Provinciale Statenverkiezingen: teleurstellende uitslag voor christelijke coalitiepartijen

De megagrote verkiezingswinst van BBB betekent een grote klap voor de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De twee christelijke regeringspartijen leveren in de Eerste Kamer naar verwachting allebei zetels in: het CDA verliest vier zetels en houdt er vijf over. De ChristenUnie levert twee zetels in en mag dus twee Eerste Kamerzetels bezetten. De SGP behoudt twee zetels.
Reactie Mirjam Bikker
"Vanavond is een spannende avond", laat ChristenUnie-leider Mirjam Bikker weten. "Nadat we vier jaar geleden het grootste aantal stemmen bij de Statenverkiezingen ooit haalden, hebben we alles op alles gezet om dat te evenaren. En spannend zal het nog even blijven."
Bikker zegt dankbaar te zijn voor het vertrouwen van de honderdduizenden mensen die opnieuw op de ChristenUnie hebben gestemd. "In een onrustige, polariserende tijd, die voor veel mensen thuis ook zwaar drukt, kiezen zij voor samen optrekken, hoopvol en opbouwend. Voor gezinnen en kwetsbaren, voor zorg voor de schepping en eerlijk voedsel, voor het overbruggen van tegenstellingen in plaats van er makkelijk in te blijven hangen.
En in de acht weken dat ik op deze plek zit, heb ik opnieuw gehoord dat dat is wat mensen nu van ons verwachten. Niet nog meer gehakketak, maar juist weer voluit samen gaan leven. Niet meer, meer, meer, ten koste van de schepping, maar dat we genieten van genoeg. Dat we natuur en boeren verbinden in plaats van verdelen."
Reactie Kees van der Staaij
SGP-voorman Kees van der Staaij vindt dat ook naar BBB geluisterd zal moeten worden in de provincies en de senaat. Dat zegt hij naar aanleiding van de goede verkiezingsuitslag voor de partij. "Het zou triest zijn als het niets zou veranderen." Van der Staaij doelde vooral op het stikstofbeleid. Hij vindt ook dat het kabinet in de senaat zich niet alleen kan richten tot PvdA en GroenLinks, die samen mogelijk even groot worden als BBB.
Van der Staaij zegt dat zijn eigen partij een stabiel beeld laat zien. De SGP weet "zich bij een grote aardverschuiving goed te handhaven en dat vind ik een mooi resultaat", aldus de fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Volgens de eerste exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS verliest de SGP in de Eerste Kamer één van de twee zetels.
Reactie CDA
Het CDA blijft met vijf zetels de grootste christelijke partij in de Eerste Kamer. Dat neemt niet weg dat de christendemocraten een pijnlijke nederlaag moeten verwerken. "Een enorme shock", zegt Tweede Kamerlid Boswijk. "Een aardverschuiving van formaat, een buitengewoon bittere pil", aldus CDA-leider Hoekstra.
Praatmee