt nog. Misschien zouden wij wel iets spectaculairs willen beleven, maar luister nou eens goed: wordt er nooit iemand genezen terwijl niemand het verwachtte? Wordt er nooit iemand bevrijd van de drangdruivel?
Is er niemand die het van boven te horen krijgt: ‘Mijn genade is voor u genoeg, want Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht.’ Paulus zegt: ‘Daarom zou ik veel liever roemen in mijn zwakheden opdat de kracht van Christus in Mij komt wonen’. Is het geen teken als iemand in de kracht van Christus een kruis kan dragen? De misdadiger aan het kruis werd niet bevrijd van het kruislijden, maar was het geen teken dat hij vroeg: ‘Heere, denk aan mij als U in uw koninkrijk gekomen bent?’ Als ik een kruis moet dragen, denk aan mij. Als ik in mijn nood zal klagen, denk aan mij. Als stormen woeden en tegenspoeden de twijfel voeden, denk aan mij. Oh Heer, en draag mij alle dagen, denk aan mij", sluit Smit de meditatie af met de woorden van dit bekende christelijke lied.
Benieuwd naar de volledige overdenking van ds. J. Smit? Deze is in de video hieronder te beluisteren. Benieuwd naar eerdere overdenkingen? Neem dan een kijkje op het YouTube-kanaal van 'Dagelijks Woord'.
Praatmee